Πράσινο = Aρμονία!

Πράσινο = Aρμονία!

Το πράσινο χρώμα φέρνει τη δυναμική ισορροπία ανάμεσα στο κίτρινο και το μπλε. Αυτή η ισορροπία επιδρά στο μάτι και τελικά, μέσω του ματιού, στην ψυχή. Το απόλυτο πράσινο είναι το πιο κατευναστικό χρώμα που υπάρχει! Τι συμβολίζει και τι ρόλο παίζει στην ψυχολογία μας;

Aπό τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Το πράσινο είναι ένα καθαρό και ευέλικτο χρώμα, φιλόξενο και προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα. Σημαίνει επίσης υγεία, ηρεμία, χρήματα – πλούτο (κυρίως στις ΗΠΑ λόγω του πράσινου χρώματος στα χαρτονομίσματα), καλή θέληση και σχετίζεται με το περιβάλλον και τη φύση.

Χρησιμοποιείται στα καταστήματα για να χαλαρώνει τους πελάτες και για την προώθηση περιβαλλοντικών ζητημάτων. Το πράσινο διεγείρει την αρμονία στον εγκέφαλο και ενθαρρύνει την ισορροπία που οδηγεί σε αποφασιστικότητα.

Δεν έχει καμία παρήχηση χαράς, θλίψης, πάθους… Είναι το βασικό χρώμα της άνοιξης, όταν η φύση έχει ξεπεράσει τη θυελλώδη περίοδο του χειμώνα και ξυπνά για να αναγεννηθεί!

Τι αντιπροσωπεύει στην ψυχολογία

Αντιπροσωπεύει την ζωή και την ανανέωση. Είναι ένα χρώμα που ηρεμεί, γαληνεύει και αναπαύει αλλά μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύσει τη ζήλεια και την απειρία. Σε χώρους φέρνει το αίσθημα της αισιοδοξίας, της ελπίδας, της δύναμης και  της αντοχής. Είναι σύμβολο γονιμότητας αλλά και ευημερίας.

Θετικά συναισθήματα: Γαλήνη, φρεσκάδα, φύση, περιβάλλον, νέο, χρήματα, πλούτος, γονιμότητα, υγεία

Αρνητικά συναισθήματα: Ζήλια, ενοχή, πλήξη

Χρωματίζοντας τα συναισθήματά μας…

Αν και η «χρωματική αντίληψη» είναι σχετικά υποκειμενική υπόθεση, ωστόσο, η επίδραση κάποιων χρωμάτων φαίνεται να είναι αντικειμενικώς αποδεκτή. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν τα επικαλούμενα «ζεστά χρώματα» στα οποία ανήκουν το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο. Τα χρώματα αυτά προκαλούν μια θετική αίσθηση, όπως ζεστασιά και άνεση, αλλά και αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμό και εχθρότητα.

Από την άλλη πλευρά, στο χρωματικό φάσμα διακρίνονται και τα «ψυχρά χρώματα» στα οποία περιλαμβάνονται το μπλε, το μοβ και το πράσινο. Συνήθως τα χρώματα αυτά προκαλούν ηρεμία και ανακούφιση, αν και μπορεί να ξυπνήσουν και συναισθήματα θλίψης και αδιαφορίας.

Η επίδραση του πράσινου

  • Βελτιώνει την ταχύτητα του διαβάσματος και της αντίληψης
  • Διακρίνεται για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες και για τον λόγο αυτό προτιμάται από διακοσμητές στη διακόσμηση του σπιτιού, κυρίως στην τραπεζαρία και στην κρεβατοκάμαρα
  • Είναι αποτελεσματικό κατά τις αϋπνίας και της κούρασης.
  • Είναι χρώμα υποβλητικό και ανώδυνο. Δίνει αίσθηση ζεστασιάς και απομακρύνει τον πονοκέφαλο.
  • Θεωρείται ως ένα πολύ ηρεμιστικό χρώμα.

Οι συμβολισμοί και η ιστορία του πράσινου χρώματος

  • Το ξέρατε ότι κατά την περίοδο του Μεσαίωνα, το πράσινο ήταν συνδεδεμένο με το κακό και συχνά ακόμα και με τον ίδιο το Διάβολο! Με το πέρασμα των αιώνων όμως, το πράσινο αποσυνδέθηκε από το σατανικό κι έγινε συνώνυμο της πίστης, της φύσης και της αρμονίας.
  • Οι λάτρεις του πράσινου χρώματος είναι ειρηνικοί, αποφεύγουν τις διαμάχες κι αγαπούν την άνεση, τη θαλπωρή και την ισορροπία. Ενώ, αντίθετα, όσοι το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από προτίμηση στην ανεξαρτησία παρά στην αφοσίωση και την οικογενειακή ζωή.
  • Τα παιδιά που επιλέγουν  το πράσινο χρώμα στα ρούχα ή στις ζωγραφιές τους έχουν επιμονή και υπομονή αλλά συνήθως είναι εσωστρεφή.
  • Γενικότερα συμβολίζει την ελπίδα για ζωή, και θεωρείται το χρώμα της αρμονίας, της κοινωνικής προσφοράς, του αλτρουισμού.

© 2013-2020 womanidol.com. All Rights Reserved.