Οι 10 πολύχρωμες πόλεις του κόσμου

Καθώς κανείς φθάνει με το καραβάκι στο νησάκι Μπουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας αντικρίζει τόσα πολλά χρώματα στα κτίρια που αναρωτιέται πώς δεν γνώριζε μέχρι τώρα την ύπαρξή του!
Καθώς κανείς φθάνει με το καραβάκι στο νησάκι Μπουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας αντικρίζει τόσα πολλά χρώματα στα κτίρια που αναρωτιέται πώς δεν γνώριζε μέχρι τώρα την ύπαρξή του!
Το Μπο Κάαπ στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής ή η Μαλασιανή κοινότητα, απέχει 10 λεπτά από το κέντρο της πόλης και οι μικρές διώροφες κατοικίες απλώνονται σαν ουράνιο τόξο με μπλε, φούξια, κίτρινο του ήλιου, κόκκινο, και φωσφοριζέ πράσινο?
Το Júzcar στην Ανδαλουσία κάποτε ήταν ένα μικρό, παραδοσιακό χωριό με λευκά σπίτια, μέχρι που για της ανάγκες τη ταινίας «Τα στρουμφάκια» βάφτηκε στα γαλάζια?
Στην πρωτεύουσα του νησιού Κουρασάο, στην Καραϊβική, το ιστορικό κέντρο αφηγείται τη δική του πολύχρωμη ιστορία που μπλέκεται με τους αστικούς θρύλους της ολλανδικής κυριαρχίας +6
Προβολή Φωτογραφιών
Καθώς κανείς φθάνει με το καραβάκι στο νησάκι Μπουράνο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας αντικρίζει τόσα πολλά χρώματα στα κτίρια που αναρωτιέται πώς δεν γνώριζε μέχρι τώρα την ύπαρξή του!

Κατασκευασμένες από τα υλικά των παιδικών μας ονείρων διαθέτουν χρώμα και παράδοση. Τοποθετημένες στρατηγικά σε κάθε σημείο της Γης από τον Καναδά και την Αφρική μέχρι την Ευρώπη και τη Νότιο Αμερική ανοίγουν την καρδιά μας στο τοπικό τους χρώμα.

επιμέλεια: Δέσποινα Σάμψων

Η παλέτα των ταξιδιών μας θα έπρεπε να περιλαμβάνει έναν τουλάχιστον από αυτούς τους προορισμούς. Αληθινές καρτ ποστάλ με ζωηρόχρωμα βαμμένα σπίτια διηγούνται την οικιστική τους ιστορία που οδήγησε στην έκρηξη των χρωμάτων με την οποία καλωσορίζουν τους επισκέπτες.

1.  Μπουράνο Βενετίας, Ιταλία

Μέσα στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, αυτό το πολύχρωμο νησάκι αποτελεί μια τεράστια έκπληξη για τον επισκέπτη. Καθώς φθάνει με το καραβάκι αντικρίζει τόσα πολλά χρώματα στα κτίρια που αναρωτιέται πώς δεν γνώριζε μέχρι τώρα την ύπαρξή του. Ήσυχο, χωρίς αυτοκίνητα, κρύβει τη δική του αλήθεια πίσω από τις έντονες αποχρώσεις.

Κάποτε οι ψαράδες που απομακρύνονταν για να ψαρέψουν έβαφαν με ιδιαίτερο χρώμα ο καθένας το σπιτικό του προκειμένου όταν επιστρέψουν να το εντοπίσουν από μακριά ακόμα κι αν ήταν σκεπασμένο από ομίχλη. Σήμερα οι τοπικές αρχές ορίζουν εκείνες σε ποιο χρώμα μπορεί να βαφτεί μια κατοικία, ενώ οι ίδιοι οι κάτοικοί του νιώθουν τυχεροί που δεν απειλούνται από ορδές τουριστών.

Στο Μπουράνο περπατάς και μέσα σε λιγότερο από μία ώρα έχεις διασχίσει όλες τις γειτονιές του. Διάσημο και για τη δημιουργία δαντέλας με ειδική τεχνική διαθέτει μουσείο στο οποίο ανακαλύπτει κάποιος την ιστορία της τεχνικής που φτάνει στο 1400 και είχε συγκινήσει μέχρι και τον Λεονάρδο Ντα Βίντσι.

