Πώς υπολογίζεται η συναισθηματική μας νοημοσύνη;

Πώς υπολογίζεται η συναισθηματική μας νοημοσύνη;

Το EQ (Emotional Intelligence) ή αλλιώς, ο δείκτης της συναισθηματικής νοημοσύνης μας, καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα. Τόσο τα δικά μας, όσο και των γύρω μας. Μέσα από τις 13 αναφορές που ακολουθούν, ανακαλύπτουμε τα χαρακτηριστικά των ατόμων με υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης! Εμείς σε ποιο επίπεδο βρισκόμαστε;

από την Άντζελα Μολφέτα

Ο χορός των συναισθημάτων μας διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο για την ευτυχία και τις επιτυχίες μας. Εξετάζοντας τα πιο χαρακτηριστικά σημεία, μπορούμε να κατανοήσουμε εάν και κατά πόσο διαθέτουμε υψηλό δείκτη EQ!  Ταξίδι στον εσωτερικό μας κόσμο, λοιπόν…

1. Ανοιχτοί και ενθουσιώδεις σε γνωριμίες με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως τα άτομα με υψηλή ενσυναίσθηση (HEPS), διαθέτουν την απαραίτητη ευαισθησία ώστε να προσαρμόζονται στις ανάγκες και στα συναισθήματα των άλλων, ενώ διαθέτουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Είναι πολύ περίεργοι να γνωρίσουν ξένους ανθρώπους, ενώ ενδιαφέρονται πραγματικά, να μάθουν περισσότερα πράγματα για τους άλλους.

2. Γεννημένοι ηγέτες

Εκτός από την επιμονή για την επιτυχία, οι εξαιρετικοί ηγέτες διαθέτουν  ακόμα ισχυρή ηθική, εργασιακή δικαιοσύνη, μοναδικό ταλέντο και έντονη φιλοδοξία, στοιχεία που σηματοδοτούν υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης.

3. Γνωρίζουν τις ικανότητες αλλά και τις αδυναμίες τους

Ένα άτομο με υψηλό EQ μαθαίνει να εντοπίζει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του, όπως και να γνωρίζει πώς να τις διαχειρίζεται με αποτελεσματικότητα. Αυτή η συνειδητοποίηση ισχυροποιεί την αυτοπεποίθηση, βασικό παράγοντα της συναισθηματικής νοημοσύνης.

4. Ξέρουν πότε και πώς θα δείξουν την προσοχή τους

Η ικανότητα να αποφεύγουμε τους περισπασμούς και να επικεντρωνόμαστε στο έργο μας είναι το «κλειδί» για τη συναισθηματική νοημοσύνη.

5. Όταν συγχύζονται, γνωρίζουν ακριβώς τον λόγο

Κατά τη διάρκεια της ημέρας βιώνουμε συναισθηματικές διακυμάνσεις, χωρίς να κατανοούμε πλήρως τι ακριβώς προκάλεσε το κύμα οργής ή θλίψης που μας κατακλύζει! Μια σημαντική πτυχή στον δρόμο της αυτογνωσίας μας, όμως, και του υψηλού EQ είναι η ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε από πού πηγάζουν τα συναισθήματά μας, όπως και να γνωρίζουμε ακριβώς τους λόγους που αισθανόμαστε έτσι.

6. Τα πάνε καλά με τον περισσότερο κόσμο

Το να έχουμε ειλικρινείς, ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές σχέσεις αποδεικνύει πως είμαστε ένα άτομο με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

7. Τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα να είναι καλοπροαίρετοι και ηθικοί

Μια πτυχή της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι η «ηθική ταυτότητα». Μέσα από αυτήν, αντιλαμβανόμαστε την ηθική μας υπόσταση και πώς αντιμετωπίζουμε τους γύρω μας. Εάν μας ενδιαφέρει αυτή η πλευρά του εαυτού μας, ανεξάρτητα από το πώς έχουμε ενεργήσει στο παρελθόν, είναι πολύ πιθανόν να διαθέτουμε υψηλό EQ.

8. Νοιάζονται και βοηθούν τους άλλους

Εάν καθυστερούμε στις δραστηριότητες μας προκειμένου να δώσουμε την προσοχή μας σε άλλους ή απλά, για να τους βοηθήσουμε, εάν αλλάζουμε πορεία για να χαιρετίσουμε κάποιον ή για να βοηθήσουμε ένα ηλικιωμένο άτομο, τότε έχουμε υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

9. Είναι καλοί στο να «διαβάζουν» τις εκφράσεις του προσώπου

Η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τα συναισθήματα του άλλου, απλώς κοιτάζοντας το πρόσωπό του, είναι δείγμα υψηλού EQ.

10. Κατανοούν πολύ καλά και εύκολα τον χαρακτήρα του άλλου

Εάν η διαίσθησή μας για κάποιο άτομο πέφτει έξω σπάνια, τότε αυτό είναι δείγμα υψηλού EQ.

11. Εμπιστεύονται το ένστικτό τους

Ένας συναισθηματικά ευφυής άνθρωπος είναι κάποιος που αισθάνεται άνετα ώστε να ακολουθεί τη διαίσθησή του. Εάν είμαστε στην ευχάριστη θέση να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και τα συναισθήματά μας, τότε διαθέτουμε υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης.

12. Μπορούν και αυτενεργούν συχνά

Έχουμε πάντα φιλοδοξίες και εργαζόμαστε εντατικά, ακόμα και όταν δεν ανταμειβόμαστε για αυτό; Αν έχουμε προσωπικό κίνητρο και εστιάζουμε στην επιδίωξη των στόχων μας με προσοχή, δυναμισμό και πείσμα, τότε το πιθανότερο είναι πως έχουμε ένα υψηλό EQ.

13. Ξέρουν πότε πρέπει να πουν «όχι»

Η αυτοσυγκράτηση, είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της συναισθηματικής νοημοσύνης. Δείχνει πως είμαστε σε θέση να πειθαρχήσουμε τον εαυτό μας, όπως και να αποφεύγουμε τα «μεγάλα πάθη». Είναι αλήθεια! Οι συναισθηματικοί ευφυείς άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν σωστά το άγχος και ξέρουν να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους.

© 2013-2020 womanidol.com. All Rights Reserved.