Κινδυνεύει να προκληθεί ζημιά στο δάπεδό σας από το τζάκι; Τι πρέπει να γνωρίζετε

Κινδυνεύει να προκληθεί ζημιά στο δάπεδό σας από το τζάκι; Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα τζάκια είναι μια από τις πιο περιζήτητες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες σε ένα σπίτι. Σύμφωνα με έρευνες η πλειονότητα των ανθρώπων θα πλήρωναν ευχαρίστως περισσότερα χρήματα αν ένα σπίτι που αγόραζαν είχε τζάκι. Και έχουν καλό λόγο να το κάνουν. Όχι μόνο μπορεί να δημιουργήσει ένα αξέχαστο σημείο εστίασης σε ένα δωμάτιο, αλλά δημιουργεί επίσης ατμόσφαιρα στον χώρο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει τα μειονεκτήματά του, ένα από τα οποία είναι ότι μπορεί να καταστρέψει το δάπεδο.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Συγκεκριμένα, το δάπεδό σας κινδυνεύει να υποστεί ζημιά από φωτιά εάν αποτελείται από υλικά που δεν είναι ανθεκτικά στη θερμότητα, όπως laminate, χαλί και ξύλο.

Αυτά τα υλικά δεν θα μπορούν να αντέξουν τη συνεχή ζέστη, πράγμα που σημαίνει ότι θα αλλάξουν χρώμα και υφή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Ορισμένα είδη δαπέδων laminate μπορεί να μαλακώσουν ή ακόμη και να λιώσουν κοντά σε ένα τζάκι, το ξύλο μπορεί να παραμορφωθεί ή να αποχρωματιστεί και τα χαλιά μπορεί να λεκιάσουν ή να καούν.

Ας ρίξουμε μια πιο βαθιά ματιά στους πιθανούς κινδύνους

Γιατί πρέπει να σκεφτείτε να παραλείψετε το laminate, το ξύλινο δάπεδο ή τη μοκέτα κοντά στο τζάκι. Δεδομένου ότι αυτά τα υλικά δεν είναι τόσο ανθεκτικά στη θερμότητα όσο το πλακάκι, το μάρμαρο ή η πέτρα, είναι πιο επιρρεπή σε ζημιές από τη συνεχή έκθεση στη θερμότητα, την αιθάλη και την ιπτάμενη στάχτη.

Ας δούμε πρώτα το laminate δάπεδο. Αν και είναι απαραίτητο υλικό για πολλές ανακαινίσεις σπιτιών χάρη στην ανθεκτικότητά του, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άφθαρτο. Εάν επιλέξετε μια σανίδα laminate χαμηλής ποιότητας, αυξάνετε τις πιθανότητές της να καταστραφεί από τη συνεχή ζέστη τής φωτιάς.

Οι σανίδες που βρίσκονται πιο κοντά στο τζάκι μπορεί τελικά να παραμορφωθούν ή να σχηματίσουν φυσαλίδες και να ραγίσουν, αφήνοντας πίσω τους ορατές ζημιές.

Το σκληρό ξύλο είναι μια ακόμη χειρότερη επιλογή, καθώς είναι πιο ευαίσθητο σε ζημιές από το laminate δάπεδο. Οι σανίδες πατώματος που βρίσκονται πιο κοντά στην εστία μπορεί να γίνουν εύθραυστες λόγω της συνεχούς έκθεσης ή το λουστράρισμα από πάνω μπορεί να σχηματίσει φυσαλίδες και να χωριστεί, δημιουργώντας αισθητά σημάδια.

Εάν το τζάκι σας είναι παλιό και δυσκολεύεστε με τον σωστό εξαερισμό, περισσότερη θερμότητα από την κανονική θα αντληθεί στο δάπεδο και το ξύλο θα γίνει ακόμη πιο ευαίσθητο σε ζημιές από τη θερμότητα. Επιπλέον, η στάχτη ή οι καύτρες που μπορεί να πεταχτούν, υπάρχει η πιθανότητα να κάψουν το ξύλο.

Τα χαλιά ή οι μοκέτες είναι μια άλλη δύσκολη κατάσταση, λόγω του γεγονότος ότι είναι η πιο εύφλεκτη επιλογή σε αυτήν τη λίστα. Αν και είναι πολύ απίθανο το χαλί να πάρει φωτιά εάν πέσει πάνω του στάχτη (ειδικά επειδή οι σύγχρονες ίνες πρέπει να σβήσουν γρήγορα μόνες τους για να πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας), θα εξακολουθούν να παρουσιάζουν μεγάλη πιθανή φθορά.

Η αιθάλη μπορεί να αποχρωματίσει τη γύρω περιοχή και οι μυρωδιές καπνού μπορεί να παραμείνουν στις ίνες. Και αν πέσει μία καύτρα, μπορεί να λιώσει το σημείο που άγγιξε.

Πώς να αποτρέψετε τη ζημιά

Δείτε Επίσης
Μαξιλάρια στα έπιπλα κήπου; Να πώς θα τα καθαρίσετε σωστά!

Ευτυχώς, αν σκέφτεστε να εγκαταστήσετε μία από τις παραπάνω επιλογές σε ένα δωμάτιο με τζάκι, δεν χρειάζεται απαραίτητα να αλλάξετε τα σχέδιά σας. Αντίθετα, μπορείτε να κάνετε μικρές τροποποιήσεις για να προστατεύσετε αυτό το δυνητικά ευάλωτο δάπεδο.

Το πρώτο είναι να δημιουργήσετε ένα περίβλημα από πλακάκι ή πέτρινο, το οποίο δημιουργεί λίγο χώρο μεταξύ της φωτιάς και του δαπέδου που έχετε επιλέξει. Εάν έχετε ήδη μια εστία με πλακάκια, μπορείτε επίσης να την επεκτείνετε, ειδικά αν είναι σχετικά μικρή.

Εάν χρησιμοποιείτε φθηνά υλικά, όπως το τούβλο, θα σας στοιχίσει πολύ οικονομικά, αλλά εάν διαλέξετε πέτρα ή μάρμαρο, θα σας κοστίσει  περισσότερα.

Για μια φθηνότερη επιλογή, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια βάση εστίας. Πρόκειται για χοντρά «μαξιλαράκια» κατασκευασμένα από ανθεκτικά στη θερμότητα υλικά που μπορείτε να τα βάλετε ακριβώς μπροστά στο τζάκι σας, σαν μια αυτοσχέδια προστασία.

Μπορούν να κατασκευαστούν από τα πάντα, από ρητίνη μέχρι χάλυβα έως πλακάκι, ανάλογα με τη μάρκα και το στυλ που θα επιλέξετε. Υπάρχουν επίσης διαφορετικά σχεδιασμένα για τζάκια αερίου σε σχέση με τζάκια ξύλου, καθώς τα ξύλα παράγουν πολύ περισσότερη θερμική θερμότητα. Για να το χρησιμοποιήσετε, απλά τοποθετήστε το μπροστά από το τζάκι σας, δημιουργώντας απόσταση μεταξύ της εστίας και του δαπέδου.

Και βέβαια, μην ξεχνάτε τα πορτάκια ή τις προστατευτικές σχάρες που επίσης χαρίζουν μεγάλη προστασία από ατυχήματα και η ποικιλία τους είναι πολύ μεγάλη.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.