Σαπούνια: Γιατί να υιοθετήσουμε τη νέα τάση;

Σαπούνια: Γιατί να υιοθετήσουμε τη νέα τάση;

Τα σαπούνια κάνουν ένα πληθωρικό come back! Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία παγκόσμια τάση! Κι αν αναρωτιέστε γιατί να την υιοθετήσετε, οι λόγοι είναι απλοί: Είναι φιλικά προς το περιβάλλον αλλά και προς την επιδερμίδα μας. Ιδανικά για το πλύσιμο των χεριών, τον καθαρισμό του σώματος αλλά και του προσώπου μας!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Παλιότερα, τα σαπούνια πρωταγωνιστούσαν τόσο στο μπάνιο, όσο και σε κάποιες φροντίδες ομορφιάς. Η άφιξη των μοσχομυριστών αφρόλουτρων και αφροντούς, καθώς και τα αέρινα ζελ καθαρισμού, τα άφησαν ξεχασμένα στο ράφι! Σήμερα, διεκδικούν και πάλι μια περίοπτη θέση στο μπάνιο μας και όχι μόνο! Τι έχει αλλάξει, τελικά;

Τα σαπούνια είναι απαλά, εύχρηστα, οικονομικά και πιο φιλικά προς το περιβάλλον από ό,τι τα πλαστικά μπουκάλια των υγρών σαπουνιών. Ωστόσο, στο παρελθόν υπήρξαν κάποιες αρνητικές υποθέσεις, με βασική ιδέα ότι τα σαπούνια στεγνώνουν το δέρμα. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό μπορεί να ήταν πραγματικότητα, αλλά σε γενικές γραμμές είναι πλέον, απαλά και εμπλουτισμένα με ενυδατικά συστατικά.

Τα σαπούνια προσφέρουν τη μοναδική τους δράση για ένα απαλό, απόλυτα καθαρό και μοσχομυρισμένο δέρμα!

Η σύνθεση του σαπουνιού

Παρασκευάζεται από ζωικά λίπη και / ή φυτικά έλαια, όπως φοινικέλαιο, ελαιόλαδο, έλαιο καρύδας, τα οποία αντιδρούν με τη σίκαλη. Μπορεί να περιέχει επίσης, ενυδατικά συστατικά, όπως βούτυρο καριτέ, μέλι, γάλα, πλιγούρι βρώμης, συντηρητικά, φυσικό ή τεχνητό άρωμα και ποικιλίες επιπλέον συστατικών, από ροδοπέταλα έως κόκκους καφέ!

Το σαπούνι έχει υψηλότερο pH (9-10) από το δέρμα μας pH (4-5). Αυτό, θεωρητικά, σημαίνει πως μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια και το φιλμ προστασίας της επιδερμίδας μας, με αποτέλεσμα το δέρμα να «στεγνώσει». Οι νέες φόρμουλες, όμως, είναι πολύ ανώτερες από τις παλιές, και στην πραγματικότητα, είναι εξαιρετικά απαλές και ενυδατικές.

Όσον αφορά την ενυδατική του δράση, τα συστατικά που περιέχει θα μας δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, είτε πρόκειται για στερεή είτε για υγρή μορφή. Αλλά και η αντίδραση της επιδερμίδα μας έπειτα από προσωπική χρήση, θα μας δώσει την καλύτερη απάντηση.

Εάν αισθανθούμε πως η επιδερμίδα του προσώπου μας είναι ξηρή και «τραβάει», τότε δεν είναι το ιδανικό. Αντίθετα, εάν το δέρμα μας παραμένει ενυδατωμένο, μεταξένιο και απαλό, τότε λειτουργεί μια χαρά!

Ασφάλεια και υγιεινή

Μια ακόμα υπόθεση, πέρα από την ξηρότητα που φανταζόμασταν πως προκαλούν, αφορά την εξάπλωση των βακτηρίων. Πρέπει τα σαπούνια σε πλάκες να είναι ατομικά ή μπορούμε να τα μοιραστούμε με άλλους;

Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν πως εάν το σαπούνι ξεπλυθεί μεταξύ των χρήσεων, ουσιαστικά δεν συντρέχει κίνδυνος μετάδοσης βακτηρίων.

