Ελληνικά μνημεία της φύσης υπό τη σκέπη της Unesco

To Απολιθωμένο δάσος της Λέσβου
To Απολιθωμένο δάσος της Λέσβου
Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος στο πάρκο Χελμού-Βουραϊκού
Το μοναδικό Βάι, στο Φυσικό Πάρκο Σητείας
Το εντυπωσιακό φαράγγι του Βίκου +1
Προβολή Φωτογραφιών
To Απολιθωμένο δάσος της Λέσβου

Τον περασμένο μήνα η Unesco, o οργανισμός του ΟΗΕ για τον Πολιτισμό προχώρησε στη θεσμοθετημένη δημιουργία ενός δικτύου για την προστασία και ανάδειξη περιοχών με ιδιαίτερη γεωλογική, πολιτισμική σημασία και στον μεγάλο κατάλογο συμπεριλαμβάνεται και πέντε ελληνικά. 

Τα ελληνικά μνημεία παγκόσμιου γεωλογικού ενδιαφέροντος που  περιελήφθησαν στον μακρύ κατάλογο της Unesco και βρίσκονται στην Ελλάδα. είναι: Το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη, ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου, το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού, ολόκληρο το νησί της Λέσβου και η Σητεία.

Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη: Ταξίδι 250 εκατομμυρίων ετών

Το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη ιδρύθηκε το 2001 με την επιστημονική υποστήριξη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και εντάχθηκε μετά αμέσως μετά την ίδρυσή του στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων. Τα μνημεία της γης και οι γεώτοποι του Ψηλορείτη είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκτασή του και περιλαμβάνουν μοναδικούς σχηματισμούς πετρωμάτων, θέσεις απολιθωμάτων, εντυπωσιακές μορφές του ανάγλυφου, σπήλαια, πτυχώσεις και ρήγματα των πετρωμάτων.

Ταυτόχρονα, έχουν οριοθετηθεί υποπεριοχές, όπως η «τομή των Ταλαίων Ορέων: Ένα ταξίδι 250 εκατομμυρίων χρόνων στο παρελθόν» στην οροσειρά του Κουλούκωνα, τα «καρστικά τοπία του Ψηλορείτη» στην ορεινή ζώνη του βουνού, «από το βουνό στον κάμπο» που περικλείει τους ανατολικούς και νότιους πρόποδες του βουνού, τα «γκρεμνά του Αμαρίου» στην ομώνυμη κοιλάδα και το «σπηλαιοπάρκο» που περιλαμβάνει τα σημαντικότερα σπήλαια του Ψηλορείτη.

Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Ένα μοναδικό μνημείο της φύσης, το οποίο έχει κηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης». Από τη συστηματική μελέτη των απολιθωμένων κορμών και φύλλων προσδιορίσθηκε το γένος και το είδος των φυτών που συμμετείχαν στη σύνθεση του δάσους της Λέσβου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Το νησί είναι διάσπαρτο από μοναδικής αξίας και σπουδαιότητας φυσικά δημιουργήματα και γεωμορφές όπως ηφαίστεια, θερμές πηγές, θέσεις ορυκτών και μεταλλευμάτων, μεγάλα γεωλογικά ρήγματα, σημαντικές απολιθωματοφόρες θέσεις, βραχώδεις ακτές και διατηρεί σημαντικά τεκμήρια της γεωλογικής ιστορίας της λεκάνης του Αιγαίου.

Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού

Το μοναδικό Φαράγγι με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, το Σπήλαιο των Λιμνών στα στα Καστριά με τις 13 καταπληκτικές υπόγειες λίμνες δείχνει την αργή και δημιουργική δράση του νερού στο πέρασμα των αιώνων με τους θαυμάσιους και τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στην περιοχή θα συναντήσουμε τα παλαιότερα πετρώματα του γεωπάρκου (περίπου 200 εκατομμυρίων ετών) ηφαιστειακά και μεταμορφωμένα, ενώ ένα μονοπάτι βγάζει στα μυθικά ύδατα Στυγός, μια πηγή σε υψόμετρο 2.100 μ. στη Νεραϊδoράχη του Όρους Χελμού

Δείτε Επίσης
Στις Βερσαλλίες, αδερφές μου, στις Βερσαλλίες!

Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου 

Μέσα στον Δρυμό περιλαμβάνονται τα χωριά Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο το Μονοδέντρι και ο Βίκος, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο φαράγγι το οποίο θεωρείται από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά ασβεστολιθικά φαράγγια της Ευρώπης. H χαράδρα του Βίκου είναι μία από τις μεγαλύτερες και βαθύτερες του κόσμου. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, με κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς, εναλλαγή οικοσυστημάτων, πλούσια βιοποικιλότητα και αποτελεί ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια άγριας ζωής στην ήπειρό μας.

Φυσικό Πάρκο Σητείας

Περιλαμβάνει το υψίπεδο και την ανατολική ακτογραμμή που διαθέτει μοναδικό γεωφυσικό πλούτο: σπήλαια, φαράγγια, σπάνια πετρώματα και απολιθώματα. Ένα μωσαϊκό οικοτόπων και οικοσυστημάτων, όπως το φοινικόδασος του Βάι, είναι μοναδικά στην περιοχή της Μεσογείου. Η  περιοχή περιλαμβάνει εντυπωσιακά πετρώματα, ιδιαίτερους σχηματισμούς και γεωμορφές καθώς και πλούτο απολιθωμάτων. Εντός του Πάρκου έχουν αποτυπωθεί πάνω από 100 γεώτοποι, δηλαδή τοποθεσίες ιδιαίτερα και χαρακτηριστικά μνημεία της γεωκληρονομιάς.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.