Μύθοι και αλήθειες για την υγιεινή διατροφή που δεν γνωρίζετε!

Μύθοι και αλήθειες για την υγιεινή διατροφή που δεν γνωρίζετε!

Πολλά διαβάζουμε κατά καιρούς για το τι πρέπει να τρώμε και τι να αποφεύγουμε για να διατηρήσουμε την υγεία του οργανισμού μας. Ανάλογα τις εποχές -και γιατί να το αποκρύψουμε- και τις μόδες τη μία πρέπει να καταναλώνουμε το ένα τρόφιμο και την άλλη να εξαφανίζουμε από την καθημερινή μας διατροφή το άλλο. Θα προσπαθήσουμε να ξεμπερδέψουμε λίγο τα πράγματα.

Γράφει η Δρ. Ελένη Παπαγιαννίδου,
MMedSci Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τα αβγά, το βούτυρο, το κόκκινο κρέας και τα κορεσμένα λίπη έχουν κατηγορηθεί ουκ ολίγο για τα μύρια κακά της υγείας μας και λίγο έως πολύ ως τρόφιμα που καταδεικνύουν την τάση μας… για κακή διατροφή. Είναι όμως έτσι; Για να δούμε…

1. Τα αβγά είναι υγιεινά

Τα αβγά είναι τέλεια τροφή της φύσης, παρέχοντας άριστη πρωτεΐνη, καθώς και ένα φάσμα θρεπτικών συστατικών και σημαντικών λιπαρών οξέων που συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, ενώ μας προστατεύουν από νόσους της καρδιάς.

2. Το βούτυρο κάνει καλό

Το βούτυρο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

3. Τα κορεσμένα λίπη και η χοληστερόλη είναι ζωτικής σημασίας για βέλτιστη υγεία

Η χοληστερόλη βοηθά τα μωρά και τα παιδιά να αναπτύξουν υγιή εγκέφαλο και υγιές νευρικό σύστημα. Τα κορεσμένα λίπη προστατεύουν τα κυτταρικά τοιχώματα, βοηθούν το σώμα να απορροφήσει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, προστατεύουν το συκώτι και συμβάλλουν στη δόμηση γερών οστών. Τα κορεσμένα λίπη δεν φράζουν τις αρτηρίες, ούτε προκαλούν καρδιακές παθήσεις.

4. Τα κρέας από χορτοφάγα ζώα είναι απαραίτητο για βέλτιστη υγεία

Το κόκκινο κρέας είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών που προστατεύουν την καρδιά και το νευρικό σύστημα, όπως βιταμίνες Β12 και Β6, ψευδάργυρο, φώσφορο, καρνιτίνη και συνένζυμο Q10. Το λίπος στο κρέας από χορτοφάγα ζώα περιέχουν βιταμίνες Α, D, Ε και CLA, μια ουσία που εμποδίζει την παχυσαρκία και προστατεύει από τον καρκίνο.

Όσοι θέλουν να κάνουν δίαιτα ή απλά θέλουν να ακολουθούν κατά το δυνατόν μία υγιεινή διατροφή, προσέχοντας το σώμα τους συνήθως στρέφονται προς τα χορταρικά, το άπαχο κρέας, τα βιολογικά τρόφιμα. Πόσο όμως είναι όντως, τόσο ευεργετικά για την υγεία μας, όσο νομίζουμε; 

5. Το άπαχο κρέας και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά ΔΕΝ είναι υγιεινά

Το άπαχο κρέας και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προκαλούν εξάντληση των λιποδιαλυτών βιταμινών Α και D, οι οποίες όμως είναι απαραίτητες για την αφομοίωση της πρωτεΐνης και των μετάλλων, τη σωστή ανάπτυξη, την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς, αλλά και για την υγεία του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και της αναπαραγωγής των κυττάρων.

6. Τα σύγχρονη προϊόντα σόγιας είναι επικίνδυνα

Προϊόντα σόγιας, όπως σκόνες πρωτεΐνης σόγιας και γάλα σόγιας, μπλοκάρουν την απορρόφηση μετάλλων, αναστέλλουν την πέψη των πρωτεϊνών, προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές και καταστέλλουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Δείτε Επίσης
Τι τρώμε στη νηστεία

7. Τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή νόσο και πολλά άλλα προβλήματα υγείας

Τα επεξεργασμένα φυτικά έλαια έχουν συνδεθεί με καρκίνο, προβλήματα στα οστά, προβλήματα ανάπτυξης, μαθησιακές διαταραχές, αυτοάνοση δυσλειτουργία και υπογονιμότητα.

8. Η χορτοφαγική διατροφή οδηγεί σε σοβαρές διατροφικές ελλείψεις

Ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται αποκλειστικά στα ζωικά τρόφιμα και περιλαμβάνουν πλήρεις πρωτεΐνες, χοληστερόλη και βιταμίνες Α, D, B6 και B12, αν ακολουθούμε χορτοφαγική διατροφή απουσιάζουν από τον οργανισμό. Επιπλέον, ο οργανισμός δεν μπορεί να πάρει επαρκή βιταμίνη Α από φυτικές τροφές, ούτε μπορεί οι περισσότεροι από μας να παίρνουν αρκετή βιταμίνη D από τον ήλιο και μόνο. Η βιταμίνη Β12 δεν απορροφάται από φυτικές πηγές, ενώ τα προϊόντα σόγιας έχουν αυξήσει την ανάγκη του σώματος για Β12. Εναλλακτικά, όσοι δεν τρώνε κρέας θα πρέπει να καταναλώνουν αβγά και γαλακτοκομικά  προϊόντα που προέρχονται από ζώα για βοσκή.

9. Όλα τα “βιολογικά” τρόφιμα ΔΕΝ είναι υγιεινά

Βιολογικά δημητριακά πρωινού, πατατάκια, μπισκότα, κράκερ και χυμοί φρούτων είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα χωρίς ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά.

10. Τα δημητριακά πρωινού ΔΕΝ είναι υγιεινά

Τα δημητριακά πρωινού εκτός ότι περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από ένα ντόνατ, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικά οξέα, τα οποία οδηγούν σε  ανεπάρκεια σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Έχουν γλουτένη, η υπερκατανάλωση της οποίας έχει συνδεθεί με το διαπερατό έντερο και την αύξηση των αυτοάνοσων.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.