2. Μπο Κάαπ, Κέιπ Τάουν, Νότιος Αφρική

Γνωστή ως Μαλαισιανή συνοικία (από τους σκλάβους που έφερναν οι Ολλανδοί άποικοι από το Μαλαισιανό Αρχιπέλαγος), τα ζωηρόχρωμα κτίρια στη χαρούμενη αυτή γειτονιά ξεχωρίζουν. Χτισμένη στον λόφο Σίγκναλ Χιλ απέχει 10 λεπτά από το κέντρο της πόλης και ζει στον ρυθμό της μαλαισιανής κοινότητας.

Ιστορική μουσουλμανική περιοχή με τζαμιά και μικρές διώροφες κατοικίες απλώνεται σαν ουράνιο τόξο με μπλε, φούξια, κίτρινο του ήλιου και φωσφοριζέ πράσινα σπίτια. Αν και η γειτονιά χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και θεωρείται από τις παλιότερες της περιοχής, ξεκίνησε πρόσφατα να κατοικείται ξανά και να ανακαινίζεται από μουσουλμάνους ως μια συμβολική πράξη απελευθέρωσής τους.

3. Júzcar, Ανδαλουσία, Ισπανία

Κάποτε ήταν ένα μικρό, παραδοσιακό χωριό με λευκά σπίτια, 22 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Ρόντα. Την άνοιξη του 2011 όμως, οι κάτοικοί του συναίνεσαν στην πρωτοβουλία της Sony Pictures να μετατραπεί σε γαλάζιο στρουμφοχωριό για την προώθηση της 3D ταινίας “Τα στρουμφάκια” παρά τις αρχικές αντιρρήσεις. Όλα τα σπίτια (175 σε σύνολο) βάφτηκαν μπλε ακόμα και η εκκλησία, το Δημαρχείο και οι επιτύμβιες στήλες προκειμένου να υποστηριχτεί το πρότζεκτ.

Όταν τον Δεκέμβριο του 2011 η κινηματογραφική εταιρεία προσφέρθηκε να αναλάβει το κόστος επαναφοράς των σπιτιών στο λευκό, όπως είχε εξάλλου συμφωνηθεί από την αρχή, τοπικό ψήφισμα των πολιτών ενημέρωσε ότι θα τα άφηναν μπλε προκειμένου να προσελκύσουν το τουριστικό ενδιαφέρον.

Φυσικά, το πρώην ασήμαντο χωριό των 220 κατοίκων απέκτησε άλλη φήμη εκτοξεύοντας τον αριθμό των επισκεπτών (που απολαμβάνουν περιηγήσεις και ειδικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μέχρι και συλλογή τοπικών μανιταριών) και αυξάνοντας έσοδα και αριθμό θέσεων εργασίας. Ένα αληθινό Στρουμφοχωριό είχε ήδη γεννηθεί!

4. Βίλλεμσταντ, Κουρασάο

Κάτι αστράφτει στο νότιο μέρος της Καραϊβικής θάλασσας. Στην πρωτεύουσα του Κουρασάο, το ιστορικό κέντρο αφηγείται τη δική του πολύχρωμη ιστορία που μπλέκεται με τους αστικούς θρύλους της ολλανδικής κυριαρχίας.

Λένε λοιπόν, ότι τα υπέροχα χρώματα στα κτίρια οφείλονται στις ισχυρές ημικρανίες που υποτίθεται ότι προκαλούσε στον κυβερνήτη της πρώην ολλανδικής αποικίας το λευκό χρώμα των σπιτιών την περίοδο του 1800. Ο ίδιος είχε εκδώσει ένα διάταγμα σύμφωνα με το οποίο κάθε κάτοικος θα μπορούσε να βάψει την πρόσοψη του σπιτιού του σε όποιο χρώμα ήθελε εκτός από το άσπρο.

