Οινοποιείο Σεμέλη: Γεύση θεϊκού κρασιού!

Σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός λόφου, σε υψόμετρο 580 μ., το εντυπωσιακό κτίριο του Οινοποιείου Σεμέλη απολαμβάνει από ψηλά μαγευτική θέα
Σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός λόφου, σε υψόμετρο 580 μ., το εντυπωσιακό κτίριο του Οινοποιείου Σεμέλη απολαμβάνει από ψηλά μαγευτική θέα
Από τις βεράντες του η ματιά γλιστρά πάνω από τους καταπράσινους αμπελώνες στις εύφορες πλαγιές της Νεμέας, για να φθάσει ως τις περήφανες βουνοκορφές από τη μια και ως τη θάλασσα του Κορινθιακού από την άλλη?
Η ξενάγηση στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του οινοποιείου ήταν εμπειρία
Κατά την παραμονή μας στο κτήμα, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την «τελετουργία» του τρύγου και να μάθουμε πολλά γι? αυτόν +2
Προβολή Φωτογραφιών
Σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός λόφου, σε υψόμετρο 580 μ., το εντυπωσιακό κτίριο του Οινοποιείου Σεμέλη απολαμβάνει από ψηλά μαγευτική θέα

Αναζητώντας πρωτόγνωρες εμπειρίες σε μια απόδραση κοντά στην Αθήνα, που να συνδυάζει το ταξίδι και τη γνωριμία μας με τον ιδιαίτερο χώρο του κρασιού, οργανώσαμε μια εξόρμηση ως τη Νεμέα για να γνωρίσουμε από κοντά τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού στο εξαιρετικό Οινοποιείο Σεμέλη. Η εμπειρία αυτή θα μας μείνει αξέχαστη!

Κείμενο – φωτογραφίες: Ιωάννα Παραβάλου

Ένα γλυκό πρωινό του Σεπτέμβρη (ο κατεξοχήν μήνας για τον τρύγο), χαράξαμε πορεία για τον νομό Κορινθίας, στα σύνορα με την Αργολίδα. Εδώ ξεδιπλώνει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της η Νεμέα, μια μεσόγεια κωμόπολη που στολίζεται από απέραντους αμπελώνες και απέχει μόλις 126 χλμ. από την πρωτεύουσα. Τόπος μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας, αφού στην Αρχαία Νεμέα δεσπόζει ο εντυπωσιακός Ναός του Νεμείου Διός, καθώς και το αρχαίο Στάδιο, όπου τελούνταν άλλοτε σημαντικοί αθλητικοί αγώνες, τα Νέμεια (ή Νέμεα). Διασχίζοντας με το αυτοκίνητο απέραντες εκτάσεις με κατάφυτους λόφους πλημμυρισμένους από αμπέλια, φθάσαμε στο Κούτσι Νεμέας, για να επισκεφθούμε το Οινοποιείο Σεμέλη, να ξεναγηθούμε στους χώρους του και να δοκιμάσουμε εκλεκτά κρασιά!

Η δημιουργία του κτήματος

Σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός λόφου, σε υψόμετρο 580 μ., το εντυπωσιακό κτίριο του Οινοποιείου Σεμέλη είναι χτισμένο σε μια έκταση 22 στρεμμάτων και απολαμβάνει από ψηλά μαγευτική θέα.

Από τις βεράντες του η ματιά γλιστρά πάνω από τα καταπράσινα φυλλώματα των αμπελιών στις εύφορες πλαγιές της Νεμέας, για να φθάσει ως τις περήφανες βουνοκορφές από τη μια και ως τη θάλασσα του Κορινθιακού από την άλλη…

Η εταιρεία Σεμέλη Οινοποιητική Α.Ε. δημιούργησε με μεράκι το υπερσύγχρονο αυτό οινοποιείο και το 2003 έγινε εδώ η πρώτη οινοποίηση. Η Μυρτώ Σάλλα, στην οποία ανήκει η πλειοψηφία των μετοχών της οινοποιίας Σεμέλη Α.Ε., τίθεται επικεφαλής και δίνει νέα δυναμική ανάπτυξης στην εταιρεία, με τη γνώση, την αγάπη και την πίστη της στην αξία του ελληνικού ποιοτικού κρασιού.

