Ποιο χρώμα αντικαθιστά το Millennial pink;

Ποιο χρώμα αντικαθιστά το Millennial pink;

Δώστε ζεστασιά και βάθος στο εσωτερικό σας με φιλόξενους πορτοκαλί τόνους που θυμίζουν τις ηλιόλουστες επιφάνειες – από πλούσια κόκκινα έως «καμένο» πορτοκαλί.

«Ο κόσμος τελείωσε με το ροζ», είπε πρόσφατα η σχεδιάστρια παραγωγής Σάρα Γκρίνγουντ, αφού η ομάδα τους ζωγράφισε με το χέρι κάθε φυσικό σκηνικό για την τελευταία ταινία της Γκρέτα Γκέργουιγκ «Μπάρμπι», προκαλώντας διεθνή έλλειψη στο χρώμα!

Αλλά ενώ το ροζ μπορεί επί του παρόντος να είναι σε έλλειψη, το Millennial pink συνεχίζει να κυριαρχεί στη λαϊκή μας συνείδηση. Πλημμυρίζοντας το zeitgeist από τη δεκαετία του 2010, το έχουμε δει παντού Φτάνοντας στο ζενίθ του το 2016, το «Millennial Pink» επινοήθηκε επίσημα από τη δημοσιογράφο μόδας Véronique Hyland σε ένα άρθρο για το περιοδικό «The Cut».

Η διακόσμηση με ροζ κάποτε πρόσφερε μια νότα παιδικής νοσταλγίας όταν οι Millennials λαχταρούσαν μια αίσθηση άνεσης και μια επιστροφή στο παιδικό παιχνίδι κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης.

Λειτουργούσε επίσης ως κίνητρο ενάντια στους περιοριστικούς κανόνες φύλου του 20ου αιώνα, αποσυνδέοντας το ροζ στις αποκλειστικές του έννοιες της θηλυκότητας, υιοθετώντας αντίθετα ουδέτερες ως προς το φύλο ιδέες παιχνιδιάρικου χαρακτήρα και θετικότητας.

Αλλά το Millennial pink έχει… παραγίνει. «Οι ροζ αποχρώσεις, το millennial ροζ και ροζ χρυσό φινιρίσμα πέφτουν σε δυσμένεια λόγω του υπερκορεσμού στην αγορά» λέει η Lauren Chiu, επικεφαλής χρωμάτων και υλικών στην υπηρεσία πρόβλεψης τάσεων, Stylus. Τι ακολουθεί λοιπόν;

Ποια είναι η νέα παλέτα που αντικαθιστά την κυριαρχία του ροζ;

«Τα χρώματα που αισθάνονται απροκάλυπτα συνθετικά ή επιθετικά είναι απίθανο να είναι δημοφιλή στο τρέχον κοινωνικο-οικονομικό κλίμα, καθώς μπορεί να προκαλούν άγχος, ιδιαίτερα στο σπίτι, όταν οι άνθρωποι θέλουν να περιβάλλουν τον εαυτό τους με χρώματα καθησυχαστικά.

Αντίθετα, υπάρχει μια αυξανόμενη αγάπη για τις πλούσιες γήινες χρωστικές ουσίες, όπως το βαθύ καφέ και οι κοκκινωπές αποχρώσεις του αργίλου, που είναι οικείες και ζεστές, παρέχοντας άνετα καταφύγια. Όλα έχουν να κάνουν με τις γήινες αποχρώσεις», λέει η Lauren Chiu.

Αυτές οι γήινες αποχρώσεις, που θα μπορούσαν να ονομαστούν «terra rustica» είναι αυτό που προτείνει και η εταιρεία πρόβλεψης τάσεων WGSN, σε συνδυασμό με το Coloro for A/W 24/25 επιλέγοντας το «Intense Rust» ως ένα από τα βασικά τους χρώματα.

Η έλξη του, εξηγεί το WGSN, είναι αποτέλεσμα της «ακατέργαστης, γήινης αίσθησής» του, καθώς και ότι «θυμίζει χώμα, γεμάτο ζεστασιά.» Η έμπνευσή του θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα περισσότερων ανθρώπων που εκτιμούν τη «βιωσιμότητα έναντι της καινοτομίας». Πολιτισμός και προϊόντα με μακροπρόθεσμη ελκυστικότητα, λέει η WGSN.

