Μόσχα: Ανακαλύψτε το «υπόγειο» κόσμημά της!

Στάση μετρό Komsomolskaya, δείγμα εντυπωσιακής διακόσμησης στο μετρό της Μόσχας
Στάση μετρό Komsomolskaya, δείγμα εντυπωσιακής διακόσμησης στο μετρό της Μόσχας
Στάση μετρό Komsomolskaya. Ο σταθμός διακοσμείται με τοιχογραφίες του Pavel Morin εμπνευσμένες από τον λόγο που εκφώνησε ο Στάλιν το 1941
Στάση μετρό Novoslobodskaya, διακοσμημένος με υπέροχα βιτρώ και τοιχογραφίες
Σταθμός Arbatskaya, σαν αίθουσα από παλάτι +3
Προβολή Φωτογραφιών
Στάση μετρό Komsomolskaya, δείγμα εντυπωσιακής διακόσμησης στο μετρό της Μόσχας

Το μετρό της Μόσχας είναι στην πραγματικότητα ένα μεγάλο και εντυπωσιακό μουσείο! Στη διακόσμησή του συνέβαλαν μεγάλοι Ρώσοι καλλιτέχνες και κάθε σταθμός είναι μία καλλιτεχνική… αποκάλυψη!

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Τα σχέδια για τον υπόγειο της ρωσικής πρωτεύουσας ξεκίνησαν το 1902 αλλά τελικά, πραγματοποιήθηκαν από τον Στάλιν πολύ αργότερα. Τα πρώτα δρομολόγια ξεκίνησαν τον Μάιο του 1935 και είχε μόλις 13 σταθμούς. Έκτοτε, οι σταθμοί έγινα 200 και σήμερα εξυπηρετεί πάνω από 9 εκατομμύρια επιβάτες στα 10.000 δρομολόγιά του ημερησίως!

Ένας υπόγειος-αριστούργημα!

Το πρώτο όνομα του μετρό ήταν Metropoliten imeni Lazarya Kaganovitcha προς τιμήν του στενού συνεργάτη και φίλου του Ιωσήφ Στάλιν, Λάζαρ Καγκανόβιτς, ο οποίος ήταν και ο υπεύθυνος της κατασκευής του μετρό.

Οι τυχεροί του επιβάτες όμως, πέραν από την εξυπηρέτηση, απολαμβάνουν ένα αληθινό μουσείο και μοναδικά έργα τέχνης σχεδόν σε όλους τους σταθμούς του (άλλωστε το 2012 ανακαινίστηκε και οι καλλιτεχνικές επεμβάσεις ανανεώθηκαν και επεκτάθηκαν). Δεν είναι τυχαίο που θεωρείται ένα από τα αξιοθέατα της Μόσχας.

Πρόκειται για ένα μείγμα μπαρόκ, κλασικισμού και σοβιετικού ρεαλισμού. Τα ταβάνια, οι τοίχοι και οι διάδρομοι στολίζονται από χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα, ζωοφόρους, ανάγλυφα, παράθυρα βιτρό, ψηφιδωτά φτιαγμένα από μάρμαρο, γρανίτη και γυαλί, μοναδικούς πολυέλαιους και επιδαπέδια φωτιστικά-καλλιτεχνήματα.

Ενώ, ο σοβιετικός ρεαλισμός απεικονίζεται με πίνακες και θέματα από τον αθλητισμό, τη γεωργία, τη βιομηχανία, παραστάσεις από σημαντικές νίκες και φυσικά από την Οκτωβριανή Επανάσταση.
Τα «παλάτια του λαού» όπως αποκαλούσαν τους σταθμούς του εντυπωσιάζουν σε… καθημερινή βάση!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.