Δερμάτινα: Οδηγός φροντίδας και… επιβίωσής τους

Δερμάτινα: Οδηγός φροντίδας και... επιβίωσής τους

Μπορεί τα δερμάτινα κομμάτια της γκαρνταρόμπας μας να μοιάζουν άφθαρτα, αλλά δεν είναι. Για την ακρίβεια, θέλουν κι αυτά αγάπη και φροντίδα για να μας κρατήσουν συντροφιά για πολλά πολλά χρόνια.

Από τη Βάνα Αντωνοπούλου

Είναι γεγονός ότι έχω ιδιαίτερη αγάπη στα δερμάτινα κομμάτια. Και επειδή η μόδα αυτή τη σεζόν προστάζει να επενδύσουμε σε μια πληθώρα δερμάτινων ρούχων και αξεσουάρ, καλό θα είναι να ξέρετε και μερικές βασικές αρχές τόσο για την προστασία όσο και για την αντοχή και την καθαριότητά τους. Πώς λοιπόν θα τα φροντίσετε χωρίς να χρειάζεται κάθε τόσο να ξοδεύετε μια μικρή περιουσία στους επαγγελματίες;

Πώς θα επιλέξετε

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε πριν αγοράσετε ένα δερμάτινο είναι τι είδους δέρμα θα είναι και πόσο συχνά θα το φοράτε. Άλλωστε, κάποιοι τύποι δέρματος είναι πιο ανθεκτικοί από άλλους και πιο εύκολοι στη συντήρησή τους, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να αποπνέουν πολυτέλεια αλλά στην ουσία έχουν εξαιρετική δυσκολία προκειμένου να τους φροντίσετε. 

Οι πιο κοινοί τύποι δέρματος είναι:
  • Αγελάδα: Ο πιο ανθεκτικός τύπος δέρματος
  • Sheepskin: Πιο ανθεκτικό από το lambskin αλλά και πιο ακριβό
  • Πρόβατο ή lambskin: Μαλακό και απαλό
  • Σουέντ: Βαμμένο δέρμα με βελούδινη υφή και πέλος
  • Νεροβούβαλος: Όχι τόσο ανθεκτικό όσο το δέρμα αγελάδας

Πώς θα το φροντίσετε και πώς θα το φυλάξετε

Φροντίδα

Μόλις επιλέξετε δερμάτινο, καλό θα είναι να ρωτήσετε το κατάστημα για ειδικές οδηγίες φροντίδας και ποια προϊόντα εμπορίου προτείνουν αυτοί να χρησιμοποιήσετε. Καλό θα ήταν επίσης πριν φορέσετε το δερμάτινό σας, να το περάσετε με ένα προϊόν προστασίας (συνήθως σε μορφή σπρέι). Αποφύγετε να εκθέτετε τα δερμάτινά σας σε υπερβολική ζέστη, σε έντονη βροχόπτωση και γενικά σε… υγρούς κινδύνους. Αν όμως συμβεί το αναπόφευκτο, αφήστε το δερμάτινό σας να στεγνώσει φυσικά. 

Φύλαξη

Όταν δεν το φοράτε, καλό θα ήταν να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές προκειμένου να το κρατήσετε σε άριστη κατάσταση.

1. Φυλάξτε το σε δροσερό και στεγνό μέρος

2. Αποφύγετε τις πλαστικές και γενικά τις θήκες που δεν αναπνέουν

3. Αποφύγετε να τα κρεμάτε σε μεταλλικές κρεμάστρες

4. Γεμίστε τις δερμάτινες τσάντες σας με εφημερίδες για να κρατήσουν το σχήμα του

Πώς θα το καθαρίσετε σε 3 βήματα

Για να καθαρίσετε τους λεκέδες, αρκεί να ακολουθήσετε 3 εύκολα βήματα. Αν πάλι το δερμάτινό σας χρειάζεται γενική συντήρηση, καλό θα είναι να ζητήσετε τη βοήθεια επαγγελματία.

1. Καθαρισμός: Επιλέξτε ένα προϊόν που διατηρεί τα φυσικά έλαια του δέρματος. Πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό, δοκιμάστε το καθαριστικό σας σε μια μικρή επιφάνεια (ιδανικά στο εσωτερικό του ρούχου/αξεσουάρ) για να δείτε αν θα έχει το αποτέλεσμα που περιμένετε και δεν θα αλλοιώσει το χρώμα, για παράδειγμα.

Με μια υγρή, καθαρή πετσέτα (πρέπει να είναι καλά στυμμένη, διαφορά ο λεκές θα απλώσει) ή ένα σουέντ πετσετάκι, πάρτε σε μια άκρη μικρή ποσότητα από το προϊόν καθαρισμού.

Δείτε Επίσης
Κορυφαίες συμβουλές τόνωσης της ευτυχίας!

Απλώστε το με μικρές κυκλικές κινήσεις στο δέρμα φροντίζοντας, όσο γίνεται, να μην ξεφύγετε πολύ από το σημείο του λεκέ, και μετά αφήστε μερικά λεπτά να στεγνώσει. Αν όλα πάνε καλά, συνεχίστε και με το υπόλοιπο δερμάτινό σας.

2. Ενυδάτωση: Καλό θα είναι να ενυδατώσετε με ένα ειδικό προϊόν το δερμάτινό σας μερικές φορές κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, ειδικά αν εκτίθεται σε ιδιαίτερα ζεστές ή υγρές συνθήκες για την εποχή. Αποφύγετε ενυδατικά που περιέχουν παράγωγα πετρελαίου ή ορυκτέλαια. 

Μικρά και γρήγορα

Αν λερωθεί από στυλό

Βουτήξτε λίγο βαμβάκι σε λευκό οινόπνευμα και μετά ταμπονάρετε προσεκτικά την επιφάνεια. Μην ανησυχήσετε αν το βαμβάκι γεμίσει λίγο χρώμα από το δέρμα. Συμβαίνει συχνά με σκουρόχρωμα είδη.

Αν λερωθεί από λάδι

Ρίξτε επάνω στο λεκέ λίγο κορν φλάουρ και αφήστε το να δράσει για 15-20 λεπτά. Όταν το κορν φλάουρ απορροφήσει το λάδι, βουρτσίστε με μια παλιά μαλακή οδοντόβουρτσα μέχρι να φύγει από το δέρμα, και κατόπιν σκουπίστε τα υπολείμματα με μια μαλακή πετσέτα. 

Αν λερωθεί από νερό

Βουτήξτε μια υγρή (καλά στυμμένη) πετσέτα σε ένα απαλό ενυδατικό σαπούνι. Τρίψτε απαλά με μικρούς κύκλους επάνω στο δέρμα, στην περιοχή του λεκέ. Ταμπονάρετε μέχρι να στεγνώσει.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.