Βενετσιάνικο καρναβάλι στην Κέρκυρα

Βενετσιάνικο καρναβάλι στην Κέρκυρα

Πριγκίπισσες, μαρκήσιοι, βαρόνοι και κόμισσες με αυθεντικές βενετσιάνικες στολές θα «σουλατσάρουν» στο Λιστόν, από την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου και θα ταξιδέψουν σε μία ατμόσφαιρα που θυμίζει άλλες εποχές.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Αυτοκρατορικό βενετσιάνικο παλάτι θα θυμίζει η Κέρκυρα κατά τη διάρκεια των Αποκριών. Μια εποχή παραμυθένια που «δένει» την ταυτότητα του νησιού από το χθες στο σήμερα. Η μασκαράτα και τα επτανησιακά έθιμα στόχο έχουν τη διασκέδαση, το πικάντικο κουτσομπολιό και το σκανδαλιάρικο περίπαιγμα των Αποκριών.

Την αυλαία των εκδηλώσεων, ανοίγει την Κυριακή το απόγευμα ο τελάλης, που θα καλέσει μικρούς και μεγάλους να παραστούν στο πιο ξέφρενο γλέντι του νησιού.

Στο βενετσιάνικο καρναβάλι της Κέρκυρας που θα ξεκινήσει φέτος με το μουσικοχορευτικό δρώμενο «Viva la Fiesta» με τη συμμετοχή του Οργανισμού Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων, της Φιλαρμονικής Ένωσης «O Καποδίστριας», του Λυκείου Ελληνίδων Κέρκυρας και της Κερκυραϊκής Μασκαράτας.

Τα κερκυραϊκά αποκριάτικα έθιμα χάνονται στα βάθη των αιώνων, αλλά διατηρούν μέχρι και σήμερα μία μοναδική και ξεχωριστή αίγλη έναντι των άλλων εθίμων στην Ελλάδα.

Χαρακτηρίζονται από την ανάδειξη του πλούτου και της αίγλης άλλων εποχών και συνάμα της «ελαφροσύνης» των τότε «κυριών» και την παραφιλολογία και περίσσια επιδειξιμανία των τότε αρχόντων.

Απέναντι σε όλα αυτά, θα σταθούν τα κερκυραϊκά «πετεγολέτσα» ή «πέντε γόλια», δηλαδή τα πικάντικα κουτσομπολιά που βγάζουν στη φόρα όλα όσα γίνονται αλλά και δεν γίνονται στο νησί.

Τα «πετεγολέτσα» λαμβάνουν χώρα στις «φανέστρες», στα ψηλά παραθύρια των παραδοσιακών σπιτιών, στην «καρδιά της παλιάς πόλης της Κέρκυρας» και από κει θα ακουστούν, όλα όσα θα έπρεπε να κρύψει καλά κανείς.

Το Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας, που φυλά τον μεγάλο «θησαυρό» των αυθεντικών βενετσιάνικων μπαρόκ στολών που κάποτε φορούσαν Ενετοί ευγενείς, θα παρουσιάσει όλο αυτό το μεγαλείο μιας άλλης εποχής.

Η πλατεία Σπιανάδα και το «Λιστόν» που πήρε το όνομά του από όλους εκείνους που ήταν στη λίστα των ευγενών της εποχής (List On) και ήταν οι μόνοι που επιτρεπόταν να «βολτάρουν» κάτω από τις σκεπαστές καμάρες για να μην βρέχονται αλλά και να μην λασπώνονται, θα είναι το επίκεντρο των εκδηλώσεων.

Γλέντια, αποκριάτικα τραγούδια, χοροί, δρώμενα από όλη την Ελλάδα, καντρίλιες, το «Κρασοδικείο», η «Βενετσιάνικη περαντζάδα», το Γαϊτανάκι, το Βενετσιάνικο πηγάδι και το «κυνήγι θησαυρού» είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες στο νησί.

Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου θα γίνει η πρώτη μεγάλη παρέλαση του «Βενετσιάνικου Καρναβαλιού» με χορούς εποχής.

Στο Λιστόν θα ξεκινήσει και η πρώτη πομπή του «Σιορ Καρνάβαλου», που θα δεχθεί, στην αρχή, τιμές και δόξες, για να ακολουθήσει μετά από μία εβδομάδα ακριβώς ο δημόσιος διασυρμός του και αφού απολογηθεί ενώπιον όλων για την άστατη κοινωνική και προσωπική ζωή του, στο τέλος θα τιμωρηθεί στην πυρά, παίρνοντας μαζί του κάθε κακό, δίνοντας ελπίδα για εξυγίανση.

Την Κυριακή 1 Μαρτίου η Κέρκυρα «πλημμυρίζει» από καρναβαλίστικα άρματα και μασκαρεμένους κάθε φαντασίας. Η μεγαλειώδης παρέλαση ξεκινά στις 12.00 το μεσημέρι και διαρκεί περισσότερο από πέντε ώρες.

Όλοι συμμετέχουν στα δρώμενα, ενώ το γλέντι θα διαρκέσει μέχρι τα ξημερώματα της Καθαρά Δευτέρας. Η αυλαία των Αποκριών στην Κέρκυρα, θα πέσει στην ύπαιθρο, με καρναβαλιστικές παρελάσεις. Η μεγαλύτερη είναι αυτή που αναβιώνει κάθε χρόνο στους Αυλιώτες.

Εδώ την «τύχη» της πυράς έχει κάθε χρόνο κάποιος πολιτικός, με το τεραστίων μεγεθών ομοίωμα του να προετοιμάζεται για μήνες, σχεδόν αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.

Όπως και να’ χει το καρναβάλι της Κέρκυρας μένει αξέχαστο σε όποιον βρεθεί τις ημέρες αυτές στο νησί, αλλά και για τους Κερκυραίους που το απολαμβανόμουν από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα της διεξαγωγής του.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.