Το ανδρικό άρωμα στο παιχνίδι της αποπλάνησης!

Το ανδρικό άρωμα στο παιχνίδι της αποπλάνησης!

Πώς θέλουμε να μυρίζουν οι άνδρες; Η έρευνα που αποκαλύπτει όσα δεν έχουμε φανταστεί!

από την Άντζελα Μολφέτα

Εάν ρωτήσουμε τις γυναίκες πώς θα ήθελαν να μυρίζουν οι άνδρες, θα είχαμε την ευκαιρία να διασκεδάσουμε με ένα λυρικό πρελούδιο, όπου θα αναφέρονταν από λάδια μηχανής και κύμινο, ηλιοκαμένα δέρματα πασπαλισμένα με την αλμύρα της θάλασσας, βετιβέρ και κασμίρ, μέχρι σαπούνι, πούρο και σεξ! Ο Arnaud Montet, παγκόσμιος διευθυντής της Επιστήμης των Καταναλωτών στις Διεθνείς Γεύσεις και Αρώματα (International Flavors & Fragrances), μας επαναφέρει στην πραγματικότητα εξηγώντας ότι έχει γίνει έρευνα σε βάθος πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο μέσα από τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων. Η κεντρική ιδέα είναι ότι το άρωμα σχεδιάζεται για να προσελκύσει αισθησιακά και να δημιουργήσει ερωτικά κύματα / μηνύματα.  Για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να λειτουργήσει ακριβώς, όπως ένα βακτήριο, δηλαδή πρέπει να μεταφέρει ένα σαφές μήνυμα. «Οφείλει να υπογραμμίσει πως “Είμαι άνδρας, δυναμικός και καθαρός”. Αυτή είναι και η απάντηση που αγγίζει τις περισσότερες γυναίκες», αναφέρει ο Montet.

Η φαντασίωση του ιδανικού αρσενικού

Σαν κώδικας επικοινωνίας το «Είμαι άνδρας, δυναμικός και καθαρός» θα μπορούσε να λειτουργήσει σε ένα αρκετά καλό βαθμό, αλλά δεν του δίνει την ευκαιρία να πετύχει απόλυτα το ζητούμενο. Η συμβουλή του Arnaud Montet είναι πως κάθε άνδρας πρέπει να δώσει στο άρωμά του τη δυνατότητα να ξεκινήσει τη συνομιλία. «Οι γυναίκες επιλέγονται από τον άνδρα, αλλά ο άνδρας πρέπει να γίνει αποδεκτός από τη γυναίκα», υπογραμμίζει και εξηγεί πως για να συμβεί κάτι τέτοιο, ο άνδρας πρέπει να είναι ενεργά ελκυστικός, αισθησιακός και να αποπνέει φυσική καθαρότητα. Η διαφορά μεταξύ του «γίνομαι αποδεκτός» και του «είμαι η επιλογή της», φέρνει στο προσκήνιο τη συντηρητική φύση των ανδρικών αρωμάτων και στοιχειοθετεί την ευαίσθητη χορδή που υπάρχει στα ανδρικά αρώματα, καθώς οι μυρωδιές δεν είναι απόλυτα αποδεκτές στο ανδρικό κοινό και θεωρούνται ακόμα και σήμερα όπλο της θηλυκής γοητείας.

Είναι πραγματικά εκπληκτικό πως εν έτη 2014 αυτή η πεποίθηση συνεχίζει να ισχύει. Περίπου οι μισές από τις γυναίκες που ρωτήθηκαν, δήλωσαν πως θα ήθελαν οι άνδρες να μην μυρίζουν τίποτα. Και εάν οι γυναίκες δεν δείχνουν πρόθυμες στα ανδρικά αρώματα, πόσο μάλλον οι ίδιοι οι άνδρες. Η κλασική ανδρική άποψη είναι ότι δεν χρειάζεται να φορούν άρωμα, την ίδια στιγμή που «λούζονται» με αρώματα, πολύ περισσότερο από ό,τι οι γυναίκες (την τελευταία χρονιά ξοδεύτηκαν  531.000.000 λίρες στη Βρετανία για ανδρικά αρώματα!). Γενικά, οι άνδρες θέλουν να καλύπτουν το γεγονός προτιμώντας να αναφέρονται σε after shave, κολόνιες, τονωτικές κολόνιες, body splash ή ακόμα και body spray.

