Oικολογικές συμβουλές για αγορές

Oικολογικές συμβουλές για αγορές

Γνωρίζατε ότι ο μέσος άνθρωπος στις Δυτικές χώρες πηγαίνει για ψώνια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα; Σκεφτείτε επίσης, ότι συνηθίζουμε να αγοράζουμε συσκευασμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα, να διανύουμε αποστάσεις με το αυτοκίνητο για να κάνουμε τα ψώνια και πολλά άλλα. Εάν ενδιαφέρεστε για το περιβάλλον, είναι σημαντικό να κάνετε μερικές αλλαγές που μάλιστα οι περισσότερες είναι εύκολα εφαρμόσιμες. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας δώσουν κάποιες ιδέες.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Οργανώστε και προγραμματίστε τα ψώνια σας – Εξοικονομήστε καύσιμα

Αν σκεφτείτε εκ των προτέρων ποια είδη μπορεί να χρειαστείτε και από πού πρέπει να τα προμηθευτείτε, είστε στον δρόμο για αγορές φιλικές προς το περιβάλλον!

Αρχίσατε ποτέ να φτιάχνετε ένα γεύμα και συνειδητοποιήσατε ότι ξεχάσατε να πάρετε μερικά βασικά υλικά; Οπότε, άντε πάλι πίσω στο κατάστημα για να τα προμηθευτείτε.

Αυτή η επιπλέον διαδρομή, όχι μόνο απαιτεί επιπλέον χρόνο και κούραση, αλλά πιθανότατα σημαίνει ότι αυξάνετε την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα αέρια του θερμοκηπίου εάν – όπως οι περισσότεροι από εμάς – οδηγείτε το αυτοκίνητό σας για να φτάσετε εκεί!

Μερικοί άνθρωποι είναι άριστοι στον προγραμματισμό

Εάν σχεδιάζετε τα γεύματα της εβδομάδας εκ των προτέρων, προσδιορίζετε τα απαραίτητα υλικά που θα χρειαστείτε σε μία φορά, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να συνδυάσετε και τα ψώνια για άλλα απαραίτητα είδη, όπως ρούχα, καλλυντικά και προσωπικά είδη. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε πραγματικά να μειώσετε τον αριθμό των φορών που βγαίνετε για ψώνια.

Χρησιμοποιήστε οικολογικές τσάντες αγορών

Από τσάντες αγορών από ανακυκλωμένα υλικά μέχρι επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες από οργανικό ύφασμα έως βιοδιασπώμενες σακούλες, υπάρχουν πολλές οικολογικές τσάντες αγορών που διατίθενται για τον σύγχρονο οικολογικό αγοραστή!

Όποια από αυτές τις επιλογές και να κάνετε είναι πολύ καλύτερες για το περιβάλλον από τις παραδοσιακές πλαστικές σακούλες.

Αποφύγετε είδη με υπερβολική συσκευασία

Ορισμένα τρόφιμα δεν είναι απλώς υπερεπεξεργασμένα – είναι και υπερσυσκευασμένα! Αυτό ισχύει και για είδη ένδυσης. Ορισμένα διαθέτουν επιπλέον πλαστικό, χαρτόνι και κρεμάστρες. Αποφύγετέ τα, εκτός εάν είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε ή να ανακυκλώσετε τη συσκευασία.

Κάντε ό,τι μπορείτε για να επιλέξετε τρόφιμα και άλλα είδη που είτε δεν είναι συσκευασμένα είτε έχουν ελάχιστη συσκευασία ή συσκευασία που μπορεί να ανακυκλωθεί – που συχνά αποκαλείται “πράσινη συσκευασία”.

Ανακύκλωση

Απλά η αγορά ενός αντικειμένου με συσκευασία που μπορεί να ανακυκλωθεί είναι μόνο το μισό κόλπο φυσικά! Πρέπει επίσης να φροντίσετε να κάνετε την προσπάθεια να αποθηκεύσετε και να ανακυκλώσετε σωστά τη συσκευασία όταν επιστρέψετε στο σπίτι.

Επαναχρησιμοποίηση

Φυσικά μερικές φορές μπορείτε να αποφύγετε τελείως τα ψώνια, αν κοιτάξετε γύρω στο σπίτι και δείτε αν έχετε ήδη κάτι που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ξανά!

Χωρίς τοξικά χημικά

Ελέγξτε τις ετικέτες των ειδών προσωπικής υγιεινής, των καλλυντικών, των προϊόντων καθαρισμού και των τροφίμων για να βεβαιωθείτε ότι, όπου είναι δυνατόν, δεν αγοράζετε αντικείμενα με τοξικά ή ύποπτα τοξικά συστατικά.

Αγοράστε πιστοποιημένα βιολογικά τρόφιμα

Ναι, κοστίζει περισσότερο, αλλά τα βιολογικά τρόφιμα είναι πολύ καλύτερα για την υγεία σας από τα τρόφιμα που καλλιεργούνται με τη χρήση φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων.

Αγοράστε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα

Εύκολο, γρήγορο και… υπερεπεξεργασμένο. Οι ζωές μας είναι συχνά τόσο πολυάσχολες που καταφεύγουμε στο να ρίχνουμε ένα προεπεξεργασμένο γεύμα στον φούρνο μικροκυμάτων, ώστε να φάμε στα γρήγορα και να τρέξουμε για την επόμενη εκδήλωσή μας.

Δείτε Επίσης
Συνήθειες που μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι γεμάτα από μια μεγάλη ποικιλία χημικών ουσιών και είναι συνήθως γεμάτα συντηρητικά και τεχνητές χρωστικές και γεύσεις.

Προσπαθήστε να μαγειρεύετε τουλάχιστον κάποια γεύματα από το μηδέν κάθε εβδομάδα και, στη συνέχεια, αυξήστε το. Θα εκπλαγείτε με το πόσο καλύτερη γεύση έχουν αυτά τα γεύματα και πόση μεγαλύτερη χαρά έχει και η οικογένεια, για να μην αναφέρουμε την αίσθηση ικανοποίησης από την πλευρά του μάγειρα!

Πηγαίνετε με τα πόδια σε τοπικές αγορές

Εάν έχετε την τύχη να κατοικείτε σε μέρος που μπορείτε να κάνετε τα ψώνια σας με τα πόδια ή με ποδήλατο, επωφεληθείτε από κάποια πρόσθετη άσκηση! Επίσης, έτσι βοηθάτε και τις τοπικές αγορές!

Αν και αυτό δεν είναι πάντα πρακτικό ή ρεαλιστικό, η ιδέα της αγοράς φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων από ντόπιους αγρότες και τοπικές επιχειρήσεις είναι καλή.

Το φαγητό είναι πιο φρέσκο και δεν χρειάζεται να διανύσει όλους τους… ωκεανούς για να φτάσει σε εσάς. Καλές πηγές είναι οι τοπικές αγορές αγροτών και τα τοπικά αρτοποιεία, κρεοπωλεία και άλλα τοπικά καταστήματα.

Προϊόντα Δίκαιου Εμπορίου (Fair Trade)

Όταν αγοράζετε εισαγόμενα είδη, προσπαθήστε να αγοράzετε είδη πιστοποιημένα για δίκαιο εμπόριο, όπου υπάρχουν. Τα είδη Fair Trade είναι αυτά που παράγονται κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και με δίκαιη αμοιβή για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στην παραγωγή τους.

Βοηθήστε να γίνει ο κόσμος καλύτερος για όλους!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.