Γυναίκες καλλιτέχνες λάμπουν στη νέα έκθεση στην La Galerie Dior

Γυναίκες καλλιτέχνες λάμπουν στη νέα έκθεση στην La Galerie Dior

Ένα ταξίδι που παρουσιάζει τις συνεργασίες του Dior με γυναίκες καλλιτέχνες σε όλη τη συναρπαστική ιστορία του. Από τον Christian Dior μέχρι τη σημερινή καλλιτεχνική διευθύντρια Maria Grazia Chiuri, η σκηνογραφική αφήγηση αναδεικνύει τους ουσιαστικούς δεσμούς μεταξύ του Οίκου και της δημιουργίας σε όλες τις μορφές της. Τώρα, για πρώτη φορά, ο χώρος της Galerie Dior είναι αφιερωμένος στις συνεργασίες του οίκου με γυναίκες καλλιτέχνες. από τη Niki de Saint Phalle έως την Judy Chicago. Έτσι, αν επισκεφτείτε το Παρίσι, μην διστάσετε να επισκεφτείτε την Galerie Dior και να ανακαλύψετε αυτήν την πολύ ιδιαίτερη πρόταση.

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Ακόμη και πριν σκιτσάρει τα πρώτα του σχέδια, ο Monsieur Dior είχε ένα άνευ όρων πάθος για την τέχνη. Πρώτα έγινε γκαλερίστας, μια περίοδος κατά την οποία σφυρηλάτησε ειλικρινείς φιλίες που θα κρατούσαν μια ζωή, προτού γίνει couturier και μπορέσει να επικαλεστεί τη μουσική, τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική και την αρχιτεκτονική στις συλλογές του.

Όλοι αυτοί οι σύνδεσμοι συγκεντρώνονται τώρα σε αυτό το ενδοσκοπικό ταξίδι μέσα από το οποίο ο θεατής βυθίζεται στα σύμπαντα μερικών από τις πιο εμβληματικές γυναικείες προσωπικότητες στην ιστορία, όπως η Lillian Bassman, η Elina Chauvet, η Judy Chicago, η Maya Goded, η Constance Guisset, η Sarah Moon και η Shourouk Rhaiem, μεταξύ πολλών άλλων.

Από το άνοιγμα τον Μάρτιο του 2022, η La Galerie Dior στην ιστορική ναυαρχίδα της μάρκας στο Παρίσι έχει προσελκύσει 650.000 επισκέπτες με τις εναλλασσόμενες εκθέσεις της αφιερωμένες στα αρχεία μόδας της.

Η νέα του έκθεση, που μόλις άνοιξε και θα διαρκέσει έως τις 13 Μαΐου, περιλαμβάνει έργα που κυμαίνονται από έναν πίνακα της Leonor Fini από τη δεκαετία του 1930 που αρχικά είχε εκτεθεί από τον ιδρυτή Christian Dior κατά την πρώιμη καριέρα του ως γκαλερίστας, μέχρι ένα γλυπτό «Nana» του 1967 της Niki de Saint Phalle που απεικονίζει τη μακροχρόνια φιλία της με τον Marc Bohan κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δημιουργικού διευθυντή.

Αυτά τα ιστορικά έργα βρίσκονται δίπλα σε πιο πρόσφατα και ειδικά παραγγελθέντα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών όπως η Judy Chicago, η Eva Jospin, η Brigitte Niedermair, η Katerina Jebb και η Elina Chauvet, μεταξύ άλλων.

«Η γκαλερί στοχεύει να είναι ένα είδος εργαστηρίου όσον αφορά το τι μπορούμε να δείξουμε εδώ και πώς μπορεί να ρίξει φως στην ιστορία του Οίκου με νέο βλέμμα», είπε ο Olivier Flaviano, επικεφαλής της La Galerie Dior.

«Αυτή η νέα έκθεση στοχεύει να δείξει ότι η μόδα είναι αντικείμενο, αλλά μπορεί επίσης να γίνει καλλιτεχνικό θέμα χάρη στα μηνύματα που μεταφέρει. Τα διαφορετικά οράματα του Dior μέσα από το βλέμμα γυναικών καλλιτεχνών θα μεταφέρουν αυτά τα διαφορετικά μηνύματα», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ο Christian Dior πίστευε ακράδαντα στις εκλεκτικές συγγένειες, περιβάλλοντας τον εαυτό του με μουσικούς, συγγραφείς και ζωγράφους που επηρέασαν τη δουλειά του. Ομοίως, η Maria Grazia Chiuri, καλλιτεχνική διευθύντρια των γυναικείων συλλογών από το 2017, έφερε στον Οίκο μια σειρά από καλλιτέχνες για να ενισχύσει τα φεμινιστικά της μηνύματα.

Κοντά στην είσοδο βρίσκεται η φωτογραφία της Niedermair με το μπλουζάκι που φέρει το σύνθημα «We Should All Be Feminists» που έδειξε η Chiuri ως μέρος της πρώτης της συλλογής.

Ένα ολόκληρο δωμάτιο είναι αφιερωμένο στην Elina Chauvet, τη Μεξικανή καλλιτέχνιδα που συνεργάστηκε με τη σχεδιάστρια σε μια σειρά από φορέματα που παρουσιάστηκαν στο φινάλε της Cruise Collection της που παρουσιάστηκε στην Πόλη του Μεξικού τον Μάιο.

Δείτε Επίσης
Σκιές: Eικαστικό αφιέρωμα στον John Cassavetes

Φτιαγμένα από λευκή βαμβακερή μουσελίνα κεντημένη με κόκκινη κλωστή, φέρουν μηνύματα σχεδιασμένα να ευαισθητοποιήσουν για τη βία κατά των γυναικών.

«Όλη μου η δουλειά είναι φεμινιστική», εξήγησε η Chauvet σε μια συνέντευξη. Οι εγκαταστάσεις της «Red Shoes», με δεκάδες ζευγάρια κόκκινα παπούτσια που έχουν στηθεί σε δημόσιες πλατείες σε όλο τον κόσμο στη μνήμη όσων γυναικών έχουν δολοφονηθεί, έχουν ταξιδέψει σε 27 χώρες, αλλά πιστώνει στην Chiuri την περαιτέρω διεύρυνση της εμβέλειάς της.

«Κάτι πολύ μαγικό συνέβη με τη Μαρία Γκράτσια. Ήταν σαν να μοιραζόμασταν την ίδια ενέργεια ή συγχρονισμό, οπότε ήταν μια κοινή προσπάθεια», πρόσθεσε.

Δουλεύοντας με μια ομάδα γυναικών κεντήστρων στο Μεξικό, η Chauvet δημιούργησε ένα νέο σύνολο αντικειμένων για την έκθεση, συμπεριλαμβανομένων των toile εκδόσεων vintage σακακιών Dior που έφεραν μηνύματα όπως «Mi derecho es decidir» («Είναι δικαίωμα μου να επιλέγω») ή « Ni soy de tu propiedad» («Δεν είμαι ιδιοκτησία σου») και τα οποία εκτίθενται  δίπλα σε πορτρέτα της Maya Goded.

«Στην αρχή τρόμαξα να σκεφτώ, τι θα κάνω με αυτά; Αλλά η Maria Grazia και οι ομάδες του Dior μου έδωσαν απόλυτη ελευθερία, κάτι που με ενθάρρυνε πραγματικά», θυμάται. «Το δωμάτιο με τα ρούχα είναι εντυπωσιακό. Είναι υπέροχο. Είμαι βαθιά συγκινημένη από το πώς επέλεξαν να δείξουν τη δουλειά μου».

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.