Aγαπάτε το νερό; Κάντε οικονομία!

Aγαπάτε το νερό; Κάντε οικονομία!

Όπως ξέρουμε όλοι, το νερό είναι ένα πολύτιμο αγαθό που δεν πρέπει να σπαταλάμε. Με μερικές πρακτικές οδηγίες, μπορείτε να κάνετε οικονομία μέχρι και 50%, κάτι που έχει καλές συνέπειες τόσο στο περιβάλλον όσο και στην τσέπη μας.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Μην αφήνετε ανοιχτή τη βρύση! Όταν αφήνουμε ανοιχτή τη βρύση επί 5 λεπτά πλένοντας τα δόντια ή κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος, η σπατάλη νερού μπορεί να φτάσει και τα 20 λίτρα! Αυτό ενδεικτικά για 1 εκατομμύριο κατοίκους ισοδυναμεί με 20.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα!

Το πλύσιμο του αυτοκινήτου με τον κουβά, αντί για το λάστιχο περιορίζει την κατανάλωση νερού. Στο ίδιο πνεύμα, το πλύσιμο μπαλκονιών και των πεζοδρομίων.

Προτιμήστε ένα ντους: Απαιτεί λιγότερη από τη μισή ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται συνήθως σε ένα μπάνιο. Ωστόσο, ακόμη κι ένα «δυνατό» ντους μπορεί να απαιτήσει την ίδια ποσότητα.

Ντουζιέρες που παρέχουν μεγαλύτερη οικονομία στο νερό και αυτορρυθμιζόμενες μπαταρίες (βρύσες) είναι μία λύση για την αποφυγή της σπατάλης. Ακόμη, ένας διακόπτης ανάμεσα στο τηλέφωνο του ντους και το σπιράλ σταματά τη ροή, όποτε θέλουμε και κρατά σταθερή τη θερμοκρασία του νερού.

Το τράβηγμα στο καζανάκι αντιστοιχεί στο 1/3 όλου του νερού που καταναλώνεται σε ένα σπίτι. Αντικαταστήστε τα παλιά καζανάκια με σύγχρονα, διπλής ροής, ή ρυθμίστε το φλοτέρ.

Επισκευάζετε άμεσα τις βρύσες που στάζουν. Περίπου 1 λίτρο νερού χάνεται κάθε 10 λεπτά με αυτόν τον τρόπο.

Βελτιώστε την ικανότητα κατακράτησης νερού του εδάφους στον κήπο σας προσθέτοντας οργανική ύλη (κοπριά, λίπασμα κ.λπ.). Τα τραχιά, αμμώδη εδάφη κατακρατούν πολύ λιγότερη υγρασία, ενώ τα αργιλώδη, πηλώδη εδάφη πολύ περισσότερη. Μειώστε την απώλεια νερού λόγω εξάτμισης εφαρμόζοντας ένα επιφανειακό κάλυμμα προστασίας, όπως οργανική ύλη, πλαστικά φύλλα ή κάποτε μικρές πέτρες.

Επιλέξτε φυτά που δεν χρειάζονται παρά ελάχιστη άρδευση. Φυτά χυμώδη ή με φύλλα με επιφάνεια γυαλιστερή, που μοιάζει κερωμένη, αντέχουν σε ξηρές περιόδους.

Δείτε Επίσης
Είναι το γάλα πιο ενυδατικό από το νερό;

Επίσης, καλά ριζωμένα μεγάλα δέντρα και θάμνοι έχουν ερευνητικά ριζικά συστήματα και γενικά αποσπούν νερό από μεγάλο βάθος μέσα στο έδαφος.

Μεγάλη εξοικονόμηση νερού εξασφαλίζεται επίσης με φυτά που δεν χρειάζονται συχνό πότισμα (π.χ. λεβάντα, μέντα, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, γεράνι, κισσός, διάφορα κακτοειδή κ.λπ.).

Αποφεύγετε το συχνό και λιγοστό πότισμα, γιατί ενθαρρύνει την επιφανειακή ανάπτυξη ριζών. Ποτίζετε πιο αραιά και με περισσότερη ποσότητα γύρω από τις ρίζες.

Ακόμη, μετακινήστε όλες τις γλάστρες στη βόρεια πλευρά του σπιτιού ή στη σκιά. Βάλτε τες μαζί ανά ομάδες για να διατηρούν την υγρασία τους και ποτίζετέ τες επιμελώς νωρίς το πρωί ή το βράδυ.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.