Αλεξανδρινό: Ένα αστέρι γεννιέται…

Η 12η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα θανάτου του Joel Poinsett, (εξ ου και το όνομα του φυτού) ο πρώτος πρέσβης των Η.Π.Α στο Μεξικό, που έφερε το Αλεξανδρινό στη χώρα του πριν από περίπου 200 χρόνια
Η 12η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα θανάτου του Joel Poinsett, (εξ ου και το όνομα του φυτού) ο πρώτος πρέσβης των Η.Π.Α στο Μεξικό, που έφερε το Αλεξανδρινό στη χώρα του πριν από περίπου 200 χρόνια
Εντυπωσιακή σύνθεση του Αλεξανδρινού
Αγοράστε ένα Αλεξανδρινό ως εορταστική διακόσμηση ή ως δώρο τις ημέρες των γιορτών
Προβολή Φωτογραφιών
Η 12η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα θανάτου του Joel Poinsett, (εξ ου και το όνομα του φυτού) ο πρώτος πρέσβης των Η.Π.Α στο Μεξικό, που έφερε το Αλεξανδρινό στη χώρα του πριν από περίπου 200 χρόνια

Το Χριστουγεννιάτικο αστέρι έχει τις ρίζες του στην Κεντρική Αμερική και το Μεξικό. Αλλά η παγκόσμια καριέρα του άρχισε από εκεί ακριβώς που έχει αρχίσει και όλη η ένδοξη καριέρα όλων των αστέρων: από το Χόλιγουντ!

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Ένας παλιός θρύλος των Αζτέκων αναφέρει ότι το φυτό με τα ακτινοβόλα κόκκινα φύλλα του, προήλθε από μια τραγική ιστορία αγάπης. Οι σταγόνες αίματος από τη «ραγισμένη» καρδιά μιας θεάς των Αζτέκων έδωσε ζωή στο φυτό.

Οι Αζτέκοι εκτιμούσαν το φυτό, το οποίο ευδοκιμούσε στις τροπικές ορεινές περιοχές κατά τη διάρκεια των μικρών σε διάρκεια χειμερινών ημερών, διότι από τα φύλλα του, έφτιαχναν μια κόκκινη βαφή, η οποία χρησιμοποιούνταν για υφάσματα και κοσμήματα, ενώ ο γαλακτώδης χυμός του μετατρεπόταν σε σκεύασμα κατά του πυρετού.

Στο σχεδόν τροπικό κλίμα της πατρίδας του, το Αλεξανδρινό μεγαλώνει ως ένας θάμνος και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 4 μέτρα. Σε αυτή τη μορφή, το αντίκρισε ο αμερικανός πρεσβευτής στο Μεξικό, Joel Poinsett και αποπλανήθηκε από τη γοητεία του γύρω στο 1828. Ιατρός και ένθερμος οπαδός της βοτανολογίας, το μετέφερε στην πατρίδα του και προς τιμήν του, το φυτό πήρε το όνομα «Poinsettia».

Η Ευρώπη ανακάλυψε το εκπληκτικό αυτό χειμερινό άνθος στις αρχές του 19ου αιώνα. Το 1804, ο φυσιογνώστης Alexander von Humboldt παρατήρησε το φωτοβόλο κόκκινο φυτό και το πήρε στην πατρίδα, μετά από ένα ταξίδι στην Αμερική.

Ένα αστέρι – σαν μπουκέτο ή μέσα σε γλάστρα

Ο Γερμανός μετανάστης στην Αμερική, Paul Ecke, ξεκίνησε την εμπορική προώθηση του Αλεξανδρινού στις αρχές του 20ου αιώνα – και έτσι άρχισε η ακτινοβόλα παγκόσμια καριέρα του. Μαγεμένος από τα κόκκινα φυτά τα οποία μεγάλωναν σε άγρια μορφή κοντά στη φάρμα του στην Καλιφόρνια, ο Ecke προσπάθησε να τα καλλιεργήσει και στη συνέχεια γνώρισε τεράστια επιτυχία με τα φρεσκοκομμένα κλωνάρια που πούλησε ως χριστουγεννιάτικα φυτά.

Ο γιος του, Paul Jr, τα πούλησε κατά τη διάρκεια των αμερικάνικων χριστουγεννιάτικων διακοπών στα φινετσάτα καταστήματα των διάσημων δρόμων της Sunset και της Hollywood Boulevard του Λος Άντζελες. Η καριέρα του Αλεξανδρινού κατά συνέπεια άρχισε εκεί όπου σήμερα, οι πιο γνωστοί σε παγκόσμιο επίπεδο αστέρες έχουν περπατήσει, στο «Walk of Fame»…

Από εκείνη τη στιγμή, έγινε το πιο δημοφιλές φυτό μέσα σε γλάστρα παγκοσμίως και το αγαπάμε για τα ελκυστικά του χρώματα, ειδικότερα την περίοδο των Χριστουγέννων. Σαν γνήσιος σταρ, σήμερα τα Αλεξανδρινά διατίθενται σε περισσότερες από 100 ποικιλίες, με πολύ διαφορετικά χρώματα, σχήματα και μεγέθη και αναρίθμητες δυνατότητες διακόσμησης.

