Παγκόσμια έρευνα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Συνολικά, οι νέες και καταξιωμένες γυναίκες επιχειρηματίες ανά τον κόσμο, παρουσιάζουν αξιοσημείωτη πρόοδο, παρά τις προκαταλήψεις που σχετίζονται με το φύλο και μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους
Συνολικά, οι νέες και καταξιωμένες γυναίκες επιχειρηματίες ανά τον κόσμο, παρουσιάζουν αξιοσημείωτη πρόοδο, παρά τις προκαταλήψεις που σχετίζονται με το φύλο και μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους
Οι γυναίκες που ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους αγγίζουν τα 163 εκατομμύρια παγκοσμίως μόνο το 2016, σύμφωνα με τον Δείκτη Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του 2018
Η γυναίκεια επιχειρηματικότητα φαίνεται να ευδοκιμεί περισσότερο στις οικονομίες που έχουν ήδη σημειώσει ανάπτυξη, παρά στις αναπτυσσόμενες. Η Νέα Ζηλανδία κρατά τα σκήπτρα ακολουθούμενη από τη Σουηδία
Σε αναπτυσσόμενες οικονομίες οι γυναίκες στρέφονται στη δημιουργία μιας επιχείρησης λόγω της ανάγκης για επιβίωση, όπως στην Γκάνα, τη Βραζιλία, το Μπαγκλαντές, το Βιετνάμ ή το Μεξικό
Προβολή Φωτογραφιών
Συνολικά, οι νέες και καταξιωμένες γυναίκες επιχειρηματίες ανά τον κόσμο, παρουσιάζουν αξιοσημείωτη πρόοδο, παρά τις προκαταλήψεις που σχετίζονται με το φύλο και μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους

H δεύτερη έκδοση του Δείκτη της Mastercard  για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα (Mastercard Ιndex of Women Entrepreneurs) αποκαλύπτει την πρόοδο των χωρών στην ενίσχυσή της. Παράλληλα,  λειτουργεί ως «πρόσκληση σε δράση» για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου, που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο επιχειρείν.

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Σύμφωνα με τη φετινή, δεύτερη έκδοση του Δείκτη της Mastercard «Mastercard Ιndex of Women Entrepreneurs», η γυναίκεια επιχειρηματικότητα φαίνεται να ευδοκιμεί περισσότερο στις οικονομίες που έχουν ήδη σημειώσει ανάπτυξη, παρά στις αναπτυσσόμενες. Αυτό συμβαίνει, κατά κύριο λόγο, διότι οι γυναίκες στις ανεπτυγμένες αγορές έχουν καλύτερη πρόσβαση σε πόρους και σε μία σειρά άλλων, σημαντικών παραγόντων: κεφάλαια, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και ακαδημαϊκά προγράμματα.

Συνολικά, ο Δείκτης δείχνει ότι οι νέες και καταξιωμένες γυναίκες επιχειρηματίες ανά τον κόσμο, παρουσιάζουν αξιοσημείωτη πρόοδο, παρά τις πολιτισμικές προκαταλήψεις που σχετίζονται με το φύλο και που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους.

Ο Δείκτης της Mastercard παρακολουθεί και καταγράφει την πρόοδο και την επιτυχία των γυναικών επιχειρηματιών σε 57 αγορές, καλύπτοντας πέντε γεωγραφικές περιοχές: Ασία-Ειρηνικό, Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή & Αφρική και Βόρεια Αμερική.