Από τότε μια παράδοση αιώνων συνεχίζεται… Σήμερα το κέντρο της πόλης με τα κτίρια αποικιοκρατικής αρχιτεκτονικής ολλανδικoύ στιλ και την είσοδο του λιμανιού συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

5.  Γκάμλα Σταν, Στοκχόλμη, Σουηδία

Μιλάμε για την πανέμορφη Παλιά Πόλη της Στοκχόλμης, (αυτό σημαίνει στα σουηδικά Gamla Stan), ένα μεσαιωνικό θησαυρό, η “πόλη ανάμεσα στις γέφυρες” όπως ονομαζόταν παλιότερα. Η πόλη ιδρύθηκε το 1252 και περιλαμβάνει τρεις νησίδες γεμάτες πολύχρωμα κτίρια, σπίτια, εστιατόρια και μικρά μαγαζιά που γοητεύουν το μάτι. Μία περιοχή με μικρά μαγαζάκια, εστιατόρια, καφέ, μπαρ που απλώνονται σε δαιδαλώδη στενά γεμάτα χρώμα και ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Σαν ζωντανό μουσείο της Στοκχόλμης αφεθείτε να «χαθείτε» από την Stortorget, την παλιότερη πλατεία της πόλης μέχρι… τον Καθεδρικό Ναό της Στοκχόλμης, το Μουσείο Νόμπελ ή το Βασιλικό Ανάκτορο, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο που διαθέτει πάνω από 600 δωμάτια.

Περιδιαβείτε έναν από τους παλιότερους δρόμους, τον Köpmangatan, που αναφέρεται ήδη από τον 14ο αιώνα, ανακαλύψτε τον πιο στενό δρόμο με άνοιγμα 90 εκατοστών, και απολαύστε τη ζωντάνια και την καλλιτεχνική διάθεση της περιοχής με πολλές πινελιές χρώματος και εντυπωσιακών γοτθικών κτιρίων.

6. Τρινιδάδ, Κούβα

Και το αποικιακρατικό όνειρο καλά κρατεί… Η ιστορία και το ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον έχουν μετατρέψει το Τρινιδάδ σε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Κούβας η οποία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco.

Υπέροχα κτίρια από τον 16ο αιώνα σε αποχρώσεις που αντανακλούν τα φυσικά χρώματα του περιβάλλοντος: πράσινο του ζαχαροκάλαμου, μπλε του ωκεανού και κίτρινο της αιώνιας λιακάδας και πολλές φορές μπερδεύονται γοητευτικά όλες μαζί στο ίδιο κτίριο. Πόλη έρμαιο λαθρεμπόρων και πειρατών και κέντρο εμπορίας σκλάβων σε παλαιότερες εποχές αντανακλά τον πλούτο των πρώην πανίσχυρων μεγαλεμπόρων ζάχαρης.

Σήμερα το Παλάσιο Καντέρο έχει μετατραπεί σε Δημοτικό Ιστορικό Μουσείο, το Παλάσιο Μπρινέ σε Μουσείο Ρομαντισμού, το Πάλάσιο Ιθνάγκα σε Μουσείο Αποικιακής Αρχιτεκτονικής ενώ ο καθεδρικός ναός Σαντίσιμα Τρινιδάδ είναι διάσημος για το περίφημο άγαλμα του Χριστού της Βέρα Κρους.

Δείτε Επίσης
Τα 8 καλύτερα μέρη για να δείτε το Βόρειο Σέλας το 2024

7.  Μεντόν, Γαλλία

Μια υπέροχη πόλη ανάμεσα στο Μονακό και τα ιταλικά σύνορα στα όρια της Κυανής Ακτής, όπου καταλήγουν τα βουνά από τις Άλπεις της Λιγουρίας διαθέτει υπέροχα σπίτια με παστέλ αποχρώσεις.

Το “Μαργαριτάρι της Γαλλίας” με το θερμό κλίμα ευνοεί την παραγωγή λεμονιών, μανταρινιών και πορτοκαλιών και οι κάτοικοί του διοργανώνουν από τα τέλη του 19ου αιώνα το περίφημο Φεστιβάλ Λεμονιού κάθε Φεβρουάριο, μια πολύχρωμη γιορτή με χιλιάδες λεμόνια και εσπεριδοειδή που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ευφάνταστων γλυπτών – συμβόλων της εκδήλωσης που ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά του Μεντόν.