Μικρές συμβουλές για τη φροντίδα τους

Εάν αγοράσετε ένα Αλεξανδρινό, ως εορταστική διακόσμηση ή για να το χαρίσετε ως δώρο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας κάποιες μικρές λεπτομέρειας για το πώς θα το φροντίζετε, ώστε το φυτό να διατηρήσει την εξαιρετική ομορφιά του για περισσότερο καιρό.

Δείτε Επίσης
Γιατί τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια είναι παντού και ποια η ιστορία τους;

Αγοράστε το κατάλληλο

Ένα υγιές Αλεξανδρινό έχει παχιά πράσινα φύλλα και καμία ορατή ζημιά. Τα φύλλα που κρέμονται ή οι στεγνές ρίζες αποτελούν σήμα κινδύνου – φυτά που παρουσιάζουν τέτοιες ενδείξεις θα πρέπει να τοποθετούνται σε διαφορετικό περιβάλλον. Για να διαπιστώσετε αν είναι φρέσκο ή όχι, κοιτάξτε τα μικρά κίτρινα λουλούδια μεταξύ των πετάλων του. Θα πρέπει να είναι μπουμπούκια.

Προστασία

Στο Αλεξανδρινό δεν αρέσει το κρύο και η υγρασία. Για τον λόγο αυτό, όταν θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι τα φυτά δεν θα βρίσκονται κοντά σε πόρτα ή σε εξωτερικό χώρο. Τα φυτά, τα οποία εκτίθενται σε τέτοιες συνθήκες μετά από λίγες ημέρες ρίχνουν τα φύλλα τους ή ακόμη χειρότερα πεθαίνουν. Όταν θα το αγοράσετε, θα πρέπει να είναι καλά τυλιγμένο και η μεταφορά του στον χώρο σας να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Πότισμα

Το Αλεξανδρινό δεν συμπαθεί την ξηρότητα, αλλά το υγρό χώμα. Αντιδρά με ιδιαίτερη ευαισθησία όταν είναι πολύ υγρό. Οι ρίζες του σαπίζουν, τα φύλλα του γίνονται κίτρινα και πέφτουν και στη χειρότερη περίπτωση, πεθαίνει. Όταν είναι πολύ στεγνό, επίσης θα ρίξει τα φύλλα του αλλά θα ανακτήσει τις δυνάμεις του γρήγορα, μόλις ποτιστεί. Φροντίστε να το ποτίζετε μέτρια με το χέρι και με νερό βρύσης. Το λίπασμα δεν είναι απαραίτητο όταν το φυτό είναι ανθισμένο. Είναι επαρκές να προσθέσετε ένα συμβατικό θρεπτικό διάλυμα στο νερό μία φορά τον μήνα. Λατρεύει να βρίσκεται σε θερμό και ελαφρύ περιβάλλον. Μια θερμοκρασία περιβάλλοντος μεταξύ 15 και 22 βαθμών Κελσίου είναι ιδανική. Αποφεύγετε και την άμεση έκθεση στον ήλιο.

Πώς θα ανθίσει ξανά;

Συχνά, τα Αλεξανδρινά έχουν την προδιάθεση να ξεφορτώνονται τα αστραφτερά πέταλά τους. Παρόλα αυτά, θεωρητικά, μπορούν να αναπτύξουν τα ζωηρού χρώματος φύλλα τους ξανά. Αυτό στην πράξη είναι ακόμα εξαιρετικά χρονοβόρο για τους αρχάριους και είναι επιτυχές μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Για να ακτινοβολεί ξανά το Αλεξανδρινό σας σε ζωντανά χρώματα την περίοδο των Χριστουγέννων, θα πρέπει να παραμείνει σε απόλυτο σκοτάδι για 14 ώρες την ημέρα και για τουλάχιστον 8 εβδομάδες.

Ακόμη και η μικρότερη ποσότητα φωτός κατά τη διάρκεια της περιόδου που το φυτό θα πρέπει να βρίσκεται στο σκοτάδι, αποτρέπουν την ανάπτυξη ζωηρού χρώματος πέταλων ξανά. Δεν συμπαθεί επίσης την υψηλή θερμοκρασία σε αυτή τη φάση. Με τόση προσπάθεια που απαιτείται θα ήταν προτιμότερο απλά να αγοράσετε ένα νέο φυτό πριν το ξεκίνημα της εορταστικής περιόδου.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.