Κολοκύθα: Γνωρίστε τα μυστικά της!

Κολοκύθα: Γνωρίστε τα μυστικά της!

Όλα τα μυστικά της κολοκύθας: Πώς την διαλέγουμε, πώς την καθαρίζουμε, τι να προσέξουμε για να τη διατηρήσουμε σωστά. Το καθάρισμά δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε, ενώ η γλύκα και η νοστιμιά της ταιριάζουν σε τόσα πολλά μαγειρέματα κάθε είδους, που θα ήταν κρίμα να τη στερηθείτε!

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Προς το τέλος του καλοκαιριού κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες κολοκύθες. Η συγκομιδή, όμως, είναι στο ζενίθ τον Οκτώβριο. Πολλές ποικιλίες-υβρίδια βρίσκουμε στην αγορά με ανεπαίσθητες αποκλίσεις στη γεύση και στο άρωμα, παρά τις εντυπωσιακές διαφορές στο σχήμα και στο χρώμα της φλούδας.

Το χρώμα της σάρκας της κυμαίνεται από πορτοκαλοκίτρινο έως ανοιχτό κόκκινο. Επιλέξτε κολοκύθες που είναι σκληρές και βαριές για το μέγεθός τους. Ο φλοιός πρέπει να είναι σκληρός επειδή μαλακός φλοιός μπορεί να υποδεικνύει ότι η κολοκύθα έχει νερό.

Προσέχουμε επίσης, η επιδερμίδα να είναι τσιτωμένη, χωρίς πληγές και σκασίματα και με το κοτσάνι ακέραιο (αν έχει αφαιρεθεί, μπορεί να προσβληθεί από μύκητες).

Η χειμερινή κολοκύθα έχει μεγαλύτερο χρόνο ζωής από το καλοκαιρινό κολοκύθι. Ανάλογα με την ποικιλία κρατάει έως 6 μήνες.

Πότε τη βρίσκουμε;

Αν και την έχουμε ταυτίσει με τα χειμωνιάτικα μαγειρέματά μας, η κολοκύθα αρχίζει να κυκλοφορεί στις αγορές πολύ νωρίτερα. Μπορεί στα μεγάλα αστικά σούπερ μάρκετ να καταφτάνει από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Τι είδος κολοκύθας να αγοράσω;

  • Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν κυρίως η μεγάλη στρογγυλή, συνήθως με πορτοκαλί χρώμα και η μακρόστενη, που μοιάζει με μεγάλο αχλάδι.
  • Πάντως, όπως και με το καρπούζι, δεν μπορεί κανείς να ξέρει, αν είναι γλυκιά και ώριμη ή αν χρειάζεται κι άλλη ωρίμανση.
  • Σε κάθε περίπτωση, όποια κολοκύθα κι αν αγοράσετε, προσέετε η φλούδα να είναι ομαλή, καθαρή, χωρίς σημάδια, χαρακιές ή χτυπήματα.
  • Στα σούπερ μάρκετ πωλείται κολοκύθα κομμένη σε φέτες.
  • Τα τελευταία χρόνια τη βρίσκετε και καθαρισμένη, κομμένη σε μικρά κυβάκια και συσκευασμένη -είναι πιο ακριβή φυσικά αλλά γλιτώνετε τον κόπο του καθαρίσματος.

Καθάρισμα και διατήρηση

Την κόβουμε στη μέση με ένα μεγάλο μαχαίρι, με φορά από κοτσάνι σε ομφαλό. Με ένα κουτάλι καθαρίζουμε το εσωτερικό της από ίνες και σπόρια, και την κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια, για να διευκολύνουμε το ξεφλούδισμά τους.

Δείτε Επίσης
Νιόκι κολοκύθας με καφέ βούτυρο εστραγκόν και φουντούκια: Ένα πιάτο γεμάτο ζεστασιά

Μόλις κοπεί, καλύψτε τα κομμένα κομμάτια με πλαστική μεμβράνη ή σε σακουλάκια τροφίμων και βάλτε τα στο ψυγείο. Διατηρούνται για 1-2 μέρες. Ο καλύτερος τρόπος είναι να την κόψετε σε κομμάτια και να την καταψύξετε. Διατηρείτε για πάνω από ένα μήνα.

Άκοπη, μπορεί να διατηρηθεί όλο τον χειμώνα, ίσως και ένα χρόνο. Αρκεί να είναι σε σκοτεινό και ξηρό περιβάλλον, μακριά από άμεση έκθεση στο φως και σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν θέλει ούτε πολλή ζέστη, ούτε πολύ κρύο. Ιδανική θερμοκρασία 10-15⁰C.

Όσον αφορά τους σπόρους αγοράστε κατά προτίμηση ωμούς. Με αυτόν τον τρόπο, όταν επιλέξτε να τους ψήσετε, ρυθμίζετε τη θερμοκρασία και δεν τους αφήνετε να αλλοιωθούν.

Τους αποθηκεύετε σε ερμητικά κλειστό βάζο στο ψυγείο. Αν και μπορούν να διατηρηθούν για αρκετούς μήνες, φαίνεται ότι χάνουν τη φρεσκάδα τους στον 1 με 2 μήνες.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.