Οικολογικά ψώνια; Απλές και εύκολες συμβουλές

Οικολογικά ψώνια; Απλές και εύκολες συμβουλές

Αν νοιάζεστε για το περιβάλλον υπάρχουν τρόποι να το δείξετε. Καθημερινά! Δείτε πώς μερικές συνήθειες στον τρόπο που ψωνίζουμε μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Εύκολες και απλές συμβουλές που μπορούν να μας γίνουν η καλύτερη συνήθειά μας.

Από τη Σοφία Κροκιδά

Οργανώστε τις διαδρομές σας για ψώνια

Αν ξέρετε από πριν τι ακριβώς θέλετε α αγοράσετε και από πού, μπορείτε να γλιτώσετε εκτός από χρόνο και βενζίνη. Δηλαδή να επιβαρύνετε λιγότερο το περιβάλλον. Αν οργανώνετε από πριν τα καθημερινά σας γεύματα, συγκεντρώστε τα υλικά που θα χρειαστείτε και συνδυάστε τα ψώνια αυτά με τις αγορές άλλων απαραίτητων προϊόντων ώστε να μην παίρνετε το αυτοκίνητο κάθε λίγο και λιγάκι.

Χρησιμοποιείστε φιλικές προς το περιβάλλον σακούλες

Από τσάντες φτιαγμένες από οικολογικά υλικά μέχρι επαναχρησιμοποιούμενες οργανικές και βιοδιασπώμενες, υπάρχουν πολλές επιλογές για να χωρέσουν τα ψώνια σας.

Μπορείτε ακόμα να διαλέξετε μια υφασμάτινη τσάντα πολλαπλών χρήσεων που κυκλοφορούν σε αμέτρητα σχέδια και χρώματα και να την έχετε πάντα στην κανονική σας τσάντα, ώστε να μην επιβαρύνετε ποτέ το περιβάλλον, όπου κι αν βρίσκεστε.

Επίσης, πλέον τα περισσότερα καταστήματα προσφέρουν πολύ οικονομικές οικολογικές τσάντες, και όχι μόνο για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ.

Αποφύγετε προϊόντα με υπερβολικές συσκευασίες

Κάποια φαγητά, ρούχα αλλά και πολλά άλλα προϊόντα, είναι «ντυμένα»… υπερβολικά. Υπερβολικό πλαστικό, χαρτόνι και άλλα υλικά που δεν τα καθιστούν ιδιαίτερα φιλικά προς το περιβάλλον.

Προσπαθήστε να επιλέγετε προϊόντα με πιο λιτές και οικολογικές συσκευασίες που ανακυκλώνονται, ή ακόμα και προϊόντα που δεν είναι συσκευασμένα, όπως καλλυντικά και άλλα.

Μια ακόμη καλή ιδέα είναι να ψωνίζετε χύμα τρόφιμα τα οποία θα τοποθετείτε σε δικά σας βάζα και τάπερ, βοηθώντας έτσι στο μέγιστο το περιβάλλον.

«Επιλέξτε ντόπια φρούτα και λαχανικά, συνοικιακούς φούρνους, ντόπια κρέατα και άλλα πράγματα από μικρούς παραγωγούς.»

Κάντε ανακύκλωση

Το να αγοράζετε κάτι με ανακυκλώσιμη συσκευασία είναι η μισή δουλειά. Η άλλη μισή είναι να ανακυκλώνετε σωστά τη συσκευασία όταν έρθει η ώρα. Συμβουλευτείτε τους αντίστοιχους οδηγούς προτού πετάξετε κάτι στον μπλε κάδο.

Επαναχρησιμοποιήστε

Κάποιες φορές δεν μπορείτε να αποφύγετε άλλη μια επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ. Αλλά κάποιες φορές αρκεί να ρίξετε μια καλύτερη ματιά στον χώρο και να δείτε αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάτι άλλο στη θέση αυτού που σας λείπει.

Επιλέξτε μη τοξικά χημικά υλικά

Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε και προτιμήστε βιολογικά καλλυντικά, καθαριστικά και τρόφιμα όσο είναι αυτό δυνατό.

Αγοράστε πιστοποιημένα οργανικά προϊόντα

Ναι, κοστίζει παραπάνω. Αλλά τα οργανικά τρόφιμα είναι πολύ καλύτερα για την υγεία σας από αυτά που είναι γεμάτα φυτοφάρμακα και άλλες βλαβερές ουσίες. Θα τα βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ αλλά και σε παντοπωλεία της γειτονιάς σας.

Μειώστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Είναι η εύκολη λύση, αλλά τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνήθως γεμάτα χημικές ουσίες. Επιπλέον, απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να παραχθούν, να συσκευαστούν και να διανεμηθούν.

Δείτε Επίσης
Απαλλαγείτε από την ανεπιθύμητη μυρωδιά των αθλητικών παπουτσιών, φυσικά!

Θα εκπλαγείτε με το πόσο πιο νόστιμα είναι τα γεύματα όταν τα μαγειρεύουμε μαζί με τους αγαπημένους μας. Νιώστε τη χαρά της δημιουργίας δοκιμάζοντας ένα ολοκληρωμένο γεύμα από τα χεράκια σας, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Περπατήστε στα μαγαζιά

Αν μένετε σε κοντινή απόσταση από τα μαγαζιά από τα οποία ψωνίζετε μην τεμπελιάζετε. Ξεχάστε το αυτοκίνητο και περπατήστε ή πηγαίνετε με το ποδήλατο. Θα κάνετε καλό και στο περιβάλλον και στην υγεία σας.

Ψωνίστε τοπικά προϊόντα

Αν και δεν είναι πάντα εύκολο, όταν ψωνίζετε τρόφιμα και άλλα είδη προτιμήστε προϊόντα που καλλιεργούνται ή παράγονται κοντά σας. Θα δείτε ότι πρόκειται για πράγματα πιο φρέσκα τα οποία δεν χρειάζεται να κάνουν ολόκληρο ταξίδι προκειμένου να φτάσουν στα χέρια σας.

Επιλέξτε ντόπια φρούτα και λαχανικά, συνοικιακούς φούρνους, ντόπια κρέατα και άλλα πράγματα από μικρούς παραγωγούς.

Ψωνίστε διαδικτυακά

Κάποιες φορές θέλετε κάτι που δεν υπάρχει, όχι μόνο στα καταστήματα της γειτονιάς σας αλλά ούτε στην πόλη σας. Κι αυτό γιατί απλώς δεν καλλιεργείται στην περιοχή σας.

Με μια ματιά στο ίντερνετ θα βρείτε πλήθος ποιοτικών οργανικών προϊόντων που φτάνουν στην πόρτα σας στο άψε σβήσε. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε ούτε το αυτοκίνητό σας και έτσι δε θα επιβαρύνετε το περιβάλλον.

Αγοράστε προϊόντα δίκαιου εμπορίου (Fair trade)

Τα προϊόντα που φέρουν την ετικέτα fair trade είναι αυτά που ακολουθούν τους κανόνες του Δίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπορίου και φέρουν την αντίστοιχη πιστοποίηση.

Εξασφαλίζουν στους μικρούς παραγωγούς των αναπτυσσόμενων χωρών αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ενώ παράλληλα είναι πολύ υψηλής ποιότητας και ασφαλέστερα από τα συμβατικά αφού δεν περιέχουν καθόλου γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.