Θα ξεμείνουμε από σοκολάτα;

Θα ξεμείνουμε από σοκολάτα;

Ώρα είναι να πάθουμε κι αυτόν τον πανικό! Αφήστε κάτω τις μπάρες σοκολάτας, σταματήστε να τρώτε κορν φλέικς τυλιγμένα με σοκολάτα και αφήστε κατά μέρος τα σοκολατάκια! Ε, ναι λοιπόν. Φαίνεται ότι το τέλος του κακάο δεν είναι τόσο μακριά…

Οι εταιρείες- γίγαντες της παγκόσμιας παραγωγής σοκολάτας κρούουν τον κώδωνα το κινδύνου: οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη σοκολάτα από αυτή που παράγεται. Το αποτέλεσμα θα είναι να παρουσιαστεί έλλειψη. Τον τελευταίο χρόνο η κατανάλωση σοκολάτας έφτασε παγκοσμίως τους 700.000 τόνους ξεπερνώντας την ποσότητα κακάο που παράχθηκε. Οι υπολογισμοί λένε ότι εύκολα το νούμερο αυτό μπορεί να αγγίξει το 1 εκατομμύριο τόνους το 2020 και τα 2 εκατομμύρια το 2030.

Το πρόβλημα είναι ότι το 70% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο προέρχεται από την Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα, αλλά η ξηρασία στη Δυτική Αφρική έχει μειώσει σημαντικά την παραγόμενη ποσότητα. Ενώ και μία ασθένεια στα κακαόδεντρα έχει μειώσει την παραγωγή μεταξύ 30 και 40%. Έτσι, πολλοί παραγωγοί στράφηκαν σε άλλα φυτά.

Στο μεταξύ, αντίστροφη πορεία έχει πάρει η κατανάλωση σοκολάτας. Η ζήτηση ανεβαίνει κατακόρυφα σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ επιπλέον η μαύρη σοκολάτα (η οποία απαιτεί ακόμη περισσότερο κακάο για να δημιουργηθεί) γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Σκεφθείτε ότι μία μπάρα σοκολάτας περιέχει περίπου 10% κακάο, ενώ η μαύρη σοκολάτα πάνω από 70%.

Δείτε Επίσης
Τρόφιμα που προστατεύουν από τον ήλιο! Το ξέρατε;

Καθώς συμβαίνουν όλα αυτά, οι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν κακαόδεντρα στην Κεντρική Αφρική που να παράγουν 7 φορές περισσότερους κόκκους κακάο από τα συνηθισμένα. Το κακό είναι ότι η ποιότητα και η γεύση δεν είναι τα ίδια.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.