Πώς να καθαρίσετε ένα σίδερο

Πώς να καθαρίσετε ένα σίδερο

Το σιδέρωμα δεν είναι συνήθως στην κορυφή της λίστας με τα διασκεδαστικά πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει. Και μπορεί να είναι ακόμα χειρότερο, αν το σίδερο σας κολλάει στο ύφασμα ή ψεκάζει βρώμικο νερό. Με λίγη συντήρηση, μπορείτε να διατηρήσετε το σίδερο σας να λειτουργεί καλά και να κάνετε το σιδέρωμα ευκολότερο. Συμβουλές για το καθάρισμα της πλάκας, για την απόφραξη στα ατμοσίδερα και πολλά άλλα χρήσιμα!

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Πόσο συχνά να καθαρίζετε ένα σίδερο

Το χρονοδιάγραμμα για τον καθαρισμό ενός σίδερου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το σίδερο και τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε κάθε φορά. Ωστόσο, ένα σίδερο πρέπει να ξεπλυθεί για να αφαιρεθούν τα άλατα τουλάχιστον εποχιακά.

Καθαρίστε την πλάκα ενός σίδερου όταν δείτε μια θαμπή μεμβράνη ή συσσώρευση αλάτων στην επιφάνεια. Να είστε πάντα σίγουροι ότι το σίδερο είναι απενεργοποιημένο, αποσυνδεδεμένο και εντελώς κρύο πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία καθαρισμού.

Απόφραξη ατμοσίδερου

Εάν έχετε ένα σίδερο ατμού που καθώς ψεκάζετε, αφήνει σημεία γεμάτα με άλατα ή σκουριασμένο νερό στα ρούχα σας, σημαίνει ότι οι αεραγωγοί ατμού είναι φραγμένοι και το σίδερο χρειάζεται καλό καθάρισμα.

Μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα καθαρισμού σιδήρου ατμού που υπόσχονται να διαλύσουν τα άλατα, αλλά ορισμένοι κατασκευαστές σιδήρου θα ακυρώσουν την εγγύηση εάν τα χρησιμοποιήσετε. Μπορεί να είναι σκληρά και να προκαλέσουν πρόσθετη ζημιά.

Το καλύτερο πράγμα που πρέπει να χρησιμοποιήσετε είναι αποσταγμένο λευκό ξίδι. Είναι πιο ήπιο και λιγότερο ακριβό. Αναμείξτε 1/2 φλ.του τσαγιού αποσταγμένο λευκό ξίδι και 1/2 φλ. του τσαγιού  απεσταγμένο νερό. Ρίξτε το μείγμα σε ένα κρύο, εκτός πρίζας σίδερο και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Επιθεωρήστε τους αγωγούς ατμού. Με το σίδερο σε όρθια θέση σε μια σταθερή επιφάνεια, επιθεωρήστε τους αγωγούς ατμού. Εάν βλέπετε λευκά υπολείμματα στις τρύπες, χρησιμοποιήστε μια ξύλινη ή πλαστική οδοντογλυφίδα ή μια παλιά οδοντόβουρτσα για να τα απομακρύνετε. Μην χρησιμοποιείτε ΠΟΤΕ οτιδήποτε μεταλλικό που θα μπορούσε να γρατσουνίσει την πλάκα.

Ζεστάνετε το σίδερο για να δημιουργήσετε ατμό. Στη συνέχεια, συνδέστε το σίδερο, ενεργοποιήστε το και ρυθμίστε το στη λειτουργία ατμού. Αφήστε το σίδερο να ζεσταθεί για τουλάχιστον 5 λεπτά. Πατήστε το κουμπί ατμού και κρατήστε το για 20 έως 30 δευτερόλεπτα ή έως ότου ο ατμός ρέει ελεύθερα. Κάντε αυτό τουλάχιστον 6 φορές.

Κρυώστε και αδειάστε το σίδερο. Κλείστε το σίδερο, αποσυνδέστε το και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Αφού κρυώσει, αδειάστε το υπόλοιπο μείγμα ξιδιού και νερού από τη δεξαμενή του σίδερου.

Ακόμα κι αν είστε σχολαστικοί σχετικά με τη χρήση απεσταγμένου νερού κάθε φορά που σιδερώνετε, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το μείγμα ξιδιού και απεσταγμένου νερού κάθε λίγους μήνες για να διατηρείτε το σίδερο σας στον ατμό στα καλύτερά του.

Πώς να καθαρίσετε την πλάκα του σίδερου

Η πλάκα του σίδερου δεν πρέπει ποτέ να τρίβεται με κάτι σκληρό που μπορεί να προκαλέσει γρατσουνιές. Μόλις αμαυρωθεί το φινίρισμα, είναι σχεδόν αδύνατον να αποφευχθεί η σκουριά ή ο λεκές. Η πλάκα μπορεί να γίνει κολλώδης και να λερωθεί και θα πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.

