Άνοιξη: Αλλεργίες στα μάτια

Άνοιξη: Αλλεργίες στα μάτια

Τα μάτια μας ταλαιπωρούνται την άνοιξη από εποχιακές καταστάσεις που προκαλούν αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Ιδίως φέτος, που λόγω αρκετών βροχοπτώσεων, περιμένουμε υψηλή ανθοφορία στη Φύση, αναμένουμε να υπάρχουν περισσότερα προβλήματα αλλεργίας.

Από την Έλενα Κεφάλα,
MICOpth, χειρουργό-οφθαλμίατρο

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι φλεγμονή και ερεθισμός του επιπεφυκότα, δηλαδή της λεπτής μεμβράνης που καλύπτει τον βολβό και το εσωτερικό των βλεφάρων. Η κατάσταση αυτή συχνά είναι εποχιακή (εαρινή) αλλά σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται και κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Η εαρινή είναι πιο συχνή και προκαλείται από αντίδραση στην έκθεση σε αντιγόνα (γύρη, φυτά κ.λπ.), που υπάρχουν πιο πολύ την άνοιξη και το καλοκαίρι. Ο τύπος που υπάρχει όλο τον χρόνο συνήθως οφείλεται στην έκθεση σε άλλα αντιγόνα όπως το άκαρι της σκόνης, το τρίχωμα κατοικίδιων ζώων κ.λπ.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα είναι κνησμός στα μάτια και στα βλέφαρα, δακρύρροια, καύσος και αίσθημα ξένου σώματος, ερυθρότητα και οίδημα στα βλέφαρα. Η εξέταση στον οφθαλμίατρο επιβεβαιώνει τη διάγνωση. Σε κάποιες περιπτώσεις συστήνεται κι έλεγχος από αλλεργιολόγο, ώστε να γίνουν κάποια δερματικά τεστ για να βρεθεί η αιτία της αλλεργίας.

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα στα παιδιά

Στα παιδιά εμφανίζεται κάποιες φορές σε μικρή (προσχολική) ηλικία, είναι λίγο συχνότερη στα αγόρια αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, παρατηρείται μείωση των συμπτωμάτων με την πάροδο της ηλικίας (8-10 ετών).

Δείτε Επίσης
Το κομπιούτερ και... τα μάτια μας!

Θεραπεία αλλεργικής επιπεφυκίτιδας

Η θεραπεία συνίσταται στη συχνή χρήση τεχνητών δακρύων, χρήση αντιισταμινικών κολλυρίων και κολλυρίων κορτιζόνης. Ανακούφιση προσφέρουν τα δροσερά επιθέματα στα βλέφαρα, ακόμη και το πλύσιμο με άφθονο κρύο νερό βρύσης.

Πρόληψη αλλεργικής επιπεφυκίτιδας

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα συνήθως δεν είναι επικίνδυνη για τα μάτια, αλλά είναι πολύ ενοχλητική. Μετά την πρώτη προσβολή οι ασθενείς γνωρίζουν το πρόβλημα και προετοιμάζονται ξεκινώντας τη χρήση αντιισταμινικών κολλυρίων 1-2 εβδομάδες πριν τη συνήθη έναρξη των συμπτωμάτων, οπότε τα μάτια είναι καλυμμένα με φάρμακα προτού έρθουν σε επαφή με τα εποχιακά αντιγόνα και έτσι η αντίδραση μετριάζεται κατά πολύ ή και εξαλείφεται. Μπορεί να συνυπάρχει και με άλλες αλλεργικές αντιδράσεις, όπως η αλλεργική δερματίτιδα (έκζεμα) ή η αλλεργική ρινίτιδα. Μετά την πρώτη προσβολή, όπου θα γίνει και η διάγνωση, μπορεί να προληφθεί και να ελεγχθεί έτσι ώστε να μην μας ταλαιπωρεί ιδιαίτερα.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.