Πώς να «ηρεμήσετε» ένα θορυβώδες κλιματιστικό

Πώς να «ηρεμήσετε» ένα θορυβώδες κλιματιστικό

Ένα κλιματιστικό που κάνει θόρυβο μοιάζει με έναν… τόσο πικρό συμβιβασμό. Ουσιαστικά ανταλλάσσετε μια ταλαιπωρία με μια άλλη: Μπορείτε να καθίσετε σε αφόρητη ζέστη στη σιωπή ή μπορείτε να θυσιάσετε την ηρεμία και την ησυχία σας για λίγο δροσερό αέρα. Μερικές φορές οι θόρυβοι που ακούτε είναι ακριβώς σαν ένα δυνατό βουητό. Άλλες φορές, ακούτε μερικούς περίεργους θορύβους που μπορούν να διορθωθούν, και κάθε τόσο, θα λαμβάνετε έναν δυσοίωνο ήχο που μπορεί να σημαίνει το φιλί του θανάτου για τη συσκευή σας. Ζητήσαμε από ειδικούς τις πιο συνηθισμένες εξηγήσεις και λύσεις για το βουητό ή το χτύπημα που προέρχεται από τη μονάδα σας.

Ποιες είναι οι κοινές αιτίες των θορυβωδών κλιματιστικών;

Οι πιο κοινές αιτίες ενός θορυβώδους κλιματιστικού περιλαμβάνουν βρώμικα ή βουλωμένα φίλτρα, χαλαρά εξαρτήματα και προβλήματα συμπιεστή.

Αυτά τα προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε τύπο κλιματιστικού, είτε πρόκειται για μονάδα τοίχου, μονάδα παραθύρων ή κεντρικό σύστημα A/C. Σύμφωνα, με τους ειδικούς, όσο πιο βρώμικο είναι το φίλτρο, τόσο πιο σκληρά αναγκάζεται να λειτουργήσει το A/C και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον θόρυβο.

Ένας νέος ή ασυνήθιστος θόρυβος θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι ότι μια λεπίδα του ανεμιστήρα μπορεί να σπάσει, να λυγίσει, να χαλαρώσει ή να ραγίσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ανεμιστήρας να είναι εκτός ισορροπίας και μπορεί ακόμη και να χτυπήσει άλλα μέρη της μονάδας.

Αν όμως ο θόρυβος είναι περισσότερο σαν συριγμός, θα μπορούσε να οφείλεται σε διαρροή αγωγού.

 Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι:

  • Ένα κλιματιστικό που δεν είναι επίπεδο μπορεί να οδηγήσει σε κραδασμούς και σε πιο θορυβώδη μονάδα.
  • Μερικές φορές είναι απλώς άνεμος! Θα ακούσετε σφυρίγματα μέσω της επιστροφής αέρα και του αγωγού.
  • Ένα κλιματιστικό μηχάνημα ή αντλία θερμότητας που λειτουργεί καλά μπορεί να ακούγεται πολύ διαφορετικό σε άλλα περιβάλλοντα—εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εγκατάσταση και το περιβάλλον. Για παράδειγμα, η ίδια μονάδα που είναι εγκατεστημένη στο έδαφος μεταξύ των τοίχων θα έχει διαφορετική στάθμη ήχου από μια μονάδα που είναι εγκατεστημένη σε στέγη.
  • Μια μονάδα κλιματιστικού που είναι υπερμεγέθης για τον χώρο που ψύχει θα μπορούσε να είναι ένας άλλος λόγος για όλο τον θόρυβο. Τέτοιες μονάδες μπορούν συχνά να ενεργοποιούνται και να απενεργοποιούνται, παράγοντας περισσότερο θόρυβο από όσο χρειάζεται.
  • Υπάρχει περίπτωση να έχουν μπει έντομα ή μικρά ζώα στις εξωτερικές μονάδες και να είναι υπεύθυνα για όλο το θόρυβο.

Τι να κάνετε αν ακούτε ασυνήθιστους θορύβους

Εάν ακούτε κάτι περίεργο, κλείστε τελείως την παροχή ρεύματος στη μονάδα πριν την επιθεωρήσετε για να διασφαλίσετε την ασφάλειά σας. Ελέγξτε για βρώμικα φίλτρα, χαλαρές βίδες ή σπασμένους ανεμιστήρες.

Ο καθαρισμός των φίλτρων είναι μία από τις πρώτες συστάσεις. Τα βουλωμένα φίλτρα περιορίζουν τη ροή του αέρα, κάνοντας τη μονάδα να λειτουργεί πιο σκληρά και επομένως πιο δυνατά. Αν όμως, καθαρίσετε τα φίλτρα και ο θόρυβος συνεχίζεται, καλέστε αμέσως έναν επαγγελματία γιατί μπορεί να το χειροτερέψετε ταλαιπωρώντας τη μονάδα σας.

Δείτε Επίσης
Ο άψογος τρόπος για καθαρές ξύλινες πόρτες!

Μια ηχητική κουβέρτα μπορεί να βοηθήσει να μειώσουμε μερικά από αυτά τα ντεσιμπέλ. Οι ειδικά σχεδιασμένες κουβέρτες, που εφαρμόζουν πάνω από τον συμπιεστή, μπορούν να απορροφήσουν σημαντική ποσότητα ήχου. Απλώς φροντίστε να αφήσετε αρκετό χώρο γύρω από τη μονάδα για σωστή ροή αέρα και συντήρηση.

Εναλλακτικά, η εγκατάσταση ενός φράχτη ή ενός φράγματος γύρω από την εξωτερική σας μονάδα ή η χρήση ηχοαπορροφητικών υλικών στο εσωτερικό του σπιτιού σας, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων θορύβου.

Εάν διαθέτετε ένα κεντρικό κλιματιστικό άνω των 15 ετών, ίσως αξίζει να σκεφτείτε να το αντικαταστήσετε. Τα νεότερα προϊόντα HVAC τείνουν να είναι πολύ πιο αθόρυβα χάρη στις βελτιώσεις στην τεχνολογία, καθώς και πιο ενεργειακά αποδοτικά.

Συμβουλές συντήρησης κλιματιστικού

Ένα καλά συντηρημένο A/C θα μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες δυσλειτουργίας του και συνεπώς παράξενων θορύβων. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να το διατηρήσετε σε κορυφαία φόρμα.

  • Επιθεωρήστε τις μονάδες κλιματισμού σας από επαγγελματία τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, ιδανικά πριν ξεκινήσει η καυτή περίοδος. Αυτό βοηθά στην εξάλειψη τυχόν προβλημάτων και διασφαλίζει ότι η μονάδα σας λειτουργεί με μέγιστη απόδοση όταν τη χρειάζεστε περισσότερο.
  • Αλλάζετε τακτικά το φίλτρο αέρα. Το πόσο συχνά θα πρέπει να το αλλάζετε θα εξαρτηθεί από το νοικοκυριό σας και τη μονάδα σας, αλλά γενικά, είναι καλύτερο να επιθεωρείτε το φίλτρο κάθε δύο έως τρεις μήνες. Ακολουθήστε τις συστάσεις του κατασκευαστή για το πώς να αλλάξετε σωστά το φίλτρο.
  • Ελέγξτε ότι οι αγωγοί είναι σωστά σφραγισμένοι για να αποτρέψετε διαρροές αέρα.

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.