Οι συσχετισμοί με τη γη χτυπούν τη χρωματική μας συνείδηση. Σε μια έρευνα της 1st Dibs σχετικά με τις χρωματικές τάσεις του 2023, μετά από 880 συνεντεύξεις, το 20% των ερωτηθέντων επέλεξε το «Burnt Orange» – καθιστώντας το ένα από τα τρία δημοφιλή χρώματα για φέτος.

Το «Burnt Orange» σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο +695% στις αναζητήσεις ως επιλογή χρώματος για γάμους στο Pinterest. Ο Matt Siberry, ένας από τους επικεφαλής στο Pinterest, λέει ότι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, οι αναζητήσεις για «πορτοκαλί μπάνιο» έχουν αυξηθεί κατά πάνω από 60% τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς οι άνθρωποι πάνε προς την τολμηρή πλευρά.

Υπάρχει επίσης η viral τάση TikTok για «λάμπες ηλιοβασιλέματος» που προβάλλουν και πλημμυρίζουν τους τοίχους με αποχρώσεις «terra rustica» από καμένα πορτοκαλί  μέχρι κοκκινωπές τερακότες – οι οποίες έχουν συγκεντρώσει τώρα πάνω από 30,8 δισεκατομμύρια προβολές.

Το «Terra» ήταν επίσης το θέμα για τον ηγέτη της βιομηχανίας χρωμάτων, Sherwin-Williams, για το Colormix Forecast του 2023 – περιγράφοντας τις επιλεγμένες αποχρώσεις του ως έναν τρόπο για να «συνδεθούμε με τη γη κάτω από τα πόδια μας». Ένα χρώμα που ονομάζεται « Κοκκινισμένη Γη».

Οι αποχρώσεις του πορτοκαλί εκφράζουν ένα πρωτόγονο συναίσθημα

Η διακόσμηση με πορτοκαλί προκαλεί μια πρωταρχική αίσθηση σταθερότητας, σαν να είστε πλήρως γειωμένοι και συνδεδεμένοι με τη γη κάτω από τα πόδια σας.

Προκαλεί προγονικές συνδέσεις με τις σπηλιές του Lascaux στη Γαλλία ή του Pinnacle Point στη Νότια Αφρική, όπου οι ζωγραφιές των σπηλαίων έγιναν με σκονισμένα, γήινα κόκκινα.

Υπάρχει το χαρακτηριστικό κόκκινο της Πομπηίας, που πήρε το όνομά του από τις τοιχογραφίες, που προηγουμένως ήταν κίτρινες, καμένες σε ένα ισχυρό, πλούσιο κόκκινο χρώμα, μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Ή ίσως το κόκκινο χώμα σε πίνακες όπως το Rust Red Hills, της Georgia O’Keefe (1930). Και μπορεί επίσης να κοιτάξει στο μέλλον, όπως η εξερεύνηση του Άρη.

Πέρα από τους ειδικούς του κλάδου, οι καλλιτέχνες και οι διακοσμητές εσωτερικών χώρων έχουν στραφεί διαισθητικά σε αυτό το σκουριασμένο, γειωμένο σύνολο χρωμάτων.

Η Katie Brigstock, δημιουργική διευθύντρια του Style Your Spaces, έχει παρατηρήσει με παρόμοιο τρόπο αυτή την κίνηση μακριά από τα ροζ παστέλ και «προς γήινους τόνους όπως το καφέ και το κόκκινο». Με ελκύουν οι πλούσιες χρωστικές τους, η εγγενής ζεστασιά και το αποτέλεσμα γείωσης τους».

Τα ηλιόλουστα χρώματα των αρχαίων πολιτισμών στο σπίτι μας

Εάν αναζητάτε μια σύγχρονη αντικατάσταση του Millennial pink, τότε ψάξτε στους ηλιόλουστους τοίχους των αρχαίων πολιτισμών και εμπνευστείτε από τους γήινους τόνους της τερακότας.

Υποβλητικό από τη Βόρεια Αφρική έως την Ιταλία και τη Νοτιοανατολική Ασία, αυτό το χρώμα εμπνευσμένο από τον πηλό πήρε το όνομά του από το «terra cocta», που στα λατινικά σημαίνει «ψημένη γη».

