Τι είναι το Εννεάγραμμα; Και γιατί μιλάνε όλοι για αυτό;

Τι είναι το Εννεάγραμμα; Και γιατί μιλάνε όλοι για αυτό;

Αν είστε οπαδός του wellness και φανατική Instagrammer, τότε σίγουρα θα έχετε δει να εμφανίζονται σε posts αριθμοί και w και πάλι αριθμοί. Αυτό είναι το σήμα του Εννεαγράμματος, του νέου τεστ προσωπικότητας. Για να σας βοηθήσουμε να βάλετε το Εννεάγραμμα στη ζωή σας δημιουργήσαμε έναν σύντομο οδηγό.

Από τη Σοφία Κροκιδά

Το Εννεάγραμμα χωρίζει την ανθρώπινη συμπεριφορά σε 9 τύπους. Κάθε τύπος έχει διαφορετικά εναύσματα, δυνάμεις και αδυναμίες. Βρίσκοντας τον τύπο μας μπορούμε να δούμε τα “τυφλά” σημεία μας και τους εσωτερικούς μηχανισμούς μας και να δημιουργήσουμε πιο ανοιχτές και υγιείς σχέσεις με τους γύρω μας και ειδικά με τον εαυτό μας. Γι’ αυτό και το Εννεάγραμμα είναι τόσο δημοφιλές.

Κάθε ταξίδι είναι διαφορετικό    

Ο καθένας μας επιλέγει το Εννεάγραμμα για διαφορετικούς λόγους. Για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, για να βοηθήσει την καριέρα του ή για να βελτιώσει τις σχέσεις του.

Μπορεί για παράδειγμα να το χρησιμοποιήσετε για να καταλάβετε καλύτερα τον σύντροφό σας και να κατανοήσετε τις διαφορές σας. Σε αυτή την περίπτωση, όσο δουλεύετε με το Εννεάγραμμα θα διαπιστώσετε ότι καταλαβαίνετε καλύτερα τις συμπεριφορές σας, τα θετικά και τα αρνητικά σας στοιχεία.

Το Εννεάγραμμα μπορεί στην αρχή να σας δυσκολέψει καθώς ρίχνει φως σε πλευρές του εαυτού σας που προσπαθείτε να κρύψετε. Στη συνέχεια όμως θα διαπιστώσετε ότι σας είναι πιο εύκολο πλέον να αναγνωρίσετε και να βελτιώσετε τα αρνητικά σας στοιχεία.

Οι ΕννέαΤύποι

Το Εννεάγραμμα παρουσιάζει 9 διαφορετικούς τύπους ανθρώπου, 9 διαφορετικούς τρόπους ζωής. Τα παραδοσιακά τεστ προσωπικότητας συνήθως μένουν στην επιφάνεια.

Το Εννεάγραμμα όμως κοιτάζει πιο βαθιά και φέρνει τελικά το φως. Αν φυσικά το χρησιμοποιήσετε σωστά.

Οι 9 τύποι είναι οι εξής:

Ο Τελειομανής: Λογικός, ιδεαλιστής, με αρχές, στόχους και αυτοκυριαρχία.

Ο Βοηθός: Στοργικός, γενναιόδωρος, εκφραστικός, που θέλει να ευχαριστεί τους γύρω του και κτητικός.

Ο Κατακτητής: Με στόχο την επιτυχία, πραγματιστής, προσαρμοστικός, διαπρέπει και τον απασχολεί ιδιαίτερα η εικόνα του.

Ο Ατομιστής: Ευαίσθητος, εσωστρεφής, εκφραστικός, με έντονο ταμπεραμέντο και τάση για δραματοποίηση.

Ο Ερευνητής:  Έντονος, εφευρετικός, καινοτόμος, μυστικοπαθής και μοναχικός.

Ο Πιστός: Αφοσιωμένος, υπεύθυνος, αγχώδης και καχύποπτος που χρειάζεται ασφάλεια.

Ο Ενθουσιώδης: Πολυάσχολος, διασκεδαστικός, αυθόρμητος, διασπάται εύκολα η προσοχή του.

Ο Ριψοκίνδυνος: Δυναμικός, κυριαρχικός, με αυτοπεποίθηση, αποφασιστικός, πρόθυμος για αλλαγές και συγκρουσιακός.

Ο Ειρηνοποιός: Ευπροσάρμοστος, δεκτικός, καθησυχαστικός, ευχάριστος και συγκαταβατικός.

Οι περιγραφές αυτές, από το Ινστιτούτο Enneagram, είναι μια απλή περίληψη των τύπων των ανθρώπων. Για να βρείτε τον δικό σας θα πρέπει να διαβάσετε τις αναλυτικές περιγραφές του καθενός.

