Γιατί οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών δεν είναι αποτελεσματικές

Γιατί οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών δεν είναι αποτελεσματικές

Έχετε πάθει εμμονή με τα προϊόντα χαμηλών λιπαρών; Όπου βλέπετε 0% νομίζετε ότι έχετε βρει χρυσάφι; Το πρώτο που κοιτάτε όταν τρώτε είναι να μην πάρετε ούτε ένα γραμμάριο λίπους; Έχετε κρύψει τα τηγάνια; Ήρθε η ώρα να απελευθερωθείτε από αυτή την αγωνία!

Γράφει η Δρ. Ελένη Παπαγιαννίδου,
MMedSci Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Δεν υπάρχει κανένας λόγος πλέον να τρώμε ομελέτες με ασπράδια αβγών για να αδυνατίσουμε. Γιατί; Αποδεικνύεται πως οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

Μία τεράστια έρευνα αποδεικνύει…

Αυτό είναι το συμπέρασμα από μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Diabetes & Endocrinology. Ερευνητές από το Brigham Women’s Hospital και τη Δημόσια Σχολή Υγείας στο Χάρβαρντ στη Βοστώνη αξιολόγησαν 53 μελέτες ελέγχου συγκρίνοντας τα αποτελέσματα απώλειας βάρους 68.128 συμμετεχόντων, οι οποίοι είχαν ακολουθήσει είτε δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά ή υψηλή σε λιπαρά. Το συμπέρασμα: Οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών στην πραγματικότητα ήταν λιγότερο αποτελεσματικές από ό,τι οι δίαιτες υψηλών λιπαρών στην απώλεια βάρους αλλά και στη διατήρηση της απώλειας περισσότερο από ένα χρόνο.

Εδώ και χρόνια ακολουθούμε τη συμβουλή να μην τρώμε λιπαρά, παρόλα αυτά γινόμαστε όλο και πιο παχύσαρκοι. Είναι σαφές πως αυτή η προσέγγιση δεν λειτουργεί!

Η περιεκτικότητα μιας τροφής σε λίπος από μόνη της δεν καθορίζει αν είναι πραγματικά υγιεινή ή όχι. Σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα του λίπους. Για παράδειγμα, τρόφιμα πλούσια σε καλά λιπαρά όπως αβοκάντο, αβγά, ελαιόλαδο μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Αντίθετα χαμηλά ή χωρίς λιπαρά τρόφιμα όπως light ή 0% παγωτό δεν βοηθούν ιδιαίτερα.

Όταν μειώνουμε δραστικά το λίπος από τη διατροφή μας, είναι πολύ πιο εύκολο να στραφούμε σε περισσότερους υδατάνθρακες. Συνήθως δεν υπερκαταναλώνουμε λαχανικά αλλά επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως γλυκά, ζυμαρικά και ψωμί, τα οποία συνδέονται με αύξηση της ινσουλίνης και τη μετατροπή τους σε λίπος στο σώμα μας.

Το λίπος είναι σημαντική πηγή ενέργειας

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το λίπος από μόνο του είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας. Χωρίς αυτό, ο μεταβολισμός θα παραπαίει. Νιώθουμε κουρασμένοι και δεν έχουμε ενέργεια. Οι λιγούρες είναι αναπόφευκτες. Αυτός είναι και ο λόγος που στρεφόμαστε στους υδατάνθρακες.  Επιπλέον, τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D3, E και Κ2, ο οργανισμός δεν μπορεί να τις απορροφήσει, εκτός και αν καταναλώνουμε μαζί λίπος. Η μείωση του λίπους στερεί από το σώμα μας ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά.

Δείτε Επίσης
Ποιος είναι ο σημαντικότερος «πυροκροτητής» στα αυτοάνοσα, για τον οποίο κανείς δεν μιλάει

Το λίπος απαιτεί χρόνο για να διασπαστεί στο στομάχι, μας βοηθάει να αισθανόμαστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, αποτρέποντάς μας από το να τσιμπολογάμε μετά τα γεύματα. Επομένως, συμβάλλει στην αίσθηση του κορεσμού. Ένα συναίσθημα ιδιαίτερα σημαντικό όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος. Γι’ αυτό, όταν μειώνουμε τα λιπαρά, συχνά νιώθουμε πιο πεινασμένοι από ό,τι αν ενσωματώναμε μια μέτρια ποσότητα λίπους σε κάθε γεύμα.

Μέτρον άριστον!

Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τρώμε ανεξέλεγκτες ποσότητες λίπους. Αν δεν παρακολουθούμε το μέγεθος των μερίδων μας, είναι εύκολο να υπερκαταναλώσουμε θερμίδες όταν τρώμε λίπος σε υπερβολή. Σημαντικό είναι να αποφεύγουμε τα trans λιπαρά οξέα, που συχνά παραμονεύουν στα επεξεργασμένα τρόφιμα ως μερικώς υδρογονωμένα έλαια.

Το να εστιάζουμε σε τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά  για να χάσουμε βάρος δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Αντί να προσπαθούμε να μην τρώμε λιπαρά, καλύτερα να  τρώμε κυρίως ανεπεξέργαστα υγιεινά τρόφιμα. Αυτή είναι πιο αποτελεσματική στρατηγική για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.