Πλύσιμο χεριών: Μην το παρακάνετε!

Επιχείρηση καθαρά χέρια!

Έχουμε έγνοια να πλένουμε τα χέρια μας με χίλιες δυο αφορμές. Σίγουρα είναι σημαντικό να κρατάμε τα χέρια μας καθαρά. Το ξέρετε όμως, ότι αν το παρακάνουμε, η επιδερμίδα μας γίνεται εύθραυστη, ενώ μπορεί να καταλήξουμε και στον δερματολόγο;

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Οι δερματολόγοι επιμένουν ότι η επιδερμίδα γίνεται λεπτή, ξηρή, κοκκινίζει, αποκτά ερεθισμούς, φαγούρες, απολεπίζεται. Η αιτία μπορεί να αναζητηθεί στο νερό των πόλεων που συχνά είναι πολύ σκληρό (έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και μαγνήσιο) και στα αλκαλικά των προϊόντων υγιεινής (σαπούνια, αφρόλουτρα κ.λπ.).

Ιδιαίτερα η laurylsulfonate που περιέχουν τα περισσότερα σαπούνια μπορεί να προκαλέσει σε πιο ευαίσθητες επιδερμίδες, πρηξίματα, κοκκινίλες, ξηρότητες, φαινόμενα που μπορούν να επιμένουν ακόμη και βδομάδες χωρίς να υποχωρούν.

Η δε μόδα με τα αντιβακτηριδιακά προϊόντα δεν κατάφερε τίποτε άλλο από το να επιδεινώσει το πρόβλημα. Αφαιρώντας τα βακτηρίδια που την προστατεύουν, η επιδερμίδα έμεινε ανοχύρωτη μπροστά στην επέλασή τους. Εξ ου και η εμφάνιση μυκητιάσεων, θηλακιτίδων κ.λπ.

Ποιες είναι όμως οι πιο συνηθισμένες επιπτώσεις;

Η πιο συχνή πάθηση που προκαλείται στα χέρια με την πολύ συχνή χρήση σαπουνιών και μεγάλης ποσότητας νερού είναι η δερματίτιδα εξ επαφής. Πρόκειται για φλεγμονώδη αντίδραση του δέρματος που προκαλείται μετά από επαφή με ορισμένες χημικές ουσίες, ισχυρά οξέα και αλκάλια που περιέχονται σε σαπούνια και απορρυπαντικά, αλλά και το νερό.

Η δερματίτιδα αυτή διακρίνεται σε ερεθιστικού τύπου και σε αλλεργικού τύπου. Η πρώτη αντίδραση είναι η δερματίτιδα ερεθιστικού τύπου, όπου δημιουργούνται ερυθρότητα, μικρό οίδημα και μικρές φυσαλίδες. Οι φυσαλίδες σπάνε, βγαίνει το υγρό και σχηματίζονται κρούστες. Το δέρμα ξηραίνεται, απολεπίζεται και σχηματίζονται μικρές διαβρώσεις στην περιοχή.

Η δερματίτιδα αυτή προδιαθέτει αργότερα- σε κάποια χρόνια- αν συνεχιστεί η συχνή χρήση σαπουνιών και απορρυπαντικών, για την εμφάνιση της αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής.

Σε αυτή την περίπτωση, το δέρμα ευαισθητοποιείται και έτσι κάθε φορά που η επιδερμίδα έρχεται σε επαφή με αυτές τις ουσίες προκαλούνται τα συμπτώματα της αλλεργικής δερματίτιδας, δηλαδή ξηροδερμία, ερυθρότητα του δέρματος, απολέπιση, κνησμός και μικρο-διαβρώσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί το δέρμα έχει κύτταρα μνήμης, τα οποία θυμούνται αυτή την ευαισθητοποίηση με τις συγκεκριμένες ουσίες.

Και ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία είναι η αποφυγή αυτών των ουσιών αλλά και η χορήγηση αντισταμινικών χαπιών αλλά και κρέμες μαλακτικές και κορτιζονούχες. Τα συμπτώματα υποχωρούν σε δύο με τρεις εβδομάδες, αλλά αν ξανάρθει ο ασθενής σε επαφή με τις ουσίες αυτές το πρόβλημα ξαναπαρουσιάζεται. Όπως, διευκρινίζουν οι γιατροί, το φαινόμενο είναι έντονο και παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα.

Οδηγίες καθημερινής υγιεινής

Λογική χρήση σαπουνιών και νερού γιατί η συχνή χρήση τους προκαλεί το σπάσιμο του υδρολιπιδικού φιλμ που προστατεύει την επιδερμίδα, προκαλεί διαβρώσεις στην κεράτινη στοιβάδα της και έτσι εισχωρούν πιο εύκολα μικροοργανισμοί, όπως οι πυογόνοι κόκκοι και κυρίως σταφυλόκοκκοι και μύκητες.

Έτσι, καλό είναι να πλένουμε τα χέρια μας πριν από τα γεύματα και ορισμένες ακόμη φορές μέσα στην ημέρα αλλά όχι κάθε τρεις και λίγο.

Δείτε Επίσης
Σαπούνια: Γιατί να υιοθετήσουμε τη νέα τάση;

Προτιμάτε τα σαπούνια σε υγρή μορφή ή μορφή τζελ από τις πλάκες σαπουνιών αλλά και όσα κάνουν λιγότερο αφρό γιατί ερεθίζουν λιγότερο.

Πρέπει να αποφεύγουμε τα αντισηπτικά σαπούνια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μετά από οδηγία του γιατρού και μόνο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, όχι για συνεχή χρήση.

Χρησιμοποιείτε ενυδατικές κρέμες και γαλακτώματα, γιατί προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην επιδερμίδα, την ενυδατώνουν, την απαλύνουν και την προστατεύουν.

Το νερό να μην έχει απότομες αυξομειώσεις θερμοκρασίας, γενικά είναι προτιμότερο να είναι χλιαρό.

Σκουπίζετε καλά τα χέρια σας μετά το πλύσιμο. Η υγρασία απολεπίζει, αφυδατώνει και σκληραίνει το δέρμα.

Να ξέρετε ότι η πλήρης αναδόμηση του προστατευτικού φιλμ της επιδερμίδας χρειάζεται χρόνο: Υπολογίστε ότι για να επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση η επιδερμίδα των ταλαιπωρημένων χεριών, απαιτούνται περίπου τρεις μήνες.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.