Ο Συλλέκτης David Bowie!

Το μεγάλο μυστικό του David Bowie ήταν η μεγάλη του αγάπη για την Τέχνη // Πορτρέτο του καλλιτέχνη από τον Gavin Evans
Το μεγάλο μυστικό του David Bowie ήταν η μεγάλη του αγάπη για την Τέχνη // Πορτρέτο του καλλιτέχνη από τον Gavin Evans
Ακρυλικό και λάδι σε καμβά του Jean-Michel Basquiat «Air Power», 1984 // Ελαιογραφία του Frank Auerbach, «Head of Gerda Boehm», 1965
Ελαιογραφία του Peter Lanyon «Witness», 1961 // Ελαιογραφία του Harold Gilman, «Interior (Mrs Mounter)», 1917
Έπιπλο του Ettore Sottsass, «Casablanca» 1981 // Έργο του Damien Hirst «Beautiful, Shattering, Slashing, Violent, Pinky, Hacking» 1995 // Ραδιοφωνογράφος Brionvega, μοντέλο no RR 126 των Pier Giacomo και Achille Castiglioni, 1965
Προβολή Φωτογραφιών
Το μεγάλο μυστικό του David Bowie ήταν η μεγάλη του αγάπη για την Τέχνη // Πορτρέτο του καλλιτέχνη από τον Gavin Evans

“Το μόνο πράγμα που αγοράζω με εθισμό είναι η τέχνη” είχε πει και όπως αποδεικνύεται είναι αλήθεια! Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί μόλις τώρα αποκαλύπτεται το μεγάλο πάθος του για την τέχνη, κάτι που σχεδόν κανείς δεν γνώριζε! Η περίφημη συλλογή του από έργα τέχνης παρουσιάζεται στο Λονδίνο από τον Οίκο Sotheby’s.

Από τη Νέλλη Σπηλιοπούλου

Με το αστείρευτο ταλέντο του, με την επιρροή του να ξεπερνάει τη μουσική και να διαμορφώνει την ευρύτερη κουλτούρα της εποχής, ο Μπάουι για 50 χρόνια υπήρξε ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους και σεβαστούς καλλιτέχνες παγκοσμίως.

Τον γνωρίσαμε και τον λατρέψαμε ως μουσικό, ηθοποιό, σαν ίνδαλμα… Όμως, κρατούσε ένα μεγάλο μυστικό, το κρυφό πάθος και την αγάπη του για την τέχνη! Το κοινό του, που τον λάτρεψε, δεν γνώριζε αυτήν την πλευρά του! Τώρα, μετά τον θάνατό του, έρχεται να αποκαλυφθεί για πρώτη φορά, η μεγάλη του αγάπη, να αποκαλυφθεί η αξιόλογη, περίφημη συλλογή του από έργα τέχνης, μέσα από μια σημαντική έκθεση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο από τον Οίκο Sotheby’s!

“Εκλεκτική, αυθεντική, περίφημη: Η συλλογή του David προσφέρει μια μοναδική ματιά στον προσωπικό κόσμο ενός από τα σπουδαιότερα δημιουργικά πνεύματα του 20ού αιώνα”, λέει ο Oliver Barker, Πρόεδρος του Sotheby’s Europe.

O Bowie και ο κόσμος της Τέχνης

Την “κρυφή” αυτή πλευρά του έρχεται ο λονδρέζικος Οίκος Τέχνης να μας γνωρίσει σήμερα. “Πάντα”, λέει ο Μπάουι, “ήξερα ότι συλλέγω. Είμαι συλλέκτης. Φαίνεται ότι πάντα απλά συνέλεγα προσωπικότητες, ιδέες…”.

Το βάθος της ενασχόλησης του μεγάλου καλλιτέχνη με τον κόσμο της τέχνης δεν πρέπει να υπερτονίζεται. Ήταν ένας καλλιτέχνης, κριτικός, ευεργέτης, εκδότης, επιμελητής, συντάκτης περιοδικού και όλα αυτά μέσα από τη λονδρέζικη και τη βρετανική Μοντέρνα Τέχνη. Μια εξαιρετικά πολυσχιδής προσωπικότητα.

