Γιατί ξυπνάω κουρασμένη;

Γιατί ξυπνάω κουρασμένη;

Κάθε άνθρωπος έχει το προσωπικό του ρολόι για τις ώρες ύπνου. Άλλοι χρειάζονται περισσότερες και άλλοι πάλι, λιγότερες. Τι συμβαίνει  όμως, όταν έχουμε απολαύσει έναν πλήρη ύπνο, χωρίς διακοπές και ξυπνάμε κουρασμένες και χωρίς ενέργεια;

Από την Άντζελα Μολφέτα

1. Είμαστε ψυχολογικά κουρασμένες

Το στρες και το άγχος είναι οι συνήθεις ύποπτοι, όταν νιώθουμε αδικαιολόγητα κουρασμένες, όπως αποκαλύπτουν οι επιστημονικές έρευνες γύρω από την ψυχική μας υγεία.

Μπορεί να μην το φανταζόμαστε, αλλά δεν συμβαίνει μόνο σε εμάς! Πάνω από το 1/3 του πληθυσμού δεν απολαμβάνει τις ώρες ύπνου, καθώς ανησυχεί για την επαγγελματική και οικονομική του πορεία. Αυτό δεν συνδέεται απαραίτητα με την έλλειψη ύπνου, αλλά έχει σχέση με την απουσία ύπνου καλής ποιότητας.

Ο ύπνος περιλαμβάνει διάφορα στάδια. Εάν θέλουμε να πούμε λοιπόν, πως απολαμβάνουμε τον ύπνο μας, τότε εκτός από την επαρκή διάρκεια, θα πρέπει να εξετάσουμε καλύτερα καθένα από τα στάδια, συμπεριλαμβανομένου και του βαθύ ύπνου.

Το στρες και το άγχος οπωσδήποτε επιβαρύνουν την κατάσταση, εισβάλλοντας απρόσκλητοι κατά τη διάρκεια του ύπνου μας ακόμα και στο στάδιο του πιο βαθύ ύπνου.

Λύση; Ο μόνος τρόπος είναι να απαλλαγούμε από αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις και είναι σίγουρο, πως θα απολαύσουμε γρήγορα έναν αδιατάραχτο, πολύ καλό ύπνο!

2. Ο ρόλος της διατροφής

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια διαπίστωσε πως μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και σε κορεσμένα λιπαρά, αλλά και χαμηλής πρόσληψης σε φυτικές ίνες σχετίζονται άμεσα με έναν ελαφρύ και λιγότερο ξεκούραστο ύπνο.

Εάν καταναλώνουμε τέτοιες τροφές πριν κοιμηθούμε ή καταφεύγουμε σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τότε είναι πολύ εύκολο να διαταράξουμε τη γαλήνη του ύπνου μας.

Λύση; Αλλάζοντας τις συνήθειές μας, δηλαδή μειώνοντας τη ζάχαρη, το αλκοόλ και τα κορεσμένα λιπαρά και περιλαμβάνοντας στην καθημερινή μας διατροφή περισσότερες ίνες, τότε θα έχουμε δώσει λύση στο πρόβλημά μας.

3. Η χλωρίδα του παχέος εντέρου

Με τη χρήση αντιβιοτικών ή εξαιτίας διαταραχών στο στομάχι ενδέχεται να προκληθεί κάποια ανισορροπία στη μικροχλωρίδα του εντέρου, μια λειτουργία ζωτικής σημασίας τόσο για την υγεία, όσο και για τον ύπνο μας!

Η μικροχλωρίδα του εντέρου μας ή αλλιώς, εντερικό μικροβίωμα είναι το σύνολο των μικροοργανισμών που «κατοικούν» στο έντερο. Πρόκειται για βακτήρια, μύκητες αλλά και ιούς που παράγουν ορμόνες και χημικούς νευροδιαβιβαστές, στοιχεία που μας βοηθούν να ηρεμήσουμε και να χαλαρώσουμε, πραγματικά. Παράλληλα, μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της γνωστής ορμόνης του στρες!

Δείτε Επίσης
Για να μην κάνετε... την κουκουβάγια!

Λύση; Για να αποκαταστήσουμε τη φυσιολογική λειτουργία της μικροχλωρίδας, δεν έχουμε παρά να χρησιμοποιήσουμε κάποιο προβιοτικό, το οποίο βοηθά άμεσα στην εξισορρόπηση τέτοιου είδους διαταραχών.

4. Τα επίπεδα σιδήρου και η δρεπανοκυτταρική αναιμία (στίγμα)

Εάν ανήκουμε σε αυτήν την ομάδα, ενδέχεται συχνά – πυκνά να αισθανόμαστε έντονη κόπωση, αλλά και γενική έλλειψη ενέργειας. Τις περισσότερες φορές, αυτό το φαινόμενο συνδυάζεται και με χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

Λύση; Για να νικήσουμε τα σημάδια κόπωσης χρειάζεται να λαμβάνουμε συμπληρώματα σιδήρου και να περιλαμβάνουμε στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε σίδηρο, καθώς και φρέσκα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο και τα φασόλια, αλλά και κρέας.

5. Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Το CFS (chronic fatigue syndrome), γνωστό και ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, αγαπάει ιδιαίτερα εμάς, τις γυναίκες. Το κύριο σύμπτωμα αυτής της ασθένειας είναι η υπερβολική κόπωση, ενώ οι αιτίες της εμφάνισής του δεν έχουν διευκρινιστεί απόλυτα, αν και έχουν διατυπωθεί διάφορες ενδείξεις, όπως λοιμώξεις, ανισορροπία ορμονών ή και προβλήματα ψυχικής υγείας.

Λύση; Για να ανταπεξέλθουμε είναι απαραίτητο να κάνουμε συχνά εξετάσεις αίματος, ώστε να καθορίζεται η φαρμακευτική αγωγή από εξειδικευμένες γιατρούς, ενώ μια τακτική συζήτηση με τον θεραπευτή μας θα μας βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της ασθένειας και κατά συνέπεια στην απομάκρυνσή της.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.