Παρελάσεις, πυροτεχνήματα, κονφετί, πάρτι, ειδικές εκδηλώσεις και δοκιμή προϊόντων βασισμένων στην επεξεργασία της εξαιρετικής πρώτης ύλης δονούν την πόλη κατά τη διάρκεια των τριών αυτών εβδομάδων που διαρκεί το φεστιβάλ.

8.  Άγιος Ιωάννης (Σεν Τζονς) Νέα Γη, Καναδάς

Μιλάμε για την αρχαιότερη πόλη του Καναδά που βρίσκεται χτισμένη στο φυσικό λιμάνι που σχηματίζεται στο βόρειο σημείο της Χερσονήσου Άβαλον στις ανατολικές ακτές της Νέας Γης. Έτος ιδρύσεώς της το 1583 με βασιλική προνομία της Βασίλισσας Ελισάβετ της Α’ της Αγγλίας. Πολύχρωμα βικτοριανά σπίτια θυμίζουν το αποικιακό παρελθόν και αποκαλούνται “jellybean houses” χάρη στις έντονες κόκκινες, μπλε, κίτρινες και πράσινες αποχρώσεις που λέγεται ότι επιλέχθηκαν τη δεκαετία του ‘70 για να ζωηρέψουν την εικόνα μιας περιοχής, της οποίας η οικονομία είχε παρακμάσει εξαιτίας της υπεραλίευσης.

Προστατευμένη από μια στενή και βραχώδη είσοδο η γραφική πόλη-νησί κρύβει τη δική της δύναμη με ιστορικά αξιοθέατα και υπέροχες αντιθέσεις σε σύγκριση με τις απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές που βουτάνε στο γκρίζο του καναδέζικου χειμώνα.

9. Μαναρόλα, Ιταλία

Ένας από τους πλέον προβεβλημένους τουριστικούς προορισμούς στην Ιταλική ριβιέρα και ίσως η παλιότερη από τις Cinque Terre, τις Πέντε Γαίες, δηλαδή τα πέντε πανέμορφα ψαροχώρια με τα χρωματιστά σπίτια που είναι χτισμένα πάνω σε καταπράσινους βράχους της Δυτικής ακτής της χώρας εντυπωσιάζει.

Ο ναός του San Lorenzo από το 1338, η τοπική διάλεκτος Manarolese, η ονομασία που λέγεται ότι προέρχεται από το λατινικό magna rota, δηλαδή μεγάλος τροχός, η τοπική κουλτούρα της αλιείας και της οινοποιίας με το περίφημο κρασί Sciacchetra αλλά και το Μονοπάτι της Αγάπης που ενώνει τη Μαναρόλα με το διπλανό Ριοματζόρε είναι λίγα μόνο από τα highlights που φωτίζουν αυτή την πλευρά της Ιταλίας που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

10. Λα Μπόκα, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Στην αιώνια πόλη, όπως το νερό και ο αέρας όπως την αποκαλεί ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, “το στόμα” είναι η πιο χρωματιστή περιοχή της, στην είσοδο του παλιού λιμανιού. Στις παλιές αποθήκες που σήμερα είναι βαμμένες με έντονα, διαφορετικά μεταξύ τους χρώματα, βρίσκονταν οι κατοικίες των μεταναστών (ανάμεσά τους και ο Αριστοτέλης Ωνάσης) που κατέφθαναν στην πόλη για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη.

Όση μπογιά περίσσευε, λένε οι τοπικοί μύθοι, από τα καρνάγια, την έπαιρναν οι εργάτες για να περάσουν τις προσόψεις των σπιτιών τους κατά μήκος του Riachuelo ποταμού στο σημερινό πεζόδρομο Caminito. Σήμερα τα χρώματα ανανεώνονται και συντηρούνται προσφέροντας το μεγαλύτερο θέαμα. Υπαίθριες ζωγραφικές εκθέσεις  και παραστάσεις ταγκό συμπληρώνουν την ατμόσφαιρα.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.