Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι: Μετρώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι: Μετρώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Οι υπεύθυνοι της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού, προφανώς με αφορμή τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, εστίασαν στο περιβάλλον. Θέλοντας να υπογραμμίσουν τις ανησυχίες τους λοιπόν, πρόκειται να λανσάρουν δύο νέα έργα τον Σεπτέμβριο. Γιατί; Διότι, σκοπεύουν να μετρήσουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των επιδείξεων και των κολεξιόν. Λέτε να πρόκειται για ένα παιχνίδι αλλαγής;          

Από την Άντζελα Μολφέτα

Η ευαισθητοποίηση των σχεδιαστών της Υψηλής Ραπτικής μοιάζει πως δεν σταματά πλέον, στην παραγωγή των υφασμάτων, τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των πολύτιμων ενδυμάτων κάθε συλλογής. Η Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού αποφάσισε να κατανοήσει καλύτερα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιδείξεων μόδας. Πώς;

Η Fédération de la Haute Couture et de la Mode, (δηλ. η Ομοσπονδία της Υψηλής Ραπτικής και της Μόδας) θέλησε να αξιοποιήσει την τεράστια γνώση και δύναμη της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής υπηρεσιών, της Pricewaterhouse Coopers (PwC), αναθέτοντάς της την ανάπτυξη δύο νέων έργων για τη μέτρηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από τις πασαρέλες της μόδας!

Η  βασική ιδέα ξεκίνησε περίπου πριν από 18 μήνες και θα εφαρμοστεί στις επιδείξεις μόδας για την άνοιξη-καλοκαίρι 2022, από τις 27 Σεπτεμβρίου ως τις 5 Οκτωβρίου, τόσο μέσω φυσικής παρουσίας, όσο και με digital απεικόνιση.

«Έχουμε αναπτύξει ένα μέσο, το οποίο μπορεί να αναπαραχθεί σε διαστήματα και να προσαρμοστεί σε διαφορετικά είδη εκδηλώσεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Pascal Morand, εκτελεστικός πρόεδρος της Fédération de la Haute Couture et de la Mode.

«Το Παρίσι είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα της μόδας και επίσης, της ψηφιακής μόδας, όπως αποδείχθηκε με την online μετάδοση. Είναι δική μας ευθύνη, όμως, να αναπτύξουμε και τα απαραίτητα εργαλεία, όσον αφορά τη βιωσιμότητα», συνέχισε.

Η συμβουλευτική επιτροπή της PwC συνεργάστηκε με την Bureau Betak, εταιρεία παραγωγής επιδείξεων μόδας, την DLX, εταιρεία δημοσίων σχέσεων και 37 μέλη, όπως οίκοι μόδας σαν τους Chanel, Hermès, Kering, καθώς και πρακτορεία μοντέλων.

«Όλες οι παράμετροι, περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί θα πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία», δήλωσε ο  Sylvain Lambert, συνεργάτης της PwC και συν- επικεφαλής της βιωσιμότητας.

«Θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί και στις προκαταλήψεις, καθώς ο καθένας μπορεί να υποστηρίξει πως κάθε ενέργεια έχει και αντίκτυπο. Το σωστό, όμως, είναι να γνωρίζουμε τι ακριβώς περιλαμβάνει και με αυτό το έργο, θα γίνει σαφές. Διότι μπορεί να έχουμε μια γενική ιδέα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να βασιστούμε στους πραγματικούς αριθμούς, τους οποίους και περιμένουμε».

Η μόδα και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον

Τόσο η Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι, όσο και στη Νέα Υόρκη, το Μιλάνο και το Λονδίνο έχουν κατηγορηθεί για το βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα τους, καθώς σε κάθε τέτοια εκδήλωση προσκαλούνται συντάκτες, αγοραστές, μοντέλα και διάφορες άλλες ειδικότητες, οι οποίοι ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο, αρκετές φορές τον χρόνο.

Μάλιστα, σε ένα catwalk του Yves Saint Laurent, το 2019, που πραγματοποιήθηκε στις ακτές του Μαλιμπού, ασκήθηκε έντονη κριτική για παραβιάσεις που αφορούσαν περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Με την εμφάνιση του covid-19, οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ψηφιακές προβολές. Με αυτόν τον τρόπο, η βιομηχανία της μόδας είχε την ευκαιρία να επανεξετάσει τα δεδομένα και να μελετήσει εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης στον μήνα της μόδας.

Οι διοργανωτές στο Παρίσι θα συνεργαστούν απόλυτα με τους υπεύθυνους του PwC, επιτρέποντας μέσα από ένα ανοιχτό κώδικα και απόλυτη διαφάνεια να υπολογιστεί το περιβαλλοντικό αντίκτυπο και η βιωσιμότητα, ακόμα και μέσα από παράλληλες εκδηλώσεις.

«Η μέτρηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να γίνουμε πιο διορατικοί και να αποκτήσουμε γνώση», υποστηρίζει η Cecilie Thorsmark, διευθύνουσα σύμβουλος της Εβδομάδας Μόδας της Κοπεγχάγης. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα, εισήγαγε από τον Ιανουάριο του 2021 ένα δοκιμαστικό πλάνο. Σε αυτό, επιλέχθηκαν οίκοι μόδας που πληρούν 18 απαραίτητα κριτήρια, ώστε να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μέχρι το 2023.

