Τι είναι τα οικολογικά χρώματα και γιατί να τα προτιμήσετε;

Τι είναι τα οικολογικά χρώματα και γιατί να τα προτιμήσετε;

Μπορεί να αναρωτιέστε, πώς ξεχωρίζουμε αν μία μπογιά είναι οικολογική, ποια είναι η διαφορά με τις συμβατικές ή αν αξίζει να επιλέξετε οικολογικά χρώματα. Διαβάστε γιατί σας ενδιαφέρει!

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Οικολογικά είναι τα χρώματα που ρυπαίνουν ελάχιστα το περιβάλλον σε «όλο τον κύκλο της ζωής τους», από την εξόρυξη των πρώτων υλών, τη διαδικασία παραγωγής, τη συσκευασία, τη διανομή, τη χρήση και εφαρμογή, τη διάρκεια, μέχρι την τελική διάθεση στο περιβάλλον.

Γιατί να προτιμήσετε οικολογικά χρώματα

Οι συμβατικές βαφές τοίχου περιέχουν οργανικές πτητικές ενώσεις, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την έντονη μυρωδιά μπογιάς που πλημμυρίζει το σπίτι σας κάθε φορά που βάφετε.

Την ίδια στιγμή, αυτές οι ενώσεις μπορεί να σας προκαλέσουν ζαλάδες και πονοκέφαλο, ενώ η δράση τους είναι επιβαρυντική για το περιβάλλον μιας και ενισχύουν την αύξηση του ποσοστού του όζοντος στην ατμόσφαιρα, εντείνοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αντίθετα, τα οικολογικά χρώματα ρυπαίνουν ελάχιστα το περιβάλλον από την παραγωγή τους μέχρι τη χρήση και την εφαρμογή τους. Άλλωστε, πρόκειται για χρώματα που παράγονται από φυτά και άλλα φυσικά υλικά, όπως το γάλα και το παράγωγό του, την καζεΐνη.

Δείτε Επίσης
16 τρόποι για να σταματήσετε τη σπατάλη νερού στο σπίτι και γιατί είναι τόσο σημαντικό

Αυτά τα χρώματα, μεταξύ άλλων, περιέχουν χαμηλά ποσοστά πτητικών ουσιών ενώ η σύνθεσή τους δεν διαθέτει καρκινογόνες και τοξικές ουσίες. Επομένως, αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή.

Πώς θα τα ξεχωρίσετε;

Μόνο κάθε προϊόν που φέρει το οικολογικό σήμα, μπορεί να χαρακτηριστεί ως οικολογικό!

Τα οικολογικά κριτήρια καθορίζονται με βάση πόσο ρυπαίνει το προϊόν «από την κούνια μέχρι τον τάφο», δηλαδή σε καθένα από τα στάδια της ζωής του, αρχίζοντας από την εξόρυξη και παραγωγή των πρώτων υλών, συνεχίζοντας με τη διαδικασία παραγωγής, τη συσκευασία, τη διανομή, τη χρήση, τη διάρκεια, καταλήγοντας στην τελική διάθεση στο περιβάλλον.

Τι είναι η «Μαργαρίτα»;

Η «Μαργαρίτα» είναι το Οικολογικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το οποίο πιστοποιούνται τα χρώματα τα οποία πληρούν τα οικολογικά κριτήρια, όπως αυτά αναφέρονται στις 2002/739/EC και 2000/1980/EC. Μόνο τα προϊόντα που φέρουν το οικολογικό σήμα μπορούν να ονομάζονται οικολογικά.

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.