Πώς ξέρω ότι βρήκα τον τύπο μου; 

Αυτή είναι μια ερώτηση που έχουν οι περισσότεροι όταν ξεκινάνε να ασχολούνται με το Εννεάγραμμα. Είναι λογικό να νομίζετε ότι είστε κάποιος τύπος και μετά να βλέπετε ότι ταιριάζετε και με κάποιον άλλο. Όσο περισσότερο όμως διαβάζετε και συζητάτε αντίστοιχες εμπειρίες των γύρω σας τόσο πιο εύκολο θα σας είναι να καταλήξετε.

Θα σας βοηθήσει επίσης να κοιτάξετε και τα αρνητικά σας σημεία. Είναι δύσκολο να είμαστε εντελώς ειλικρινείς ακόμα και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Γι’ αυτό σκεφτείτε ότι ίσως αυτό ακριβώς που αποφεύγετε να παραδεχθείτε είναι αυτό που σας χαρακτηρίζει.

Τι είναι τα φτερά; 

Κάθε άνθρωπος είναι ένα μοναδικό μείγμα βασικού τύπου και συνήθως ένας ακόμα τύπος δίπλα στην περιφέρεια του Εννεαγράμματος. Ο δεύτερος αυτός τύπος είναι το “φτερό” σας.

Δείτε Επίσης
Αυτό που βλέπετε πρώτα αποκαλύπτει τις βαθύτερες προσωπικές σας δυνάμεις

Ενώ ο βασικός σας τύπος εξουσιάζει τη γενική προσωπικότητά σας, το φτερό σας συμπληρώνει την προσωπικότητά σας συνολικά.

Ο στόχος μας είναι να χρησιμοποιούμε και τα δύο, ώστε να βρούμε την τέλεια ισορροπία.

Τι είναι οι υποκατηγορίες;

Όταν βρείτε το μονοπάτι σας, τότε μπορείτε να αρχίσετε να μαθαίνετε για τις υποκατηγορίες.

Χωρίζονται σε 3 κατηγορίες και συνήθως είναι εύκολο να βρείτε τη δική σας. Οι υποκατηγορίες είναι πιο πρωτόγονες και ενστικτώδεις από τους αρχικούς τύπους και τα φτερά αλλά συχνά αποτελούν το υποσυνείδητο πίσω από τις επιλογές και τις πράξεις μας.

Οι τρεις υποκατηγορίες είναι: Ένας προς έναν, Κοινωνικότητα και Αυτοσυντήρηση. Ο πρώτος τύπος δίνει μεγαλύτερη σημασία στις σχέσεις του με τους κοντινούς του ανθρώπους, ο δεύτερος στο σύνολο και την κοινωνία και ο τρίτος στις ανάγκες και τους κινδύνους.

Βρήκα τον τύπο μου – και τώρα;

Τώρα αρχίζει το αληθινό ταξίδι! Το πρώτο βήμα προς τον καλύτερο εαυτό σας είναι να αναγνωρίζετε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σας και να οργανώσετε ένα σχέδιο που θα τις υποστηρίζει. Γιορτάστε κάθε πλευρά του εαυτού σας και χτίστε μια ζωή που τις βοηθάει να αναδειχθούν.

Δεν υπάρχει λάθος τρόπος. Απλά αφήστε το Εννεάγραμμα να σας μάθει τα πάντα για τον εαυτό σας. Θυμηθείτε όμως να προσεγγίζετε κάθε πλευρά του ταξιδιού αυτού με καλοσύνη και τρυφερότητα απέναντι στον εαυτό σας. Έχετε άπλετο χρόνο για να φτάσετε εκεί που θέλετε.

Κι αν δεν μου αρέσει ο τύπος μου; 

Σίγουρα κάποιοι τύποι Εννεάγραμμα δείχνουν πιο ελκυστικοί από κάποιους άλλους. Αλλά το Εννεάγραμμα βασίζεται στην ισότητα. Δεν υπάρχει καλύτερο και χειρότερο. Όλοι οι τύποι έχουν τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους και όλοι ψάχνουν τον εαυτό τους.

Αν δεν σας αρέσει ο τύπος σας, αυτό μάλλον σημαίνει ότι ανακαλύψατε κάτι για τον εαυτό σας που προσπαθούσατε να κρατήσετε κρυφό. Το πρώτο βήμα όμως για την αλλαγή είναι να αποδεχθείτε τον εαυτό σας. Θέλει θάρρος να ψάξει κανείς τον εαυτό του άλλωστε. Και αγάπη.

https://www.enneagraminstitute.com

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.