Ανοίξατε ένα μπουκάλι κρασί. Πόση είναι η διάρκειά του;

Ανοίξατε ένα μπουκάλι κρασί. Πόση είναι η διάρκειά του;

Η σαμπάνια διατηρείται για τρεις ημέρες, τα κόκκινα για πέντε, ενώ ένα ροζέ έχει καλύτερη γεύση μετά από μία εβδομάδα! Μάθετε τα μυστικά, ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων… ξιδιού!

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Μπορείτε να πιείτε ένα Sauvignon Blanc μία εβδομάδα αφού το έχετε ανοίξει και το έχετε βάλει στο ψυγείο; Πόσο θα κρατήσει ένα μπουκάλι με αφρώδες κρασί; Και τι θα κάνετε με ένα κόκκινο που το έχετε σερβίρει στην κανάτα και περίσσεψε; Μήπως καλύτερα είναι να το χύσετε πάραυτα στον νεροχύτη;

Δείτε Επίσης
Η νέα σειρά της Οινοποιίας Μαλαματίνα απέσπασε κορυφαία παγκόσμια βραβεία

Αν και υπάρχουν κρασιά, όπως είναι το προτογαλικό πόρτο, που διατηρούν τη γεύση τους ακόμη και ένα μήνα αφότου το έχετε ανοίξει, υπάρχουν άλλα που είναι για πέταμα ακόμη και μετά από δύο-τρεις ημέρες.

Λύνοντας τις απορίες!

  • Οι αφρώδεις οίνοι, όπως η σαμπάνια χάνουν αμέσως μετά το άνοιγμά τους τις φυσσαλίδες τους. Παρόλα αυτά, αν έχετε το ειδικό καπάκι μπορείτε να καταναλώσετε ένα ανοιγμένο μπουκάλι μέχρι και τρεις ημέρες μετά. Διαφορετικά είναι για πέταμα.
  • Τα ελαφρά λευκά και ροζέ κρασιά, είναι το ίδιο απολαυστικά και μετά από μία εβδομάδα, αρκεί να τα φυλάτε στο ψυγείο με καλά κλεισμένο τον φελλό.
  • Ορισμένα ιταλικά, γαλλικά και ελληνικά κρασιά μερικές φορές έχουν καλύτερη γεύση αν μπουν στο ψυγείο και καταναλωθούν ακόμη και μία εβδομάδα μετά το άνοιγμά τους.
  • Ένα Pinot Grigio, ένα Riesling ή ένα Sauvignon Blanc, είναι προτιμότερο να τα ανοίξετε μία ημέρα πριν τα σερβίρετε, διατηρώντας τα φυσικά στο ψυγείο με καλά κλεισμένο φελλό.
  • Λευκά κρασιά, όπως τα Chardonnay και Viognier επειδή έχουν λιγότερη οξύτητα χαλάνε πολύ γρηγορότερα.
  • Τα κόκκινα κρασιά διατηρούνται… σώα μεταξύ τριών και πέντε ημερών. Τα φυλάτε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, ενώ αν τα βάλετε στο ψυγείο η ζωή τους γίνεται λίγο μεγαλύτερη.
  • Τα ελαφρά κόκκινα κρασιά από ποικιλίες όπως το Pinot Noir, που περιέχει λίγες τανίνες χαλάνε πολύ γρήγορα, σε αντίθεση με τα πιο δυνατά, όπως τα Merlot ή τα Cabernet Sauvignon.
  • Τα πολύ δυνατά κόκκινα κρασιά, όπως τα sherry, τα πόρτο, τα κρασιά της Μαδέρα ή το Marsala  ή πάλι όπως η δική μας Μαυροδάφνη, έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής αφού ανοιχτούν καθώς περιέχουν μπράντι.
  • Τα γλυκά κρασιά έχουν επίσης τον κανόνα τους: Μπορεί να παραμείνουν αναλλοίωτα ακόμη και για ένα μήνα αρκεί να αποθηκευτούν σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, ή ακόμη καλύτερα στο ψυγείο.

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.