Για να μην ξεμείνετε από χρήματα μέχρι το τέλος του μήνα
01/07/2019
Σας τελειώνουν τα χρήματα μια βδομάδα πριν την επόμενη μισθοδοσία σας; Οι σπάταλες μέρες, οι παρορμητικές αγορές και η μηδενική οργάνωση των εξόδων, σας θυμίζουν τίποτα; Μην ανησυχείτε! Μοιραζόμαστε μαζί σας τη λίστα με τα απλά και αποτελεσματικά κόλπα για να κάνετε τον μισθό σας να κρατήσει ολόκληρο το μήνα!
Από τη Μαρία Αγγελακοπούλου
Νιώθετε ότι δεν έχετε τον έλεγχο των οικονομικών σας; Ξεμένετε από λεφτά μεγάλο διάστημα πριν την επόμενη πληρωμή σας; Το να μετατρέψετε τον εαυτό σας από εμμονική με τα ψώνια στη βασίλισσα της ολιγαρκείας, είναι πολύ πιο εύκολο από όσο πιστεύετε! Δείτε τα «κόλπα» που σας προτείνουμε για να το πετύχετε!
- Οι λογαριασμοί έρχονται ΠΑΝΤΑ πρώτοι. Αφού τη βγάλατε με μακαρόνια και κονσέρβες την τελευταία βδομάδα πριν τη μισθοδοσία, είναι πανεύκολο να αρχίσετε να σπαταλάτε με μανία από το πρώτο λεπτό που θα πιάσετε χρήματα στα χέρια σας. Αντί όμως να σκέφτεστε τι πρόκειται να αγοράσετε, σκεφτείτε καλύτερα τι πρέπει να αποπληρώσετε. Ξεμπερδεύοντας από την αρχή με αυτήν την υποχρέωση, έχετε όλο το ελεύθερο να σκεφτείτε τι θα κάνετε με τα υπόλοιπα χρήματα που σας έμειναν για τον μήνα σας!
- Αναρωτηθείτε εάν πράγματι χρειάζεστε κάτι. Βάλτε τον εαυτό σας στη διαδικασία να συνηθίσει να σκέφτεται πριν κάνει κάτι. Πολύ συχνά όλοι μας κάνουμε παρορμητικές κινήσεις χωρίς να σκεφτόμαστε ποιες είναι οι συνέπειες. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε αντίστοιχη κατάσταση, ρωτήστε απλά τον εαυτό σας «Πράγματι το χρειάζομαι αυτό;». Οι δεύτερες σκέψεις θα σας βοηθήσουν να πάρετε καλύτερες αποφάσεις.
- Χωρίστε σε «μερίδες» τα χρήματα σας. Ένα καλό κόλπο είναι αφού πληρώσετε όλους τους λογαριασμούς, να βγάλετε όλο τον υπόλοιπο μισθό σας από την Τράπεζα και να τον χωρίσετε σε φακέλους. Μετά οργανώστε τους φακέλους και δώστε στον εαυτό σας ένα επιτρεπτό όριο για κάθε βδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο ξέρετε πόσα ξοδεύετε κάθε βδομάδα χωρίς τον πειρασμό ή την ελευθερία να συνεχίσετε να ξοδεύετε απερίσκεπτα.
- Φέρτε το φαγητό σας στη δουλειά. Το να πληρώνετε από 3 έως 10 ευρώ για φαγητό σχεδόν καθημερινά, συσσωρεύει ένα πολύ μεγάλο χαμένο χρηματικό ποσό, χωρίς καν να το καταλάβετε. Υπάρχουν άπειρα πράγματα που μπορείτε να φτιάξετε από το σπίτι και να πάρετε μαζί σας, από σαλάτες, σάντουιτς, ό,τι περίσσεψε από το προηγούμενο βράδυ, φρούτα – η επιλογή είναι δική σας. Όχι μόνο θα σας γλιτώσει από το έξοδο, θα βοηθήσει και να ελέγχετε τι τρώτε!
- Κάντε πλάνο από νωρίς. Δεν χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα οργανωτική για να φτιάξετε ένα πρόχειρο πλάνο. Όταν π.χ. πάτε στο σουπερμάρκετ, ένας τρόπος να αποφύγετε τα έξτρα έξοδα είναι να φτιάξετε μια λίστα με το τι χρειάζεται το νοικοκυριό σας και να μείνετε αυστηρά σε αυτήν.
- Kάντε έξυπνη οικονομία στις αγορές σας. Είναι ιδιαίτερα έξυπνο να τσεκάρετε σε συστηματική βάση τις προσφορές των σουπερμάρκετ ή των μαγαζιών και να αγοράζετε ό,τι χρειάζεστε από το μέρος με τη χαμηλότερη τιμή. Ή αντίστοιχα, θυσιάστε την αγαπημένη σας μάρκα προϊόντος, για να δοκιμάσετε μια διαφορετική με χαμηλότερη τιμή και μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο ολόιδια μπορεί να είναι τα δύο προϊόντα που συγκρίνατε.
- Χρησιμοποιείτε τη χρεωστική σας κάρτα σαν να είναι μετρητά. Έχετε στο μυαλό σας ότι είναι ακριβώς σαν μετρητά. Έτσι δεν θα χάσετε την αίσθηση της ποσότητας των χρημάτων που διαθέτετε και δεν θα ξοδέψετε περισσότερο από αυτό που αναλογούσε στην αγορά που μόλις κάνατε.
- Αποταμίευση! Το κλειδί για την οικονομική επιτυχία είναι η αποταμίευση. Εάν σας μείνουν 20 ευρώ από τον μισθό σας την μέρα που παίρνετε τον επόμενο, μην τρέξετε να ψωνίσετε κάτι απλά και μόνο για να τα χαλάσετε. Ιδιαίτερα στην δύσκολη περίοδο που ζούμε, η αποταμίευση μοιάζει ακατόρθωτη. Δεν είναι όμως απίθανο να μπορείτε να φυλάξετε κάποια χρήματα στην άκρη μακροπρόθεσμα, θέτοντας ένα μικρό ποσό σαν λογαριασμό κάθε μήνα. Αυτά τα χρήματα μπορούν επίσης να αποτελέσουν ένα είδος σωσιβίου σε περίπτωση ανάγκης.
Tags