Ανακατέψτε ένα διάλυμα καθαρισμού. Ανακατέψτε επιτραπέζιο αλάτι ή μαγειρική σόδα με λίγο αποσταγμένο λευκό ξίδι για να κάνετε μια πάστα. Αν επιλέξετε μαγειρική σόδα, το ξίδι θα αφρίσει, οπότε ανακατέψτε σε ένα μπολ αρκετά μεγάλο, ώστε να περιέχει τον αφρό.

Τρίψτε την πλάκα. Βουτήξτε ένα καθαρό λευκό πανί στο μείγμα και χρησιμοποιήστε το για να τρίψετε την πλάκα. Ορισμένες περιοχές θα χρειαστούν λίγο γράσο για να αφαιρέσετε τη βρωμιά. Για μεγαλύτερο πρόβλημα, αφήστε την πάστα να μείνει για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν την τρίψετε.

Δείτε Επίσης
Tην κάνατε πάλι… τη λαδιά; Πώς να καθαρίσετε λεκέ λαδιού από το χαλί

Ξεπλύνετε την πλάκα. Ξεπλύνετε την πλάκα χρησιμοποιώντας ένα καθαρό λευκό πανί βουτηγμένο σε καθαρό νερό.

Πώς να αφαιρέσετε το λιωμένο πλαστικό από την πλάκα

Εάν κάτι πλαστικό έχει λιώσει πάνω στο σίδερο σας, πρέπει να αφαιρεθεί, διαφορετικά θα μεταφερθεί στο επόμενο ρούχο που θα σιδερώσετε και θα καταστρέψει το ύφασμα.

Παγώστε το πλαστικό. Αποσυνδέστε και αφήστε το σίδερο να κρυώσει. Γεμίστε ένα ρηχό τηγάνι με παγάκια και τοποθετήστε το λιωμένο πλαστικό μέρος του σίδερου πάνω στον πάγο. Αφήστε το να καθίσει για 5 έως 10 λεπτά για να σκληρύνει το πλαστικό.

Ξύστε το πλαστικό. Χρησιμοποιήστε ένα αμβλύ πλαστικό μαχαίρι ή την άκρη μιας παλιάς πιστωτικής κάρτας για να ξύσετε το σκληρυμένο πλαστικό.

Καθαρίστε την πλάκα. Ανακατέψτε μαγειρικό αλάτι ή μαγειρική σόδα με λίγο αποσταγμένο λευκό ξίδι για να κάνετε μια πάστα. Τρίψτε απαλά την πλάκα για να αφαιρέσετε τυχόν πλαστικά υπολείμματα που έχουν μείνει στην επιφάνεια. Ξεπλύνετε με ένα καθαρό πανί βουτηγμένο σε νερό.

Συμβουλές για να διατηρείτε το σίδερο καθαρό για περισσότερο χρόνο

  • Το νερό της βρύσης (ακόμα κι αν είναι φιλτραρισμένο) περιέχει μέταλλα που μπορεί να φράξουν, να διαβρώσουν και να καταστρέψουν το σίδερο, με αποτέλεσμα το σκουριασμένο νερό να ψεκάζει τα καθαρά ρούχα σας. Χρησιμοποιείτε πάντα απεσταγμένο, εμφιαλωμένο νερό όταν γεμίζετε ένα σίδερο.
  • Η δεξαμενή νερού του σίδερου θα πρέπει να γεμίζει όταν το σίδερο κρυώσει και πριν συνδεθεί στην πρίζα.
  • Μετά το σιδέρωμα, όταν το σίδερο έχει κρυώσει, αδειάστε το δοχείο πριν αποθηκεύσετε το σίδερο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν δεν σιδερώνετε συχνά. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί για να σκουπίσετε τυχόν εξωτερική υγρασία.
  • Η αποθήκευση του σίδερου πρέπει να γίνεται σε όρθια θέση (με την πλάκα προς τα πάνω). Έτσι θα αποτραπεί τυχόν διαρροή νερού και θα ή γρατσουνιές ή τη διάβρωση της επιφάνειας της πλάκας.
  • Για να προστατεύσετε την πλάκα σας από ζημιά, προσπαθήστε να μην σιδερώνετε ποτέ πλαστικά φερμουάρ, μεταλλικά φερμουάρ, κουμπιά, γάντζους, καρφίτσες, μεταξοτυπία ή χαλκομανίες χωρίς να χρησιμοποιείτε ένα καθαρό, βαμβακερό πανί.

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.