Σπαράγγια της άνοιξης

Σπαράγγια της άνοιξης

Τα σπαράγγια είναι ένα από τα αγαπημένα λαχανικά της άνοιξης. Γευστικά με όποιον τρόπο και να τα μαγειρέψετε. Πώς θα τα επιλέξετε, πώς θα τα συντηρήσετε και πώς θα τα καθαρίσετε σωστά;

από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Διαλέξτε τα σωστά!

Θα πρέπει τα σπαράγγια να έχουν ένα ζωντανό πράσινο χρώμα σε όλο το μήκος τους. Τα φυλλαράκια στην κορυφή θα πρέπει να είναι κλειστά και να μην έχουν μαραθεί.

Ελέγξτε τον χρωματισμό στο κάτω κομμάτι του κοτσανιού: το πράσινο χρώμα εξασθενεί προς την κορυφή και ο φλοιός του ζαρώνει ή είναι πολύ μαλακός, όσο πιο μπαγιάτικο είναι.

Συντηρήστε τα αποτελεσματικά

Τα σπαράγγια έχουν μικρό χρόνο ζωής, περίπου 3-4 ημέρες στο ψυγείο. Μόλις τα αγοράσετε, βγάλτε τα από τη συσκευασία και αφαιρέστε το λαστιχάκι που τα κρατάει αν υπάρχει.

Τυλίξτε τα κοτσάνια με νωπό χαρτί κουζίνας και καλύψτε τις κορυφές με ένα πλαστικό σακουλάκι ή μεμβράνη. Εναλλακτικά μπορείτε να τα βράσετε για 2-3 λεπτά, να τα παγώσετε αμέσως με κρύο νερό και να τα βάλετε στην κατάψυξη για περίπου 1-2 μήνες.

Πώς θα τα καθαρίσετε

Κόβουμε και πετάμε 2 εκ. από τη βάση των σπαραγγιών. Στη συνέχεια, αν τα σπαράγγια είναι πιο χοντρά τα καθαρίζουμε με έναν αποφλοιωτή ή προσεκτικά με ένα κοφτερό μαχαίρι για αν απομακρύνουμε τις σκληρές ίνες,  ξεκινώντας κάτω ακριβώς από την κορυφή.

Αν τα σπαράγγια είναι λεπτά και τρυφερά, ίσως χρειαστεί να κόψετε μόνο λίγο το κοτσάνι από κάτω. Το σπαράγγι θα σας πει από μόνο του που πρέπει να κοπεί. Κρατήστε το με τα δύο χέρια και λυγίστε το ελαφρά, μέχρι να σπάσει μόνο του. Κατά το καθάρισμα, φροντίζουμε να αφήσουμε ανέπαφες τις ευαίσθητες κορυφές.

Δείτε Επίσης
Σπαράγγια φριτάτα με burrata και μυρωδικά: Γκουρμέ αποκάλυψη!

Μαγειρεύοντας με σπαράγγια

Μόνο τα άγρια σπαράγγια μπορούν να φαγωθούν τελείως ωμά και πιο σπάνια τα καλλιέργειας όταν είναι πολύ λεπτά και τρυφερά, αφού είναι αρκετά πικρά.

Τα σπαράγγια στον ατμό ή βραστά είναι τέλεια για σαλάτες ή σούπες, ενώ η μοναδική γεύση των ψητών σπαραγγιών, συνοδεύουν τέλεια κρέατα, ψάρια και αυγά.

Για να τα βράσετε, ρίξτε τα σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για περίπου 8-10 λεπτά, ανάλογα με το πάχος. Μεταφέρετε τα αμέσως σε μπολ με παγωμένο νερό για να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους.
Για ψητά σπαράγγια, αλατίστε τα, περιχύστε τα με ελαιόλαδο και περάστε τα σε καυτό τηγάνι ή στο γκριλ για 5-6 λεπτά.

Όπως και να τα μαγειρέψετε, τα σπαράγγια είναι ένα υπέροχο λαχανικό με το οποίο αξίζει να πειραματιστείτε, π.χ. σε ομελέτα ή τάρτα.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.