Το 1994, με μια ανορθόδοξη κίνηση για ένα ροκ σούπερ σταρ, έγινε μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Modern Painters, ένα έντυπο όπου συμμετέχουν μόνο με πρόσκληση Ακαδημαϊκοί. Για το περιοδικό πήρε συνέντευξη από προσωπικότητες όπως οι Jeff Koons, Damien Hirst, Tracey Emin.
Το 1998 δημιούργησε την εκδοτική εταιρία 21, μαζί με την Karen Wright, τότε συντάκτρια του περιοδικού Modern Painters, τον γκαλερίστα Bernard Jacobson και τον Sir Timothy Sainsburry.

Ο ίδιος ζωγράφιζε όλη του τη ζωή,  κάτι επίσης άγνωστο για το κοινό του, και παράλληλα έγινε μέλος καλλιτεχνικών κοινοτήτων όχι μόνο του Λονδίνου, αλλά και της Νέας Υόρκης και του Βερολίνου. Γνώρισε τον Andy Warhol και πολλούς σύγχρονους καλλιτέχνες, που μεγαλουργούσαν με το έργο τους τον 20ό αιώνα!

Για τη συλλογή του μιλά ο Simon Hucker, ειδικός πάνω σε θέματα Modern & Post – War British Art, του Οίκου Sotheby’s: “Ως συλλέκτης, ο Μπάουι αναζητούσε καλλιτέχνες με τους οποίους ένιωθε κάποια σχέση, καθώς και για έργα, τα οποία είχαν τη δύναμη να τον συγκινήσουν ή να τον εμπνεύσουν. Αυτό είναι που τον οδήγησε συγκεκριμένα στη Βρετανική Τέχνη των αρχών και των μέσων του 20ού αιώνα, η οποία, φυσικά, τον οδήγησε στις ρίζες του”.

Δείτε Επίσης
Οι γυναίκες στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών

Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στο νότιο Λονδίνο, έβλεπε με ενθουσιασμό τη δουλειά καλλιτεχνών που κατέγραφαν τη ζωή στους δρόμους της πρωτεύουσας όπως οι Gilman, Auerbach και  Kossoff. Δάσκαλος και εμπνευστής του υπήρξε ο David Bomberg, του οποίου επίσης συνέλεγε έργα του.

Η συλλογή του όμως δεν περιοριζόταν αποκλειστικά στη Βρετανική Τέχνη. Έργα των πρωτοπόρων των αρχών του αιώνα, από τον Marcel Duchamp, έως τον Jean Michel Basquiat, καλλιτέχνες της Σύγχρονης Αφρικανικής Τέχνης, καλλιτέχνες από το Ινστιτούτο Gugging της Βιέννης, διανθίζουν τη συλλογή του που πραγματικά κόβει την ανάσα, περιλαμβάνοντας έργα ζωγραφικής, σχέδια, γλυπτά, prints και φωτογραφίες… μια πραγματικά “ανοικτή συλλογή” της σύγχρονης παγκόσμιας τέχνης!

“Η Τέχνη ήταν σοβαρά το μόνο πράγμα που ήθελα ποτέ να έχω. Υπήρξε πάντα για μένα μια σταθερή τροφή. Τη χρησιμοποιώ. Μπορεί να αλλάξει το πώς αισθάνομαι τα πρωινά. Το ίδιο έργο μπορεί να με αλλάξει με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκομαι”, είχε σχολιάσει στην εφημερίδα New York Times το 1998.

Η έκθεση Bowie/Collector θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, 1-10 Νοεμβρίου 2016, στην γκαλερί Sotheby’s New Bond Street.

Περισσότερες πληροφορίες στο: sothebys.com/BowieCollector

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.