Σαμπάνια: Savoir vivre… για σωστό σερβίρισμα!

Σαμπάνια: Savoir vivre... για σωστό σερβίρισμα!

Πώς θα απολαύσετε σωστά και την τελευταία της σταγόνα; Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το ποτήρι, τη θερμοκρασία αλλά και το άνοιγμά της! Και βέβαια, ποια σαμπάνια θα διαλέξετε, ανάλογα με τι θέλετε να τη συνοδεύσετε…

Από τη Βάνα Αντωνοπούλου

Συμβουλές για να απολαύσετε τη σαμπάνια σας

  • Η σαμπάνια σερβίρεται σε μακρόστενα ποτήρια τύπου «flute» ή ακόμη καλύτερα, τα ποτήρια σε σχήμα «τουλίπας». Το ποτήρι σε σχήμα «κουπ» που λέγεται ότι αναπαριστούσε το στήθος της… Μαρίας Αντουανέτας δεν συστήνεται για σαμπάνια καθώς «απλώνει» πολύ το άρωμα και υπερ-οξυγονώνει το κρασί.
  • Αν οι φουσκάλες σβήνουν μέσα στο ποτήρι σας, μην θεωρήσετε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη σαμπάνια, αλλά αλλάξτε ποτήρι. Υπολείμματα απορρυπαντικού μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της σαμπάνιας.
  • Η σαμπάνια πίνεται πάντοτε κρύα αλλά ποτέ παγωμένη. Αν η σοδειά είναι καινούργια, η ιδανική θερμοκρασία είναι στους 8 βαθμούς, ενώ μία σαμπάνια ώριμη ή κατηγορίας millésimé μπορεί άνετα να υποστηρίξει και τους 10 βαθμούς.
  • Για να ανοίξετε το μπουκάλι, αφήστε στην άκρη τους περιττούς εντυπωσιασμούς. Ο τρόπος είναι απλός: αφαιρέστε τη μεταλλική επικάλυψη, κρατήστε στο χέρι σας τον φελλό και γυρίστε τη φιάλη κρατώντας τη από τη βάση. Μην τραβήξετε ή πιέσετε τον φελλό, θα βγει απλά από μόνος του.
  • Γεμίστε το ποτήρι μόνο μέχρι τα 2/3 του και μην βιαστείτε να την πιείτε. Απολαύστε την αργά δοκιμάζοντας τα αρώματα και τις γεύσεις της.
  • Προσοχή! Δεν στροβιλίζουμε ποτέ το ποτήρι μας για να απελευθερώσουμε τα αρώματα του περιεχομένου, όπως στο κρασί, γιατί έτσι υποχρεώνουμε τις φυσαλίδες να ξεθυμάνουν με τη βία.
  • Δεν αναποδογυρίζουμε ποτέ το άδειο μπουκάλι της σαμπάνιας μέσα στη σαμπανιέρα. Θεωρείται έλλειψη καλών τρόπων.

Η κατάλληλη σαμπάνια 

Αν θέλετε να προσφέρετε σαμπάνια κατά τη διάρκεια του φαγητού, προτιμήστε μια brut που συνοδεύει ιδανικά πουλερικά, κόκκινο κρέας, ψητά αλλά και θαλασσινά-ψάρια. Μια καλή πρόταση θα ήταν να τη σερβίρετε με τα τυριά (ταιριάζει υπέροχα με κατσικίσια). Για να συνοδεύσετε τα γλυκά, προτιμήστε μια sec ή demi-sec.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.