Ψευδαισθήσεις γύρω από τις οσμές των αρσενικών

Οι δηλώσεις των γυναικών γύρω από τα ανδρικά αρώματα δεν είναι πιο ειλικρινείς από ό,τι των ανδρών. Αυτές που υποστήριξαν πως δεν θέλουν οι άνδρες να μυρίζουν τίποτα, θα συμπλήρωναν ευχαρίστως πως ο άνδρας της ζωής τους έχει μια ακαταμάχητη μυρωδιά στο δέρμα του – γιατί είναι φυσική, πραγματική, όχι κάτι πλαστό (δηλαδή «γυναικείο»), που προστίθεται από ένα μπουκάλι. Κάτι δηλαδή, όπως ένα άρωμα με ήπιες νότες, κάτι κομψό και καθαρό, όπως το Chanel Pour Monsieur ή το Dior Eau Sauvage, ή εκείνο που μυρίζει όπως τα φίνα γαλλικά σεντόνια με έναν γυμνό Γάλλο ξαπλωμένο πάνω τους. Αυτές οι εικόνες «κλειδώνουν» στο μυαλό των γυναικών και μπλοκάρουν την αντικειμενικότητά τους.

Δείτε Επίσης
Οι γυναίκες μυρίζουν σαν γκρέιπφρουτ και οι άντρες σαν τυρί;

Πολλές γυναίκες τελικά ομολογούν ότι «αυτό που αγάπησαν στους άνδρες τους ήταν το δέρμα τους. Είναι αυτό που μπορεί να τις κάνει να τους ακολουθήσουν… ως τα πέρατα της Γης. Είναι τελικά, τα αρώματα που δεν χαρακτηρίζονται ακριβώς δυναμικά, αλλά απλά σέξι. Θέλουν να είναι κάτι που τις κάνει να αισθάνονται ασφαλείς, κάτι που αποπνέει ένα προστατευτικό,  δυναμικό αρσενικό που ξυπνά ασυνείδητα μέσα τους την επιθυμία να αποκτήσουν απογόνους μαζί του!

Η σημασία της διαφήμισης

Πώς μπορεί ένας άνδρας να εκφράσει τον ανδρισμό του, χωρίς να υιοθετήσει τη γυναικεία πρακτική στο κεφάλαιο των αρωμάτων; Κάνοντας μια αναδρομή στη δεκαετία του ’60, βλέπουμε το Centaur, μια “massage cologne”, που πρότεινε να γίνεται μασάζ στα χέρια, στα πόδια και στα νεφρά. Η διαφήμιση είχε στοιχεία της ανδρικής φαντασίας: μια ζωηρή υπηρέτρια με λιβρέα που έκανε μασάζ σε έναν τριχωτό άνδρα με ρόμπα. Κάνοντας μασάζ στους ώμους του, άφηνε να εννοηθεί, καθώς ήταν και μισοντυμένη, πως το μασάζ στα χαμηλότερα σημεία ήταν η αμέσως επόμενη κίνηση. Ο Κένταυρος με τραχιά φωνή διεκδικεί την ανδρική του υπόσταση ως αρρενωπός και δυναμικός – μισός άνδρας, μισός θηρίο, όλα αρσενικά στοιχεία– και έρχεται αντιμέτωπος με το άγχος των ανδρών για επιβεβαίωση. Και δεν υπήρχε ουδείς λόγος ανησυχίας πως ο υπόλοιπος ανδρικός πληθυσμός θα μύριζε το άρωμά του, καθώς αναδυόταν μέσα από τις χαμηλές νότες που μετέδιδαν το μήνυμα της αρρενωπότητας μόνο σε στενές επαφές.

Οι διαφημίσεις Lynx (το γνωστό αποσμητικό που στην Ελλάδα κυκλοφορεί ως Axe), έγιναν διάσημες διακωμωδώντας το είδος της μελλοντικής διαφήμισης. Ο γενικός διευθυντής David Titman βάζει στο παιχνίδι τον «υπερλαξευμένο ΄Αδωνι». Αλλά η διαφορά μεταξύ του πρωταγωνιστή της Lynx και του υπερλαξευμένου Άδωνι είναι απλά ότι είναι αυτός, δεν είναι γλυπτό. Είναι ένας συνηθισμένος τύπος, και μερικές φορές μπορεί να θυμίζει και κάποιο είδος σπασίκλα. Ο David Titman πιστεύει πως η Lynx έφερε τα πράγματα στις φυσικές τους διαστάσεις. Αλλά οι διαφημίσεις προσδίδουν το ίδιο φουσκωμένο θετικό μήνυμα – έστω και με ένα γνώριμο πνεύμα. Ένα ελαφρύ ψέκασμα από το εν λόγω άρωμα και ο κος Νormal γίνεται ακαταμάχητος. Και όχι μόνο για μια γυναίκα, αλλά για μια στρατιά γυναικών. Είναι η υπερβολή που έκανε τη διαφήμιση του Axe αστεία, δίνοντας την ευκαιρία στο ανδρικό κοινό να διασκεδάσει με τις ανδρικές αρωματικές φαντασιώσεις, ενώ την ίδια στιγμή έβαζε στο παιχνίδι τη διασκέδαση σε μια ακόμα πιο εξωφρενική εκδοχή.

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.