Προστασία από τον κωρονοϊό: Πλένετε τα χέρια σας ΣΩΣΤΑ!

Προστασία από τον κωρονοϊό: Πλένετε τα χέρια σας ΣΩΣΤΑ!

Θυμάστε που οι γονείς μας συνέχεια μας θύμιζαν να πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά το φαγητό; Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού το πλύσιμο των χεριών είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό μέτρο που μπορούμε να πάρουμε.

Από τη Σοφία Κροκιδά

Οι συστάσεις για το συγκεκριμένο μέτρο γίνονται όλο και πιο συχνές, ειδικά εφόσον οι ειδικές μάσκες, που λανθασμένα πολλές φορές το κοινό προμηθεύεται αλόγιστα, παραμένουν δυσεύρετες.

Αν λοιπόν πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα στα δύο, φροντίστε πάνω απ΄όλα να κρατάτε τα χέρια σας καθαρά πλένοντάς τα συχνά με νερό και σαπούνι, και να χρησιμοποιείτε τακτικά αντισηπτικό υγρό χεριών. Μην ξεχνάτε να βήχετε και να φτερνίζεστε με τον αγκώνα στο στόμα και πλένετε τα χέρια σας όποτε ακουμπάτε κάποια επιφάνεια.

Είναι κάτι που κάνουμε όλη μας τη ζωή, αλλά

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, πολλές γυναίκες πλέον καθαρίζουν ακόμα πιο συχνά τα χέρια τους και τις επιφάνειες γύρω τους, ώστε να προστατευθούν από τον κωρονοϊό, ενώ το ποσοστό των αντρών που ακολουθούν την ίδια πρακτική είναι δυστυχώς χαμηλότερο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πλύνουν τα χέρια τους, αφού φτερνιστούν ή πιάσουν χρήματα, σε αντίθεση με τους άντρες.

Η έρευνα υπενθυμίζει επίσης μια σχετική μελέτη 20 χρόνια νωρίτερα στην Αμερική, η οποία αποκάλυπτε πως, ενώ το 95% των αντρών και γυναικών δηλώνουν ότι πλένουν τα χέρια τους μετά την τουαλέτα, μόνο το 67% όντως το κάνει.

Ποιος είναι ο ρόλος των ταξιδιωτών;

Άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα σχετικά με τον ρόλο των εναέριων μέσων μεταφοράς στη μετάδοση νοσημάτων υποστηρίζουν πως ακόμα και αυτοί που πλένουν τα χέρια τους συνήθως δεν το κάνουν σωστά.

Κάποιοι δεν χρησιμοποιούν σαπούνι, ενώ άλλοι αφιερώνουν στο πλύσιμο των χεριών λιγότερο χρόνο από την ενδεδειγμένο, ο οποίος είναι 20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον.

Όσοι πλένουν τα χέρια τους συνήθως το κάνουν βιαστικά. Αυτό όμως είναι αρκετά προβληματικό, αν σκεφτούμε ότι ο νέος ιός εξαπλώνεται ακόμα πιο γρήγορα λόγω των αεροπορικών ταξιδιών. Υπολογίζεται ότι, στην καλύτερη περίπτωση, 1 στους 5 ανθρώπους σε ένα αεροδρόμιο έχει πλύνει τα χέρια του κάποια στιγμή. Δηλαδή το 20% των ταξιδιωτών.

Στην ίδια έρευνα, οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι αν περισσότεροι ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν αεροπλάνα έπλεναν τα χέρια τους κανονικά, ίσως αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την μετάδοση του ιού έως και 70%.

Αυτή τη στιγμή, η έρευνα δείχνει ότι μόνο ένα 20% από αυτούς που ταξιδεύουν με αεροπλάνο πλένουν τακτικά τα χέρια τους, ενώ ακόμα και μια μείωση σε 10% θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά.

Δείτε Επίσης
Εννέα προτάσεις για να διαχειριστούμε τις διατροφικές ατασθαλίες!

Οι μελετητές εξηγούν ότι η έρευνα καταλήγει στο ότι το συνεπές και σωστό πλύσιμο των χεριών από όλους μας είναι μια απλή και αποτελεσματική λύση στην καταπολέμηση της μετάδοσης του κορωνοϊού αλλά και στην εξάλειψη μελλοντικών επιδημιών.

Πώς πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας

Ακόμα κι έτσι, ένα απλό πλύσιμο δεν αρκεί για να μας προστατεύσει. Για να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει να καλύπτουμε τα χέρια μας με σαπούνι και να τα τρίβουμε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, στεγνώνοντάς τα σε καθαρή πετσέτα.

Για να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει να καλύπτουμε τα χέρια μας με σαπούνι και να τα τρίβουμε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, στεγνώνοντάς τα σε καθαρή πετσέτα

Αν δεν έχετε πρόσβαση σε νερό και σαπούνι, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε μέσα μεταφοράς, μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε συχνά κάποιο αντισηπτικό τζελ με τουλάχιστον 60% αλκοόλ.

Το σωστό πλύσιμο χεριών μπορεί να μας προστατεύσει όχι μόνο από τον κορωνοϊό αλλά και από ένα κρύωμα ή μια γρίπη. Γι’ αυτό θα πρέπει να το κάνουμε σωστά, πάντα και παντού.

© 2013-2020 womanidol.com. All Rights Reserved.