Ο πηλός από τερακότα είναι ένα υλικό αιώνων που έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για γλυπτά και αγγεία, καθώς και για αρχιτεκτονική διακόσμηση. Σήμερα, η τερακότα είναι μια καμένη πορτοκαλί απόχρωση, είτε παίζει το ρόλο της ως χρώμα έμφασης είτε ως το κύριο σκηνικό σε ένα σχέδιο διακόσμησης.

Η γενναιοδωρία του χαρακτήρα της σημαίνει ότι η τερακότα έχει την ικανότητα να τυλίγει τα χέρια της γύρω από το σπίτι σας με τη ζεστασιά της που διαρκεί όλο τον χρόνο.

Πώς να διακοσμήσετε με «καμένο» πορτοκαλί

Όταν πρόκειται για τις καλύτερες χρωματικές τάσεις, το πορτοκαλί μπορεί να μην είναι μια προφανής επιλογή! Όμως η ζεστασιά του και η ομορφιά του έχουν κεντρίσει πλέον το ενδιαφέρον των ειδικών. Πώς το κάνουν σωστά;

Στο υπνοδωμάτιο

Όταν πρόκειται για χρωματικό συνδυασμό κρεβατοκάμαρας, συχνά μας λένε να το παίξουμε με ασφάλεια. Αλλά το πορτοκαλί δεν χρειάζεται να είναι φανταχτερό ή δυνατό. Στην πραγματικότητα, αυτή η εκδοχή του καμένου πορτοκαλί είναι ιδιαίτερα ζεστή και φιλόξενη – απλά προσέξτε να ισορροπήσετε την παλέτα σας.

Δείτε Επίσης
Τι είναι το Goblincore; Το ξεκαθαρίζουμε! Δεν εμπλέκονται μυθικά πλάσματα!

Το χρώμα θα δείχνει πάντα υπέροχο όταν κλιμακώνεται και ισορροπεί σωστά. Ενσωματώσαμε πορτοκαλί στοιχεία στο χαλί, στο μαξιλάρι μίας καρέκλας ή πολυθρόνας, σε έναν πίνακα ή σε κάποια διακοσμητικά στοιχεία, ή για πιο έντονη χρήση βάψτε την ντουλάπα.  στην καρέκλα και έργα τέχνης για να κάνουμε την ντουλάπα με μανταρίνι

Στον διάδρομο ή στο σαλόνι

Εάν θέλετε να κάνετε κάτι εντυπωσιακό, χρησιμοποιήστε καμένο πορτοκάλι στην είσοδό σας. Ζωντανό και ελκυστικό, το βαθύ πορτοκαλί αποπνέει μια ενδιαφέρουσα ανατροπή και είναι γεμάτο χαρούμενη αισιοδοξία.

«Για μένα, το σπίτι πρέπει να είναι γεμάτο με έντονα χρώματα και έντονα μοτίβα, καθώς προσθέτουν προσωπικότητα σε έναν χώρο», λέει η Emma Deterding, ιδρύτρια της Kelling Designs.

«Οι πορτοκαλί αποχρώσεις είναι μια εξαιρετική επιλογή για να αντικαταστήσετε το Millennial pink – φέρνουν μια αναζωογονητική αίσθηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια ζεστή, χαλαρή ατμόσφαιρα το βράδυ, δείχνοντας πόσο ευέλικτο είναι αυτό το χρώμα με διαφορετικό φως».

Στην κουζίνα

Το πορτοκαλί είναι το τέλειο χρώμα για μια ανοιχτή κουζίνα, παρέχοντας ένα εντυπωσιακό αλλά και οικείο σκηνικό σε μια κυψέλη δραστηριότητας.

Αντί να επιλέξετε το συνηθισμένο λευκό στα ντουλάπια της κουζίνας, σκεφτείτε μια ζεστή απόχρωση που θα προσφέρει μια παιχνιδιάρικη πινελιά όταν συνδυάζεται με πορτοκαλί.

Στο μπάνιο

Το καμένο πορτοκαλί είναι μια υπέροχη χρωματική επιλογή για μικρά δωμάτια. Και πολλές φορές, το μπάνιο μας δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλο.

Χρησιμοποιώντας αποχρώσεις του πορτοκαλί κάνετε ένα μικρό μπάνιο να μοιάζει μεγαλύτερο, αλλά και ταυτόχρονα γίνεται ένας χώρος ζεστός και ανακουφιστικός.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.