Επειδή οι αριθμοί λένε την αλήθεια

Επειδή οι αριθμοί λένε την αλήθεια
Σήμερα που οι διεκδικήσεις των γυναικών είναι περισσότερες από ποτέ, το φεμινιστικό κίνημα μοιάζει να φθίνει και να περιορίζεται σε περιθωριακές ομάδες. Και αν και έχουν γίνει βήματα, ο δρόμος για την ισότητα είναι ακόμη μακρύς!
Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου
 
Ούτε η αμοιβή της εργασίας, ούτε η επαγγελματική εξέλιξη, ούτε η συμμετοχή στα κοινά είναι ισότιμη, ενώ η γυναικεία ανεργία είναι υπερδιπλάσια της ανδρικής και η συμμετοχή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων είναι ελάχιστη. Οι παγκόσμιοι δείκτες είναι ενδεικτικοί και δεν αφήνουν περιθώρια για εξιδανικεύσεις και αυταπάτες ότι η γυναίκα έχει πάψει ποτέ να βρίσκεται πάντα πίσω από τον άνδρα.
 • Ενώ οι γυναίκες καλύπτουν το 67%  των ωρών εργασίας του πλανήτη, εισπράττουν μόνο το 10% της αμοιβής και κατέχουν μόλις το 1% του κεφαλαίου 
 • Τα δύο τρίτα των 875 εκατομμυρίων αναλφάβητων της Γης είναι γυναίκες όπως και το 70% των φτωχών .
 • Περίπου 300 εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε αντισυλληπτικές μεθόδους.
 •  Περισσότερο από το 80% των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά, ενώ κάθε χρόνο 2 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 5-15 χρόνων εξωθείται στην πορνεία.
 • Αλλά και η ενδοοικογενειακή βία και οι βιασμοί βρίσκονται σε έξαρση. Στη Βρετανία 1 στις 4 γυναίκες πέφτουν θύματα βίας από άτομο του άμεσου περιβάλλοντός τους. Αν και οι αναφορές βιασμών στην αστυνομία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία 30 χρόνια, οι καταδίκες έχουν μειωθεί σημαντικά. Υπολογίζεται ότι μόνο το 10% αναφέρει το γεγονός στην αστυνομία, ενώ γι’ αυτά τα περιστατικά μόνο σε ένα ποσοστό 10% υπάρχει καταδικαστική απόφαση.
 • Στον εργασιακό τομέα τα πράγματα δεν είναι καλύτερα καθώς η αμοιβή της γυναικείας εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μέσο όρο αντιστοιχεί στο 76,3% των αμοιβών των ανδρών.
 •  Στην Ελλάδα, ενώ το 57,8% των αποφοίτων των ανωτάτων σχολών μας είναι γυναίκες, η μεγάλη πλειονότητα των γυναικών αυτών (78%) μάταια αναζητά εργασία.
 • Έχουμε το χαμηλότερο γυναικείο δυναμικό απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης, παράλληλα έχουμε και το υψηλότερο ποσοστό γυναικείας ανεργίας, υπερδιπλάσια της ανδρικής!
 • Πέρα και εκτός από αυτά τα απογοητευτικά ευρωπαϊκά ρεκόρ, η σύγχρονη Ελληνίδα συνεχίζει να διαχειρίζεται σχεδόν αποκλειστικά το νοικοκυριό του σπιτιού, παράλληλα με την εργασία της.
 •  Παγκοσμίως στα Κοινοβούλια μόνο το 11,7% κατέχουν οι γυναίκες. Στην Ελλάδα, παρότι οι γυναίκες υπερτερούν κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες στο εκλογικό σώμα και εν πολλοίς καθορίζουν και το εκλογικό αποτέλεσμα, 62 κατάφεραν να εκλεγούν σε όλη την επικράτεια.
 •   Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υπολόγισε ότι το έλλειμμα ισότητας που υπάρχει σήμερα σε βάρος της γυναίκας για να ισοσκελισθεί χρειάζεται 452 χρόνια. Δηλαδή το 2457 θα είμαστε και στην πράξη ισότιμες των ανδρών! Το νούμερο αυτό μπορεί να εντυπωσιάζει, αλλά δεν είναι ούτε αστείο, ούτε αυθαίρετο καθώς προκύπτει από υπολογισμούς πολλών συγκεκριμένων δεδομένων, τάσεων και μεταβλητών που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.