Σιγά τον πολυέλαιο! Πώς να επιλέξουμε το σωστό μέγεθος για τον χώρο μας;

Σιγά τον πολυέλαιο! Πώς να επιλέξουμε το σωστό μέγεθος για τον χώρο μας;

Μοντέρνοι, κλασικοί, κρυστάλλινοι, με χρώμα, από φυσικά υλικά ή plexi glass, οι πολυέλαιοι έχουν επιστρέψει δυναμικά στον χώρο της διακόσμησης! Όταν πρόκειται να επιλέξουμε έναν, όμως, το πιο σημαντικό ζήτημα είναι το μέγεθος του. Καθώς θα τραβήξει την προσοχή είναι σημαντικό, να βρίσκεται σε ισορροπία με τις διαστάσεις του δωματίου. Το ίδιο ισχύει και για το πολυέλαιο πάνω από το τραπέζι της τραπεζαρίας. Οπότε; Παίρνουμε μέτρο, στυλό και χαρτί και κάνουμε τους υπολογισμούς μας…

Από την Άντζελα Μολφέτα

Για δωμάτιο:

Πλάτος δωματίου (μέτρα) + Μήκος δωματίου (μέτρα) = Διάμετρος πολυελαίου (εκατοστά)

Π.χ.: Για ένα δωμάτιο 2,5×2,5μ. , θα θέλαμε έναν πολυέλαιο με διάμετρο όχι μεγαλύτερη από 50εκ.

Για διάδρομο:

Πλάτος διαδρόμου (μέτρα) x 2 = Ελάχιστη διάμετρος πολυελαίου (εκατοστά)

και

Πλάτος διαδρόμου (μέτρα) x 2,5 = Μέγιστη διάμετρος πολυελαίου (εκατοστά)

Π.χ.: Για ένα διάδρομο πλάτους 1μ., θα πρέπει ο πολυέλαιος να έχει διάμετρο από 10-13εκ.

Καθώς προσπαθούμε να προσδιορίσουμε το μέγεθος του πολυελαίου μας, θα πρέπει να υπολογίσουμε και το ύψος του, ώστε να μην ρίχνουν κουτουλιές όσοι βρίσκονται στον χώρο! Μπορούμε να το προσδιορίσουμε, ως εξής:

Για το ύψος του πολυελαίου:

Ύψος δωματίου (μέτρα) x 2,5 = Ελάχιστο ύψος πολυελαίου (εκατοστά)

και

Ύψος δωματίου (μέτρα) x 3 = Μέγιστο ύψος πολυελαίου (εκατοστά)

Π.χ.: Ένα δωμάτιο με ύψος 3μ. μπορεί να έχει έναν πολυέλαιο ύψους 75-90εκ.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το ύψος του πολυελαίου περιλαμβάνει την κάτω ράβδο ή την αλυσίδα, καθώς και το ίδιο το εξάρτημα φωτισμού. Είναι καλή ιδέα να το υπολογίσουμε, ώστε το άκρο του πολυελαίου να μην είναι πιο κάτω από τα 2,10μ. από το έδαφος.

Πόρτες και φουαγιέ

Όταν τοποθετούμε πολυελαίους κοντά σε πόρτες κανονικού μεγέθους, θα πρέπει να υπολογίσουμε προς ποια κατεύθυνση ανοίγει η πόρτα. Είναι σκόπιμο να βρίσκεται περίπου 1μ. πέρα από το άνοιγμα της πόρτας, ώστε ο πολυέλαιος να μην ταλαντεύεται σε κάθε άνοιγμα ή κλείσιμο.

Μια απόσταση 2μ. κάτω από έναν πολυέλαιο θα επιτρέψει την άνετη διέλευση μέσα σε ένα πολυσύχναστο δωμάτιο ή διάδρομο. Αυτός ο ελεύθερος χώρος είναι απαραίτητος, ώστε ο μέσος άνθρωπος να μπορεί να περπατήσει κάτω από αυτό, χωρίς να χτυπήσει το κεφάλι του!

