Βουδαπέστη: Σε γιορτινό κλίμα!

Ατμόσφαιρα γιορτής στις χριστουγεννιάτικες αγορές της Βοιυδαπέστης που μένουν ανοιχτές μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου
Ατμόσφαιρα γιορτής στις χριστουγεννιάτικες αγορές της Βοιυδαπέστης που μένουν ανοιχτές μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου
Κόσμος που δοκιμάζει λιχουδιές, ψωνίζει χαριτωμένα αντικείμενα και γεύεται νοστιμιές της ουγγρικής κουζίνας
Μουσικές, βιολιά και ζεστό κόκκινο κρασί στα λιθόστρωτα γραφικά σοκάκια και τις πλατείες
Μπροστά από το Κοινοβούλιο +6
Προβολή Φωτογραφιών
Ατμόσφαιρα γιορτής στις χριστουγεννιάτικες αγορές της Βοιυδαπέστης που μένουν ανοιχτές μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου

Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Το «φθηνό Παρίσι», όπως την αποκαλούν, επειδή είναι ένας προσιτός προορισμός, προσφέρει εορταστικό κλίμα, ατμοσφαιρικές γωνιές, καλό φαγητό και πολλές δόσεις ιστορίας…

Κείμενο-φωτογραφίες: Ηλίας Φουντούλης

Ένα μεγάλο ατού της πόλης είναι η τουριστική της οργάνωση, όπερ σημαίνει ότι με το που φθάνεις στην πόλη, όλα είναι πολύ εύκολα και απλά. Αρκεί να αναφέρω ότι σχεδόν κάθε 100 μέτρα συναντάς νέους και νέες που ενημερώνουν για όλες τις δραστηριότητες της πόλης, ενώ τα οργανωμένα bus tour συχνά προσφέρουν και ηχογραφημένη ξενάγηση στα ελληνικά! Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να επισκεφθείς αρκετά σημαντικά σημεία, να περιπλανηθείς με το πάσο σου και να περιμένεις στη στάση για το επόμενο.

Στις όχθες του Δούναβη

Η Βουδαπέστη των 2 εκα­τομ­μυρίων κατοίκων διασχίζεται από τον Δούναβη, οι δύο όχθες του οποίου διαφέρουν όσο η μέρα με τη νύχτα. Η Βούδα είναι χτισμένη σε λόφους, τον Λόφο του Κάστρου και τον Λόφο του Gel­lért, ενώ στην αντίπερα όχθη η Πέστη απλώνεται επίπεδη και μεγαλοπρεπής σε όλη την έκταση του κάμπου.

Οι λόφοι της Βούδας αποτελούν το πιο αριστοκρατικό και ήσυχο κομμάτι τής πόλης. Εδώ είναι συγκεντρωμένα και πολλά από τα πλέον ενδιαφέροντα αξιοθέατα: το κάστρο, ο λαβύρινθος του κάστρου, τα ανάκτορα, η εκκλησία του Αγίου Ματθαίου, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και στην οποία γινόταν η στέψη των βασιλιάδων της Αυστροουγγαρίας, η Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο Μουσικής Ιστορίας.

Ο ευκολότερος και πιο εντυπωσιακός τρόπος για να φτάσετε στη συνοικία του κάστρου είναι με το τελεφερίκ (Siklo), τα βαγόνια του οποίου αποτελούν πιστά αντίγραφα αυτών που χρησιμοποιούνταν από το 1870. Έστω και αν δεν σκέφτεστε να επισκεφθείτε όλα τα αξιοθέατα, είναι βέβαιο ότι θα περάσετε αρκετές ώρες εδώ, περπατώντας στα λιθόκτιστα δρομάκια, τις γραφικές πλατείες, τα σοκάκια και τις αλέες απολαμβάνοντας την εξαίσια πανοραμική θέα του Δούναβη και της απέναντι όχθης υπό τους ήχους των πλανόδιων βιολιστών…

Στην ανατολική πλευρά του ποταμού, η Πέστη είναι το σύγχρονο κομμάτι της πόλης και το μέρος που χτυπά η καρδιά της ουγγρικής πρωτεύουσας. Πολυσύχναστες λεωφόροι, χαρακτηριστικά αξιοθέατα, εντυπωσιακά κτίρια, προσεγμένα μουσεία, πολυτελή spa, εστιατόρια και café και ένα απλά υπέροχο πάρκο συνθέτουν το προφίλ μιας πόλης που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις σύγχρονες μητροπόλεις της δυτικής Ευρώπης.

Το πιο χαρακτηριστικό και πολυφωτογραφημένο κτίριό της, στην ανατολική όχθη του Δούναβη, το Κοινοβούλιο, βασισμένο στο σχέδιο του αντίστοιχου αγγλικού είναι το μεγαλύτερο κτίριο της χώρας. Ένα μεγαλοπρεπές νεογοτθικό αριστούργημα που ολοκληρώθηκε το 1835 με συνολικό μήκος 268 μέτρα, ύψος 96 και συνολικά 691 αίθουσες!