Τι κάνουμε, λοιπόν; Ξεπλένουμε το σαπούνι. Πλένουμε τα χέρια ή το σώμα μας. Το αφήνουμε στη θέση του να στεγνώσει!

Αν και μερικοί μικροοργανισμοί μπορεί να υπάρχουν στην επιφάνεια, με τη δημιουργία αφρού παγιδεύονται και απομακρύνονται, καθώς ξεπλένουμε με νερό.

Αξίζει να επισημάνουμε πως η λαβή στο μπουκάλι του υγρού σαπουνιού έχει πιθανώς, την ίδια ποσότητα βακτηρίων με το σαπούνι. Το ίδιο και οι πετσέτες μας ή το κινητό μας τηλέφωνο. Ειδικά, το κινητό, στην πραγματικότητα είναι το πιο βρώμικο από όλα!

Δείτε Επίσης
Οι συσκευασίες γάλακτος που βραβεύτηκαν για το ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα

Πώς θα διαβάσετε τα συστατικά

  • Τα πιο συνηθισμένα συστατικά που συναντάμε σε μια πλάκα σαπουνιού, αναφέρονται σε κάποιο είδος νατρίου, όπως για παράδειγμα Sodium Olivate, Sodium Palmate ή Sodium Cocoate. Πρόκειται δηλαδή, για σαπωνοποιημένες εκδοχές κάποιου συγκεκριμένου λαδιού.
  • Η γλυκερίνη είναι επίσης, ένα συνηθισμένο συστατικό, γνωστή για τις ενυδατικές της ιδιότητες.
  • Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται σε αρκετές συνθέσεις σαπουνιών, αξιοποιώντας τα θετικά τους οφέλη.
  • Ενδέχεται να υπάρχουν μη σαπωνοποιημένα έλαια στη λίστα των συστατικών, τα οποία προστίθενται συνήθως, για την ενυδατική τους δράση.
  • Άλλα συστατικά που μπορούμε να συναντήσουμε είναι το βούτυρο καριτέ, η βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη), το κερί μέλισσας, διάφορα εκχυλίσματα, καφές, άργιλος, ροδοπέταλα ή άλλα πρόσθετα.

Πλάκα σαπουνιού vs Υγρό σαπούνι: Ποιο είναι πιο οικονομικό;

Όχι μόνο οικονομικότερο, αλλά και περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον είναι σαφέστατα, το κλασικό σαπούνι σε πλάκα. Όπως ήδη αναφέραμε, τα υγρά σαπούνια διατίθενται σε πλαστικές συσκευασίες, ενώ μελέτες αποδεικνύουν επίσης, πως το αποτύπωμα άνθρακα των συγκεκριμένων σαπουνιών είναι 25% μεγαλύτερο ανά πλύσιμο, σε σχέση με τα σαπούνια.

Αν και δεν είναι απόλυτα τέλειο, το σαπούνι με συνθέσεις κυρίως από φυτικά έλαια, αφήνει επίσης αρνητικό αποτύπωμα στο οικοσύστημα, αλλά είναι πιθανώς, η πιο πράσινη επιλογή.

Τύποι και είδη σαπουνιών

Αντιβακτηριακά, ενυδατικά, με δράση κατά της ακμής, για ευαίσθητες ή ξηρές επιδερμίδες, σαπούνια για τον καθαρισμό του προσώπου ή με απολεπιστική δράση, ο κατάλογος είναι μακρύς.

Επίσης, θα βρούμε σαπούνια με αιθέρια έλαια, εμπλουτισμένα με αποξηραμένα βότανα, με θαλασσινό αλάτι, ελαιόλαδο, βούτυρο καριτέ, κακάο, βρώμη, κόκκους καφέ, μέντα, κανέλα, βρύα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να μας έρθει στον νου, η επιλογή συνθέσεων είναι ατελείωτη, πραγματικά!

Και πώς μπορούμε να τα προμηθευτούμε; Από καταστήματα βιολογικών προϊόντων ή υγιεινών τροφών, μικρές οικογενειακές φάρμες, φαρμακεία, αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καλλυντικών προϊόντων ή προτάσεις αποκλειστικά, από φυσικά συστατικά και από το διαδίκτυο!

It’s soap time!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.