Μέτρηση πάνω από ένα τραπέζι

Δείτε Επίσης
Πώς θα καθαρίσουμε έναν κρυστάλλινο πολυέλαιο;

Εάν ο πολυέλαιος που έχουμε επιλέξει για το σαλόνι μας είναι κάπως μικρότερος, έχει πολλές λεπτομέρειες ή μια πιο περίπλοκη σχεδίαση, τότε ακόμα και εάν ο χώρος του δωματίου είναι μεγαλύτερος, δεν ενοχλεί το μέγεθός του. Γιατί;

Διότι οι λεπτομέρειες τραβούν τα βλέμματα, δημιουργούν περισσότερο βάθος και αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, φέρνοντας τον πολυέλαιο σε ισορροπία του με τις υπόλοιπες γραμμές του δωματίου και κάνοντας το να δεσπόζει στον χώρο, παρά το μικρότερο μέγεθος του!

Ο ίδιος κανόνας μπορούμε να πούμε πως ισχύει και για τους πολυελαίους που θα είναι κεντραρισμένοι πάνω από ένα τραπέζι τραπεζαρίας.

Όταν κρεμάμε έναν πολυέλαιο πάνω από ένα τραπέζι, η διάμετρος μπορεί επίσης να καθοριστεί από το μέγεθος του τραπεζιού και όχι από το μέγεθος του δωματίου.

Ένα τραπέζι, όπως το τραπέζι της τραπεζαρίας, είναι επίσης ένα κομβικό σημείο σε ένα δωμάτιο, επομένως ο πολυέλαιος πρέπει να μοιράζεται την προσοχή σε συνδυασμό με το τραπέζι, τηρώντας τις αναλογίες.

  • Για ένα στρογγυλό ή ορθογώνιο τραπέζι, ένας πολυέλαιος πρέπει να έχει μήκος περίπου ½ έως ⅔ του τραπεζιού.
  • Ένα στρογγυλό τραπέζι πρέπει να έχει έναν πολυέλαιο σε σχήμα στρογγυλού ή τετράγωνου, καθώς ένας ορθογώνιος ή στενός πολυέλαιος θα ήταν πιο δύσκολο να ισορροπήσει.
  • Ένας πολυέλαιος πιο μοντέρνου στιλ με μικρότερη διάμετρο, όπως ένα γραμμικό σχήμα με λιγότερους λαμπτήρες και μακριές, στενές συνδέσεις μεταξύ τους, μπορεί να καταλαμβάνει λιγότερο οπτικό βάρος. Για αυτό, μπορεί να είναι όσο τα ⅘ από το μήκος του τραπεζιού.
  • Καθώς το τραπέζι θα βρίσκεται κάτω από τον πολυέλαιο, η τυπική απαίτηση ύψους δεν είναι πλέον απαραίτητη, μια και αποκλείεται να περπατά κάποιος κάτω από τον πολυέλαιο αφού δεσπόζει το τραπέζι!

  • Αντίθετα, η κατευθυντήρια γραμμή που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι πως η χαμηλότερη άκρη του πολυελαίου πρέπει να βρίσκεται μεταξύ 70-90εκ. από την επιφάνεια εργασίας. Αυτό θα επιτρέψει στους συνδαιτυμόνες να κοινωνικοποιούνται άνετα, να κάθονται και να στέκονται από τις θέσεις τους, καθώς και να υπάρξει χώρος για τα διακοσμητικά κεντρικά αντικείμενα.
  • Ακόμα και η χαμηλή τοποθέτηση θα κρατήσει τον πολυέλαιο ακριβώς πάνω από το οπτικό μας πεδίο, επιτρέποντας να εξελιχθεί η διακόσμηση στον χώρο, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχει μια άνετη δέσμη φωτός, χωρίς έντονη αντανάκλαση.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας στο σχεδιασμό του σπιτιού μας είναι η ικανοποίηση που νιώθουμε ως προς το τελικό αποτέλεσμα. Όταν αφορά  στην κομψότητα και την τεχνοτροπία ενός πολυελαίου, ο καλύτερος προσδιορισμός για ένα όμορφο αποτέλεσμα είναι να μετρήσετε κατάλληλα τον χώρο, ώστε να βεβαιωθούμε ότι ο πολυέλαιος θα ταιριάζει. Με το σωστό μέγεθος είναι περισσότερο από βέβαιο πως θα ικανοποιηθούμε απόλυτα από την εμφάνισή του!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.