Μαθήματα στιλ: Τι είναι οι κολεξιόν cruise;

Μαθήματα στιλ: Τι είναι οι κολεξιόν cruise;

Καθώς ο κόσμος ανακαλύπτει ότι δεν μπορεί πια να περιμένει έξι μήνες μέχρι τις επόμενες επιδείξεις μόδας για να πάρει τη φρέσκια στιλιστική «δόση» του, νέες συλλογές κάνουν την εμφάνισή τους. Τι είναι όμως οι συλλογές cruise και γιατί έχουν κερδίσει έδαφος;

Aπό τη Βάνα Αντωνοπούλου

Μπορεί οι αμετανόητοι fashionistas να γνωρίζουν εδώ και χρόνια την ύπαρξη των κολεξιόν cruise (ή resort όπως ονομάζονται σε κάποιους οίκους), όμως το ευρύ κοινό τις ανακαλύπτει σιγά σιγά και πολλές φορές απορεί τόσο για την ύπαρξη όσο και -κυρίως- για τη χρησιμότητά τους. Τι είναι, όμως, οι περιβόητες αυτές συλλογές;

Cruise Collection 2020, Armani
Cruise Collection 2020, Armani

«Στριμωγμένες» ανάμεσα στις κλασικές κολεξιόν του χειμώνα και του καλοκαιριού, πήραν το όνομά τους από τους πλούσιους πελάτες των οίκων που προτιμούν στις χριστουγεννιάτικες –συνήθως- διακοπές τους να φτιάχνουν βαλίτσες για θερμά κλίματα και τροπικούς προορισμούς.

Στην ουσία, όμως, πρόκειται για μία προσπάθεια των εταιρειών να καλύψουν εμπορικά το εξάμηνο κενό που δημιουργείται ανάμεσα στα Εβδομάδες Μόδας των σεζόν άνοιξη-καλοκαίρι και φθινόπωρο-χειμώνας.  

Άλλωστε, η ίδια η επιθυμία των καταναλωτών για νέες προτάσεις και τάσεις στη μέση σχεδόν της κάθε σεζόν, για μια φρέσκια οπτική τη στιγμή που ήδη έχουν βαρεθεί τα βαριά χειμωνιάτικα ρούχα ή την αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού, αναγκάζει τους ιθύνοντες των οίκων να βρουν άλλους τρόπους να κεντρίσουν το ενδιαφέρον τους.

Cruise Collection 2020, Dior // Cruise Collection 2020, Dolce&Gabbana
Cruise Collection 2020, Dior // Cruise Collection 2020, Dolce&Gabbana

Τι σημαίνει αυτό;

Μια τεράστια βιομηχανία που αναπτύσσεται και κερδίζει συνεχώς έδαφος τόσο στα ράφια των καταστημάτων όσο και στις καρδιές των πελατών. Με συνηθισμένη ημερομηνία εμφάνισης στις μπουτίκ στις αρχές Νοεμβρίου για τις ΗΠΑ και στις αρχές Φεβρουαρίου για την Ευρώπη, η κύρια στόχευσή τους αρχικά ήταν οι πιο πλούσιοι πελάτες.

Οι κολεξιόν cruise πλέον έχουν διάρκεια… ζωής μέχρι τη στιγμή που βγαίνουν οι ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές σειρές, τον Μάρτιο, δηλαδή, ή τον Απρίλιο. Οι κολεξιόν cruise αποτελούν ίσως τo πιο κερδοφόρo «στοίχημα» του χώρου της μόδας σε ρούχα και αξεσουάρ, ενώ παράλληλα δίνουν στο κοινό μια μικρή γεύση για τις τάσεις της επόμενης σεζόν.

Αντίστοιχα, οι συλλογές «pre-fall» (ελληνικά «προ-φθινοπωρινές») που γεφυρώνουν το χάσμα ανάμεσα στο καλοκαίρι και τον χειμώνα, καταφθάνουν στα καταστήματα από τον Μάιο…

Στιγμιότυπα από τις Cruise Collection 2020, Saint Laurent, Louis Vuitton, Givenchy, Alberta Ferreti
Στιγμιότυπα από τις Cruise Collection 2020, Saint Laurent, Louis Vuitton, Givenchy, Alberta Ferreti

Μάλιστα, οι cruise και pre-fall κολεξιόν είναι αρκετά πιο εμπορικές από τις βασικές συλλογές των οίκων και σιγά σιγά οι σχεδιαστές διοργανώνουν στις μεγάλες μητροπόλεις της μόδας ειδικές επιδείξεις για την ανάδειξή τους, με κόστος εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

«Είναι οι σεζόν που πουλάμε τα περισσότερα ρούχα», είχε δηλώσει παλιότερα ο σχεδιαστής μόδας Michael Kors. «Και πρόκειται για κομμάτια “πασπαρτού”, που φοριούνται όποια εποχή θέλεις».

Παρόλα αυτά, η άνοδος και η καθιέρωση των κολεξιόν cruise έχει δεχθεί αρκετές αρνητικές κριτικές, αφού θεωρούνται από πολλούς περιττές, ενώ προσθέτουν επιπλέον στρες στο ήδη γεμάτο πρόγραμμα των σχεδιαστών –πολλοί από αυτούς υπογράφουν πια μέχρι και δώδεκα συλλογές τον χρόνο!

Όσο για το πόσο μπορεί η βιομηχανία της μόδας να αντέξει την πίεση που ασκούν η παγκοσμιοποίηση και η συνεχής ζήτηση νέων ρούχων και τάσεων, μόνο ο χρόνος θα δείξει.

© 2013-2020 womanidol.com. All Rights Reserved.