Ένας σύντομος περίπατος θα σας οδηγήσει στη Βουλή. Το τεράστιο μέγαρο εκλεκτικιστικού ρυθμού, από τα ωραιότερα στην Ευρώπη συνδυάζει νεογοτθικούς πυργίσκους, λίθινες δαντέλες, αγάλματα στο εξωτερικό του, με έναν μπαρόκ εσωτερικό χώρο, γεμάτο τοιχογραφίες, βιτρό και πίνακες ζωγραφικής.

Συνεχίστε με έναν περίπατο στην οδό Váci, τον αγαπημένο περίπατο των αριστοκρατών του 18ουαι., που και σήμερα σφύζει από ζωή γεμάτος ακριβά μαγαζιά, πολυτελή εστιατόρια και καφέ.

Η Λεωφόρος Andrassy αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία τής Πέστης, γεμάτη εντυπωσιακά κτίρια όπως το Σπίτι του Τρόμου, που διετέλεσε αρχηγείο των Ναζί και των Σοβιετικών και την Κρατική Όπερα. Στο τέλος της λεωφόρου, η πλατεία των Ηρώων, με το Μνημείο της Χιλιετίας, τα επιβλητικά αγάλματα των αρχηγών των επτά φυλών των Μαγυάρων και πολλά συμβολικά εμβλήματα, είναι εξίσου εντυπωσιακό.

Θα χρειαστεί επίσης πολλές φορές να χρησιμοποιήσετε και το μετρό το οποίο είναι εξαιρετικά βολικό για τις μετακινήσεις σας και επίσης παρουσιάζει ιστορικό ενδιαφέρον μιας και η κίτρινη γραμμή του αποτελεί την παλαιότερη της ηπειρωτικής Ευρώπης, αφού εγκαινιάστηκε το 1886.

Φυσικά δεν θα πρέπει να λείψουν περίπατοι κατά μήκος του Δούναβη ή βόλτα με ένα από τα γραφικά πλοιάρια που τον διασχίζουν. Υπάρχει μάλιστα μια πρόληψη που λέει ότι όταν περνάς με πλοίο κάτω από κάποια γέφυρα, πρέπει να κάνεις μια ευχή και θα πραγματοποιηθεί. Συνολικά 9 γέφυρες ενώνουν τις όχθες του Δούναβη με την πρώτη χρονολογικά να είναι η Γέφυρα των Αλυσίδων που ανε­γέρθηκε το 1849 και είναι το σήμα κατατεθέν της Βουδαπέστης.

Η Βουδαπέστη είναι η μόνη μεγαλούπολη του κόσμου που έχει 80 φυσικές θερμοπηγές από τις οποίες αναβλύζουν καθημερινά εβδομήντα εκατομ­μύ­ρια λίτρα θερμομεταλλικού νερού και με τη σειρά τους τροφοδοτούν είκοσι λουτρά, κολυμβητήρια και πλαζ, κάνοντας τη Βουδαπέστη τον κορυφαίο προορισμό για τους λάτρεις του spa.

Η γαστρονομία έχει τον λόγο

Μέρες που είναι, αρχικά θα κάνετε μία ωραία βόλτα στη χριστουγεννιάτικη αγορά που διοργανώνεται στην πλατεία Vörösmarty από τον Νοέμβριο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και η οποία προσελκύει μέχρι και 600.000 επισκέπτες τον χρόνο! Ξύλινες καλύβες με όλων των ειδών τα καλούδια, φωτάκια, τραγούδια, χρώματα και ζεστή χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, απλά θα σας συναρπάσει.

Θα δοκιμάσετε το περίφημο ζεστό κόκκινο κρασί που σιγοβράζει με μπαχαρικά και ζάχαρη, πολλές ποικιλίες από λουκάνικα, ψητό χοιρινό που λιώνει στο στόμα και φυσικά το σουβλιστό κέικ Kürt?skalács. Πρόκειται για μια λεπτή ζύμη που τυλίγεται προσεκτικά σε ένα μεταλλικό κύλινδρο και στη συνέχεια ψήνεται στα κάρβουνα στριφογυρίζοντας, ενώ ταυτόχρονα πασπαλίζεται με ζάχαρη, καρύδια, σταφίδες και κανέλα. Δοκιμάστε επίσης Pοrkοlt, κρέας με κρεμμύδια και καυτερή σάλτσα, το πιο πικάντικο λουκάνικο kolbasz, μοσχάρι με πάπρικα γνωστό και ως Belszinzelet Modra, μπριζόλα με σάλτσα άγριων μανιταριών (Bakonyi Sertesborda) και ένα πιο ιδιαίτερο αλλά πολύ νόστιμο πιάτο που είναι το Libamaj Zsirjaban δηλαδή συκώτι πάπιας τηγανισμένο στο λίπος του.

