Sapiosexual: Γιατί μας ελκύει η ευφυΐα;

Sapiosexual: Γιατί μας ελκύει η ευφυΐα;

Μια χαρισματική προσωπικότητα, ένας καθηλωτικός λόγος, το ακαταμάχητο χιούμορ και γενικότερα η εξυπνάδα μπορεί τελικά να είναι πολύ ελκυστικά στοιχεία. Μήπως ανήκετε στους sapiosexual; Και τι είναι τελικά;

Επιμέλεια: Σοφία Κροκιδά

Σε όλους μας αρέσει η εξυπνάδα, αλλά για τον sapiosexual έρχονται πρώτα οι γνώσεις και το μυαλό κάποιου και μετά η εξωτερική εμφάνιση, η θέση ή τα χρήματά του.

Επομένως πρόκειται για το άτομο το οποίο βρίσκει την ευφυΐα ως το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό στο φλερτ και την εύρεση συντρόφου. Μια χαρισματική προσωπικότητα, ένας καθηλωτικός λόγος και ένα δυνατό χιούμορ, είναι επίσης στοιχεία τα οποία εκτιμούν οι sapiosexuals και τους διεγείρουν ρομαντικά και σεξουαλικά.

Τι είναι ο sapiosexual και τι σημαίνει;

Ο όρος προέρχεται από τη λατινική λέξη sapiens, η οποία σημαίνει σοφός, λογικός και τη λέξη sexual, δηλαδή σεξουαλικός. Με απλά λόγια είναι κάποιος που βρίσκει την ευφυΐα και το ανθρώπινο μυαλό το πιο ερωτικό χαρακτηριστικό του αντίθετου φύλου.

Αυτοί που παραδέχονται ότι ανήκουν στους sapiosexual υποστηρίζουν ότι τους ελκύει το μυαλό κάποιου και τους “φτιάχνουν” οι γνώσεις του.

Αυτό σημαίνει ότι ο για να σας αρέσει κάποιος, θα πρέπει να διαθέτει έναν  περίπλοκο, φιλοπερίεργο και “προκλητικό” τρόπο σκέψης. Αντί για «άλλα» προκαταρκτικά ένας sapiosexual μπορεί να αναζητά φιλοσοφικές, πολιτικές ή άλλου είδους βαθιές κουβέντες για να διεγερθεί.

Ένας sapiosexual, λοιπόν, αναζητά άτομα με ένα πολύ συγκεκριμένο γνωστικό υπόβαθρο, γι’ αυτό άλλωστε στόχος του συνήθως είναι άνθρωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Αν όλα τα παραπάνω σας θυμίζουν κάτι, τότε ίσως ανήκετε κι εσείς στους sapiosexual! Ας μάθουμε λοιπόν περισσότερα πράγματα για αυτούς και γιατί το μυαλό μπορεί να είναι τελικά σέξι…

“Για πολλούς, το να ορίζονται ως sapiosexual, έχει γίνει ένα είδος προσωπικής δήλωσης ενάντια στην κουλτούρα του επιπόλαιου φλερτ και της ρηχότητας στις σχέσεις”

Η εξυπνάδα είναι “καυτή”

Ο όρος sapiosexual δημιουργήθηκε το 1998 από έναν χρήστη του LiveJournal, ένα site στο οποίο δημιουργεί κανείς το δικό του blog ή ημερολόγιο. Από τότε ο όρος έχει δεχθεί μεγάλη κριτική, αλλά απογειώθηκε όταν η υπηρεσία dating OKCupid τον πρόσθεσε ως επιλογή για τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Ακόμα, η Kristin Tynski δημιούργησε την εφαρμογή Sapio, λέγοντας: «Για πολλούς, το να ορίζονται ως sapiosexual, έχει γίνει ένα είδος προσωπικής δήλωσης ενάντια στην κουλτούρα του επιπόλαιου φλερτ και της ρηχότητας στις σχέσεις, όπου η εμφάνιση παίζει πάντα τον πρώτο ρόλο».

Αυτό φαίνεται πως είναι αλήθεια, αφού συνδέεται με έρευνα του 2011 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychology Today:  «Η πλειοψηφία αυτών που έχουν σπουδάσει δείχνει να έχει χαμηλότερο αριθμών συντρόφων συνολικά».

Γιατί μας αρέσουν οι έξυπνοι σύντροφοι;

Η ιστοσελίδα Mashable αναφέρει ότι είναι δύσκολο να καθορίσεις τον όρο sapiosexual λόγω διαφορετικών ερμηνειών της ευφυΐας. Παρόλο που πολλοί που χαρακτηρίζονται ως sapiosexual λένε πως η σωματική έλξη είναι επίσης πολύ σημαντική, αναγνωρίζουν ότι η εξωτερική εμφάνιση έχει ημερομηνία λήξης.

Αντίθετα, η εξυπνάδα και οι γνώσεις δεν μας εγκαταλείπουν ποτέ και γι’ αυτό οι βαθιές, εποικοδομητικές συζητήσεις  τους ελκύουν πολύ περισσότερο.

Η επιστήμη όμως λέει ότι οι γυναίκες βρίσκουν σέξι τους έξυπνους συντρόφους εξαιτίας της φυσικής επιλογής και της ανάγκης για αναπαραγωγή, κάτι που τις ωθεί υποσυνείδητα στο να βρουν έναν σύντροφο έξυπνο.

Ενδιαφέρον έχει έρευνα του 2009 η οποία έδειξε ότι οι άντρες με υψηλό IQ έχουν πιο υγιές σπέρμα, κάτι που σίγουρα σχετίζεται με τα παραπάνω συμπεράσματα. Και ενώ οι έξυπνοι άνθρωποι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνουν περισσότερο σεξ, άλλη έρευνα έδειξε ότι έχουν πιο ανεβασμένη λίμπιντο, γεγονός εξίσου ελκυστικό για άντρες και γυναίκες!

Υπάρχει και αντίλογος…

Μπορεί να μην είναι επίσημα σεξουαλική ταυτότητα, ωστόσο, ο όρος έχει  προκαλέσει και κάποιες αντιπαραθέσεις. Πολλοί τον είδαν ως έναν τρόπο διάκρισης πιθανών συντρόφων με βάση τις ικανότητες και την κοινωνική τους τάξη, ενώ άλλοι ως περιορισμό της συζήτησης γύρω από την ευφυΐα.

Σε κουίζ του Buzzfeed για το «εάν είσαι πραγματικά sapiosexual», μία από τις ερωτήσεις ήταν: «εάν σε απωθεί η ιδέα του να κάνεις σεξ με κάποιον που δεν σπούδασε σε Πανεπιστήμιο».

Η νοημοσύνη, βέβαια, υπάρχει με διάφορες μορφές και δεν μπορείς να δώσεις «ταυτότητά» σε κάποιον μόνο και μόνο επειδή δεν πήγε Πανεπιστήμιο. Με την ίδια λογική, ούτε κάποιος sapiosexual κάνει διακρίσεις εις βάρος των άλλων, επειδή αναζητά κάποιον πολύ έξυπνο.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.