Ονσέν: Τα εξαγνιστικά σπα της Ιαπωνίας

Ονσέν: Τα εξαγνιστικά σπα της Ιαπωνίας

Ταξιδεύουμε στη μακρινή Χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου για να ζήσουμε μία μοναδική εμπειρία που εξαγνίζει το σώμα αλλά και το πνεύμα: στον υπέροχο κόσμο των γιαπωνέζικων spa.

Από τη Βάνα Αντωνοπούλου

Μολονότι η Ιαπωνία έχει την ατυχία να διαθέτει ένα ιδιαίτερα… ενεργό υπέδαφος, αυτό δεν σημαίνει ότι η σεισμική δραστηριότητά της δεν έχει έστω και κάποιο θετικό στοιχείο. Και στην πραγματικότητα, όχι μόνο ένα, αλλά χιλιάδες! Ονομάζονται ονσέν και είναι το γιαπωνέζικο ανάλογο των δυτικών spa. Για την ακρίβεια, πρόκειται για δημόσια λουτρά με φυσικό θερμό νερό πηγής και σημαντικότατο ρόλο στην ιαπωνική κουλτούρα.

Ονσέν: Τα εξαγνιστικά σπα της Ιαπωνίας

Η ιστορία των ονσέν είναι παλιά και ξεκινά πριν από τουλάχιστον 1000 χρόνια. Αν και αρχικά ήταν αποκλειστικό προνόμιο των ευγενών, γύρω στα μέσα του 15ου  αιώνα η χρήση τους επεκτάθηκε και στην κάστα των πολεμιστών, αφού οι ιαματικές τους ιδιότητες μπορούσαν να γιατρέψουν τα τραύματα. Με την πάροδο του χρόνου, και την επικράτηση μιας μακράς ειρήνης η συνήθεια του μπάνιου στα ζεστά νερά των πηγών υιοθετήθηκε και από τους χωρικούς. Ήταν ο πιο ευχάριστος και οικονομικός τρόπος να ανανεωθούν μετά από τις κοπιαστικές προσπάθειές τους στα χωράφια.

Τα ονσέν έχουν διαφορετικά στιλ

Ονσέν: Τα εξαγνιστικά σπα της Ιαπωνίας

Κάποια θυμίζουν spa και παράλληλα προσφέρουν μια πληθώρα επιπλέον υπηρεσιών (μασάζ, φαγητό κ.λπ.), ενώ άλλα είναι απλά και απέριττα και εξυπηρετούν συνήθως τους ντόπιους. Αρκετές φορές, βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, αν και πολλά από αυτά είναι και εσωτερικά και χρησιμοποιούν ζεστό νερό που αναβλύζει απευθείας από μια ηφαιστειακή πηγή. Η βασική διαφορά ανάμεσα στο ονσέν και το σέντο (τα δημόσια λουτρά) είναι ότι στο ονσέν το νερό είναι ηφαιστειακής προέλευσης με ιαματικές ιδιότητες –ακόμη και αν θερμαίνεται με τεχνητά μέσα- ενώ το σέντο χρησιμοποιεί συνηθισμένο ζεστό νερό.

Ονσέν: Τα εξαγνιστικά σπα της Ιαπωνίας

Δείτε Επίσης
To καλύτερο ζαμπαγιόνε στο Μιλάνο

Από τα πιο σημαντικά στοιχεία του ονσέν –και ένα που απαραιτήτως οφείλει να γνωρίζει κάθε γκαϊτζίν, ξένος, δηλαδή, στα γιαπωνέζικα- είναι ότι κανένας Ιάπωνας που σέβεται τον εαυτό του δεν πλένεται στη θερμή πηγή. Αντίθετα, πριν βουτήξει στα νερά έχει κάνει ήδη κανονικό μπάνιο. Ίσως γιατί το ονσέν δεν είναι λουτρό με τη δυτική έννοια του όρου, αλλά πρωτίστως μέρος χαλάρωσης και εσωτερικής κάθαρσης. Ένας χώρος όπου το γυμνό σώμα παύει να είναι ταμπού και μετατρέπεται σε μέσο επικοινωνίας και κοινωνίας με τους άλλους. Εδώ δεν υπάρχουν ταξικές, φυλετικές ή σεξουαλικές διαφορές. Γυναίκες και άνδρες, γνωστοί και άγνωστοι, συνεργάτες, συγγενείς και φίλοι μοιράζονται τις αναζωογονητικές ιδιότητες των ιαματικών νερών χωρίς ντροπή, ενώ παράλληλα συμμετέχουν σε μια από τις πιο σημαντικές ιεροτελεστίες του ιαπωνικού lifestyle.

Και κάποιοι κανόνες

Ονσέν: Τα εξαγνιστικά σπα της Ιαπωνίας

•    Στην είσοδο θα πρέπει να βγάλετε τα παπούτσια, τα οποία και θα τοποθετήσετε σε ειδικό σημείο.
•    Στον χώρο του λουτρού δεν επιτρέπονται τα ρούχα (εκτός αν υπάρχουν άλλες οδηγίες) αλλά ούτε και τα μαγιό.
•    Πριν χρησιμοποιήσετε το λουτρό πρέπει να έχετε καθαριστεί. Αφού μουλιάσετε στο νερό, μπορείτε να πλύνετε το σώμα σας με σαπούνι στον ειδικό χώρο για μπάνιο και φυσικά πριν επιστρέψετε στο ονσέν θα πρέπει να ξεπλυθείτε. Απαγορεύεται να χρησιμοποιήσετε σαπούνι στο λουτρό.
•    Απαγορεύεται να φέρετε την πετσέτα του μπάνιου σας. Τα περισσότερα ριοκάν (παραδοσιακά πανδοχεία με λουτρά) παρέχουν στους πελάτες τους μικρές πετσέτες με τις οποίες μπορείτε να καλυφθείτε.
•    Απαγορεύεται να πλύνετε ρούχα στο λουτρό.
•    Πριν επιστρέψετε στον χώρο ένδυσης θα πρέπει να έχετε στεγνώσει με μια πετσέτα.
•    Σε κάποια ονσέν οι ξένοι απαγορεύονται λόγω παλιότερου… ανέντιμου βίου. Αν θέλετε να ζήσετε την εμπειρία ενός γιαπωνέζικου spa, θα ήταν καλό να ακολουθήσετε αυστηρά τους παραπάνω κανόνες για να μην δημιουργηθούν προβλήματα.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.