Η θέση του επιλέχθηκε με σκέψη, καθώς η περιοχή θεωρείται ως η ποιοτικότερη υποζώνη της Νεμέας. Η συνεχής έκθεση των αμπελιών στον ήλιο, το έδαφος και το ιδανικό υψόμετρο, σε συνδυασμό με τη θαλασσινή αύρα που έρχεται από τον Κορινθιακό κόλπο, συνθέτουν τις κατάλληλες συνθήκες για ιδανική ωρίμανση των σταφυλιών. Εδώ το Αγιωργίτικο με τις χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, ωριμάζει αργά, αποκτώντας υψηλή συγκέντρωση σακχάρων και ευγενών ταννινών, καθώς και βαθύ πορφυρό χρώμα με τραγανή οξύτητα, παράγοντες που είναι απαραίτητοι για να μπορέσει ο παραγόμενος οίνος να παλαιώσει σε βάθος χρόνου.

Το 2008 η Σεμέλη μεγαλώνει με την είσοδο σ’ αυτήν του Οινοποιείου Νασιάκου, γνωστού από το 1970 για την ανάδειξη της ποικιλίας του Μοσχοφίλερου.

Στην υγειά μας με βραβευμένα κρασιά Σεμέλη!

Κατά την παραμονή μας στο κτήμα, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την «τελετουργία» του τρύγου και να μάθουμε πολλά γι’ αυτόν. Η διαδικασία του τρύγου, ο χρόνος και ο τρόπος που θα μαζευτούν τα σταφύλια, αλλά και όλη η πορεία τους έως ότου παραχθεί το κρασί είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία ποιοτικού κρασιού.

Ποιες είναι, όμως, οι ποικιλίες αμπελιών που καλλιεργούνται εδώ; Όπως μας εξηγεί ο οινολόγος Λεωνίδας Νασιάκος, ο γενικός διευθυντής του οινοποιείου… «Οι βασικές ποικιλίες των αμπελιών που καλλιεργούμε, είναι το Αγιωργίτικο της Νεμέας και το Μοσχοφίλερο της Μαντινείας, ενώ σε πολύ μικρότερη έκταση στη Σταμάτα Αττικής, καλλιεργούμε Cabernet Sauvignon και Chardonnay».

Η ξενάγηση στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του οινοποιείου ήταν εμπειρία. Έφτασε, όμως, και η ώρα να δοκιμάσουμε τα εκλεκτά κρασιά με συνοδεία τοπικών τυριών και αλλαντικών.

Πραγματικά, δεν ξέραμε τι να πρωτοδιαλέξουμε… Ορεινός Ήλιος (λευκό, ροζέ ή ερυθρό), Μαντινεία Νασιάκος (λευκό ξηρό), Κτήμα Σεμέλη Chardonnay, Γιορτή (λευκό, ερυθρό), Σεμέλη (λευκό, ερυθρό), Piccolo Mondo (λευκό, ερυθρό), Chateau Semeli (ερυθρός) και Σεμέλη Νεμέα Reserve ΟΠΑΠ (ερυθρός). Λατρέψαμε το Semeli Espera, ένα υπέροχο γλυκό, αρωματικό κρασί, που παράγεται από υπερώριμα σταφύλια της ποικιλίας Gewürztraminer, τα οποία καλλιεργούνται στον πειραματικό αμπελώνα. Ταιριάζει με φρούτα, ξηρούς καρπούς ή γλυκά.

Κάθε χρόνο βραβεύονται σε διεθνείς διαγωνισμούς. Το λευκό «Μαντινεία Νασιάκου», από 100% Μοσχοφίλερο, έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις (οι σημαντικότεροι γευσιγνώστες – κριτικοί της Αμερικής το κατέταξαν ανάμεσα στα 10 καλύτερα κρασιά στον κόσμο που κυκλοφορούν στην αγορά των Η.Π.Α). Ακολουθεί ο «Ορεινός Ήλιος Λευκός» που βραβεύτηκε ως το καλύτερο λευκό ελληνικό κρασί στον διεθνή διαγωνισμό Challenge International du Vin 2013 στο Παρίσι, ενώ το ερυθρό «Semeli Nεμέα Reserve», από 100% Αγιωργίτικο, απέσπασε χρυσό μετάλλιο επίσης στον διαγωνισμό Challenge International du Vin. Τα κρασιά Σεμέλη είναι γνωστά και για την εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής.

Γνώση, γεύση και χαλάρωση!

Το Κτήμα Σεμέλη είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης, για μια ξενάγηση στους χώρους του, για δοκιμές στα κρασιά του, αλλά και για να απολαύσουμε μία τοπική συνταγή στο εστιατόριό του, που θα συνοδεύσουμε με κρασί Σεμέλη. Φυσικά, θα αγοράσουμε και τα κρασιά της αρεσκείας μας σε τιμές εκπληκτικές!

Για πληροφορίες και κρατήσει: Σεμέλη Οινοποιητική Α.Ε., τηλ.: 27460-23960, 210-6218119, 210-6216811, 27460-20360-3, www.semeliwines.gr

© 2013-2019 womanidol.com. All Rights Reserved.