«Ως διοργανωτές της Εβδομάδας Μόδας διαθέτουμε τα μέσα, τα οποία και πρέπει να χειριστούμε κατάλληλα, για να υποστηρίξουμε την προσπάθεια βιωσιμότητας στη βιομηχανία». «Η στρατηγική μας βασίζεται σε δύο παράλληλες ενέργειες: Θέτουμε στόχους τόσο για την Εβδομάδα Μόδας, όσο και για τις εταιρείες», συνεχίζει η Cecilie Thorsmark.

Η δεύτερη ενέργεια αναπτύχθηκε από τη Γαλλική Ομοσπονδία και αφορά όχι μόνο τις κολεξιόν, αλλά και τις βιομηχανικές αλυσίδες. Η ενέργεια πολλαπλών κριτηρίων της Κοπεγχάγης περιλαμβάνει υποχρεωτικές προτάσεις δράσης και συμμόρφωσης, σε αντίθεση με το Παρίσι.

Στόχος είναι να καθοριστεί το εύρος της μέτρησης

Η έρευνα και η καταμέτρηση ξεκινά από τις δημιουργικές συναντήσεις στους οίκους μόδας και την παρουσίαση, ως την αποσυναρμολόγηση και τη διάθεση των απορριμμάτων.

Κάθε βήμα στην όλη διαδικασία μέτρησης αφορά σε 11 ενότητες, όπου συμπεριλαμβάνονται ταξίδια και διαμονή, υλικά και απορρίμματα σκηνογραφιών, επικοινωνίες και ψηφιακές διασυνδέσεις. Το έργο είναι προσαρμοσμένο ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε οίκου μόδας, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τρόπους. Ξεκινά από την ιδέα που βασίζεται το σόου, ως τη μετάδοση των δεδομένων.

Σε περίπτωση, όπου κάποιος οίκος μόδας αποφασίσει να μην συμμετέχει στη μέτρηση, ο διοργανωτής της εκδήλωσης θα χρησιμοποιήσει ένα μέσο όρο, με βάση το μέγεθος του οίκου, ώστε να υπολογίσει τη συνολική επίδραση.

Η Ομοσπονδία σκοπεύει να δημοσιεύσει μόνο τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα. Κάθε οίκος μόδας μπορεί να αποφασίσει μεμονωμένα, εάν θα παρουσιάσει τα προσωπικά του δεδομένα ή θα τα διατηρήσει εμπιστευτικά.

Δείτε Επίσης
Τσάι ή καφές; Τι είναι καλύτερο για το περιβάλλον;

Η ψηφιακή συνιστώσα των σόου μετριέται επίσης, μετατρέποντας τη ροή του βίντεο σε kW/h. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα με τη σειρά τους μετατρέπονται σε αποτύπωμα άνθρακα.

«Όπως είναι γνωστό, ο αντίκτυπος της ψηφιακής επικοινωνίας δεν είναι διόλου ασήμαντος», υποστηρίζει δίκαια ο Pascal Morand.

Προτάσεις και μέθοδοι μέτρησης

Οι Εβδομάδες Μόδας σε διάφορες πόλεις, έχουν ενημερωθεί για τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας, αλλά ενδέχεται να ακολουθούν λιγότερο στοχευμένους τρόπους.

Στη Νέα Υόρκη, το CFDA προσφέρει εκπαίδευση και οδηγίες, αλλά εναπόκειται σε κάθε οίκο μόδας να παρακολουθήσει την πρόοδό του με τις ανάλογες μετρήσεις.

Πέρυσι, η CFDA, σε συνεργασία με την Boston Consulting Group, δημοσίευσε την έκθεση και την εκτελεστική περίληψη, σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της NYFW, με τίτλο «Βιωσιμότητα by design: Επανεξέταση της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης», στοχεύοντας σε μια θετική αλλαγή για τον Οκτώβριο του 2020.

Η Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο παρακολουθεί το αποτύπωμα του άνθρακα της ψηφιακής πλατφόρμας, χρησιμοποιώντας διακομιστές που τρέχουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιεύσει τα αποτελέσματα.

«Διερευνούμε συνεχώς τρόπους παρακολούθησης του αποτυπώματος άνθρακα σε ψηφιακή μορφή και σκοπεύουμε να κάνουμε το ίδιο και στα σόου όπου θα συμμετέχει το κοινό, ελπίζουμε τον Σεπτέμβριο», αποκαλύπτει ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Επιμελητηρίου Μόδας.

Η BFC έχει ανακοινώσει επίσης, μια σειρά πρωτοβουλιών σε συνεργασία με το Institute of Positive Fashion, όπου μεταξύ των άλλων έχει δεσμευτεί πως θα μειώσει κατά το ήμισυ τις εκπομπές αερίων και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πριν από το 2030.

Η Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο «Νομίζω ότι οι νέες μέθοδοι της Γαλλικής Ομοσπονδίας έχουν μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση της βιωσιμότητας και θα ήθελα να τους συγχαρώ για την πρωτοβουλία τους.

Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα έρθουμε σε επαφή με τη Γαλλική Ομοσπονδία, ώστε να μελετήσουμε μαζί τους πιθανότερους τρόπους εφαρμογής του έργου», λέει ο Carlo Capasa, πρόεδρος της Camera della Moda, της Ιταλικής Ένωσης Μόδας και διοργανωτής της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου, επισημαίνοντας πως ήδη έχει συνεργαστεί μαζί τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αποτυπώματος Περιβαλλοντικών Προϊόντων.

«Έχουμε κάνει ένα βήμα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτόν τον τομέα εντατικά», λέει ο Pascal Morand, οπότε περιμένουμε τις εξελίξεις…

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.