Υφάσματα φιλικά προς το περιβάλλον: Εντυπωσιακές καινοτομίες

Υφάσματα φιλικά προς το περιβάλλον: Εντυπωσιακές καινοτομίες

Οι σχεδιαστές μόδας αλλά και μεγάλες εταιρείες ένδυσης επενδύουν στη βιωσιμότητα και πρωτοπορούν χρηματοδοτώντας υλικά που είναι περισσότερο φιλικά με το περιβάλλον. Ντένιμ υφάσματα, απομιμήσεις γούνας και μεταξωτές ίνες κερδίζουν τις οικολογικές εντυπώσεις. Επτά νέοι τύποι υφασμάτων, που θα είναι δημοφιλείς στο μέλλον, δίνουν την απάντηση στις καινούργιες ανάγκες που δημιούργησε η κλιματική αλλαγή. 

Από τη Δέσποινα Σάμψων

1. Βιοδιασπώμενο ελαστικό ντένιμ

Η σχεδιάστρια Stella McCartney δημιούργησε το δικό της υλικό ντένιμ για τις ανάγκες της συλλογής της για το φθινόπωρο- χειμώνας 2020. Το μεγάλο στοίχημα ήταν το τελικό αποτέλεσμα να καταλήγει σε ένα ύφασμα με ταχύτερη ικανότητα  διάσπασης και ταυτόχρονα με φιλικότερες προς το περιβάλλον διαδικασίες επεξεργασίας.

Σύμφωνα δε με τον οίκο, πέτυχε σε όλα μειώνοντας δραστικά την ποσότητα νερού και χημικών που απαιτήθηκαν για την κατασκευή του.  Ένα σημαντικό ζητούμενο για το επόμενο βήμα της βιομηχανίας της μόδας.

2. Τζιν από οργανικό βαμβάκι

Το υλικό έχει περάσει πια στις περισσότερες εταιρείες έτοιμης ένδυσης και η ευρύτατη χρήση του έχει καταφέρει να ρίξει και την τιμή του στα συγκεκριμένα κομμάτια.

Είναι σημαντικό που το συγκεκριμένο ύφασμα τηρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές (Global Organic Textile Standard -GOTS) και κατά τη διάρκεια παραγωγής του παρουσιάζει μειωμένη χρήση νερού και χημικών.

3. Δέρμα από κρασί

Μια φυτική εκδοχή του δέρματος που κατασκευάζεται από τα απόβλητα της οινοποιίας. Η ιταλική εταιρεία προχώρησε στην ανακάλυψη και αξιοποίησή του χωρίς τη χρήση χημικών ή νερού.

Η καινοτόμος διαδικασία της επεξεργασίας του βραβεύτηκε το 2017  από το Ίδρυμα H&M για την κλιματική αλλαγή, χρησιμοποιήθηκε από την αποκλειστική H&M Conscious συλλογή και είχε επιλεγεί για την επένδυση του νέου ηλεκτρικού μοντέλου της Bentley το 2020.

4. Απομίμηση γούνας

Η Stella McCartney ήταν εκείνη που κατάφερε μέσα στο 2019 να πρωτοπορήσει επιλέγοντας ένα  φιλικό προς το περιβάλλον υλικό (faux fur by KOBA®) την Εβδομάδας Μόδας του Σεπτεμβρίου.

Κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο πολυέστερ  αποτελείται από ίνες που συμβάλουν αποδεδειγμένα στη μείωση της ενέργειας (σε ποσοστό 30%), των αερίων θερμοκηπίου (63%), το KOBA® φαίνεται να είναι μια πολύ πετυχημένη βιώσιμη επιλογή.

5. Tencel

Δείτε Επίσης
Λινά ρούχα: Η ακαταμάχητη γοητεία τους και τα πολλά προσόντα τους!

Πολύ δημοφιλής επιλογή για τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο της μόδας, το tencel κατασκευάζεται από την κυτταρίνη του ξύλου και η προέλευσή του είναι από πιστοποιημένα κοινωνικά και περιβαλλοντικά δάση.

Ανακυκλώσιμη και βιοδιασπώμενη η ίνα αυτή προσφέρει ελαφρά και αέρινα υφάσματα που έχουν άψογη εφαρμογή ζητούμενο για όλα τα σύγχρονα brands

6. Ramie

Μια κομψή εναλλακτική για το μετάξι. Λεπτή και αέρινη, η φυτική αυτή ίνα που προέρχεται από μίσχους λουλουδιών έχει την ιδιότητα να διατηρεί το σχήμα της σε καλοκαιρινά, κυρίως, υφάσματα και ήδη χρησιμοποιείται από οίκους όπως Isabel Marant και Etro.

7. Cupro

Αγαπημένη πρώτη ύλη για τις εταιρείες λιανικής πώλησης, χρησιμοποιείται ως εναλλακτική του μεταξιού. Παράγεται μέσα από τη διαδικασία επεξεργασίας του βαμβακόσπορου και θεωρείται εκτός από βιοδιασπώμενη, μη τοξική ίνα, αντι-αλλεργική, με μαλακή υφή που αφήνει το σώμα να αναπνέει.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.