Οι 10 κορυφαίες αγορές με τις ευνοϊκότερες συνθήκες και τις περισσότερες ευκαιρίες, για την ανάδειξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας: 

1. Νέα Ζηλανδία – 74.2

2. Σουηδία – 71.3

3. Καναδάς – 70.9

4. Ηνωμένες Πολιτείες – 70.8

5. Σιγκαπούρη – 69.2

6. Πορτογαλία – 69.1

7. Αυστραλία – 68.9

8. Βέλγιο – 68.7

9. Φιλιππίνες – 68.0

10. Ηνωμένο Βασίλειο – 67.9

Σύμφωνα με τον Δείκτη, παρά τις ευνοϊκότερες συνθήκες που προσφέρονται για το επιχειρείν στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, ούτε σε εκείνες οι γυναίκες είναι απόλυτα «προστατευμένες» από την πολιτισμική προκατάληψη κατά της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Στη Νέα Ζηλανδία για παράδειγμα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κοινωνία είναι λιγότερο δεκτική στις γυναίκες επιχειρηματίες. Παρόλα αυτά, και ενάντια σε αυτή την πραγματικότητα, φαίνεται ότι οι γυναίκες επιχειρηματίες στη Νέα Ζηλανδία έχουν αυξηθεί, τοποθετώντας την αγορά τους στην κορυφή της λίστας, για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Δείτε Επίσης
Ποιος είναι ο σημαντικότερος «πυροκροτητής» στα αυτοάνοσα, για τον οποίο κανείς δεν μιλάει

«Οι γυναίκες ανά τον κόσμο, έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Στη Mastercard, πιστεύουμε ότι στρέφοντας την προσοχή μας στις προσπάθειές τους, μπορούμε να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω την επιθυμία τους να δημιουργήσουν επιτυχημένες επιχειρήσεις και να ζήσουν τη ζωή που εκείνες θα επιλέξουν» δήλωσε σχετικά η Άσπα Παλημέρη, Country Manager της  Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Παράλληλα, ο Δείκτης της Mastercard υποδηλώνει ότι οι ευκαιρίες για επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν είναι πάντα άμεσα συνδεδεμένες με την οικονομική ανάπτυξη της κάθε αγοράς. Σε αναπτυσσόμενες οικονομίες οι γυναίκες στρέφονται στη δημιουργία μιας επιχείρησης  λόγω της ανάγκης για επιβίωση και αυτό παρά την έλλειψη πρόσβασης σε κεφάλαια, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τη σχετική εκπαίδευση.

Παράδειγμα αποτελεί η Γκάνα, όπου οι γυναίκες καταλαμβάνουν ένα εντυπωσιακό ποσοστό στο σύνολο των επιχειρηματιών της χώρας αλλά και συγκριτικά με τα ποσοστά γυναικείας επιχειρηματικότητας σε πιο ανεπτυγμένες κοινωνίες.

Βρείτε ολόκληρη την έρευνα της Mastercard εδώ

Μεθοδολογία 

Ο Δείκτης Mastercard Index of Women Entrepreneurs καταγράφει την ικανότητα των γυναικών επιχειρηματιών να κεφαλαιοποιούν τις ευκαιρίες που τους παρέχονται μέσω διαφόρων συστημάτων υποστήριξης στη χώρα τους και υπολογίζεται από  τη μέτρηση τριών παραγόντων ίσης βαρύτητας:

1. Women’s Advancement Outcomes (βαθμός προκατάληψης κατά των γυναικών ως συμμετεχόντων στην εργασία, την πολιτική και την επιχειρηματική ηγεσία, μαζί με την οικονομική δύναμη και κλίση των γυναικών προς την επιχειρηματικότητα)

2. Knowledge Assets and Financial Assets (βαθμός πρόσβασης των γυναικών στις βασικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και σε προχωρημένη εκπαίδευση, μαζί με την υπάρχουσα στήριξη προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις)

3. Supporting Entrepreneurial Conditions (γενική αντίληψη σχετικά με την ευκολία του επιχειρείν σε τοπικό επίπεδο, ποιότητα της τοπικής διακυβέρνησης, αντίληψη των γυναικών σχετικά με τα επίπεδα ασφάλειας και πολιτισμική αντίληψη για την οικονομική συνεισφορά της γυναίκας στα νοικοκυριά).

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.