Δείτε Επίσης
Ονσέν: Τα εξαγνιστικά σπα της Ιαπωνίας

Στην πλατεία Vörösmarty, βρίσκεται ένα ιστορικό καφέ της Πέστης, το Gerbeaud που λειτουργεί από το 1858. Είναι μεν αρκετά τουριστικό αλλά έχει καταπληκτική αριστοκρατική διακόσμηση και τα γλυκά του είναι πάντα ολόφρεσκα. Σπεσιαλιτέ εδώ και πολλά χρόνια είναι η περίφημη τούρτα Esterházy, που περιλαμβάνει πολλές στρώσεις από παντεσπάνι καρυδιού, με στρώσεις από κρέμα μπράντι και επικάλυψη λευκού φοντάν.
GerbeaudVörösmarty Ter 7-8, τηλ.: +3614299022

Στο Κάστρο μπείτε στο Σπίτι των Ουγγρικών Κρασιών (Magyar Borok Haza), στα υπόγεια κελά­ρια του οποίου, μήκους εκατοντάδων μέτρων, ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει 450 κρασιά από τις 22 ιστορικές οινοπαραγωγές περιοχές της Ουγγαρίας. Όποιος μπαίνει, παίρνει ένα μικρό φλιτζάνι και μπορεί να ξεκινήσει για την οινογευστική εκδρομή, δοκιμάζοντας 70–80 είδη κρασιού!
Magyar Borok Haza: 1014 Budapest, District I, Szentháromság tér 6, Buda Castle, τηλ.: +3612121031

Στην Πέστη η πλατεία Liszt Ferenc έχει εξελιχθεί σε  τόπο συνάντησης των κατοίκων της πρωτεύ­ου­σας. Τα καφενεία, τα εστιατόρια-κλαμπ με τις εθνικές κουζίνες, τα παμπ με ζωντανή μου­σική και τα τζαζ κλαμπ ξεφυτρώνουν συνεχώς.

Για παραδοσιακές γεύσεις της ουγγρικής κουζίνας με συνοδεία τσιγγάνικων βιολιών σε ένα πολύ όμορφο και ατμοσφαιρικό χώρο, επισκεφθείτε το εστιατόριο Rezsakas.
Rezsakas: Veres Palne utca 3, τηλ.: +3613180038

Το Ezüstponty Vendégl? επίσης είναι ένα εστιατόριο με ζωντανή μουσική τα βράδια, πολύ καλές και ποιοτικές γεύσεις και όπως λένε πολλοί το καλύτερο goulash, την παραδοσιακή ουγγαρέζικη σούπα, Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αλλά από τις πιο πετυχημένες είναι αυτή με μοσχάρι, πάπρικα, ντομάτα, φρέσκια πιπεριά και κύμινο. Ό,τι πρέπει για τις κρύες νύχτες.
Ezüstponty Vendégl?: 96 Németvölgyi Ut, XII, τηλ.: +363191632

Για τους λάτρεις του ψαριού το Horgasztanya στις όχθες του Δούναβη είναι μια εξαιρετική επιλογή. Στριμωγμένοι στη ζεστή ατμόσφαιρα με την ξύλινη διακόσμηση δοκιμάστε την πεντανόστιμη ψαρόσουπα σερβιρισμένη σε ένα ατομικό σιδερένιο τσουκάλι. Εξίσου νόστιμη είναι και η ποταμίσια πέστροφα τηγανισμένη στο βούτυρο. Από κρέας επιλέξτε το μοσχάρι Stroganoffμε την πλούσια σάλτσα, για γλυκό την υπερπαραγωγή του μαγαζιού, ένα είδος πουτίγκας γνωστής και ως Somloi Galuska, με εμφάνιση σπογγώδους κέικ με μπόλικη κρέμα, ρούμι και λιωμένη σοκολάτα.
Horgasztanya: 27 Fo utca, 1027, τηλ.: +3612123780

Στην κεντρική αγορά, στο τέρμα του διάσημου πεζόδρομου Vaci Utca κοντά στη γέφυρα της Ελευθερίας μπορείτε να βρείτε τα πάντα και να αγοράσετε πολλά γευστικά ενθύμια. Σαλάμια, πάπρικες, μπίρες αλλά και αναμνηστικά, χειροτεχνίες, χειροποίητα ποτήρια και μικρογραφίες των μνημείων της Βουδαπέστης. Στον πρώτο όροφο έχει πολλά μικρά εστιατόρια με γρήγορο και πολύ καλό φαγητό, δροσιστική βαρελίσια μπίρα και ψητά λουκάνικα.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.