Σαγιονάρες: Μην τις φοράτε πολλές ώρες! Προκαλούν δυσάρεστες καταστάσεις!

Σαγιονάρες: Μην τις φοράτε πολλές ώρες! Προκαλούν δυσάρεστες καταστάσεις!

Καλοκαίρι χωρίς σαγιονάρες, γίνεται; Δεν γίνεται! Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για τα υποδήματα που «τρομοκρατούν» τους περισσότερους ειδικούς. Οι ποδίατροι ισχυρίζονται ότι καλό είναι να τις φοράμε μόνο στην παραλία, την πισίνα, το spa και τα κοινόχρηστα ντους και πουθενά αλλού! Ας δούμε γιατί.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

1. Οι σαγιονάρες αφήνουν τα πόδια σας εκτεθειμένα σε βακτηρίδια, ιογενείς και μυκητισιακές λοιμώξεις. Κάθε φορά που φοράτε τις σαγιονάρες σας στον δρόμο, είναι πιθανόν π.χ. να κολλήσετε σταφυλόκοκκο. Αυτό το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει διαφόρων ειδών ερεθισμούς, από πιο απλούς έως πιο σοβαρούς. Η σοβαρή έκθεση στον σταφυλόκοκκο εξαρτάται από το εάν έχετε ανοιχτές πληγές, π.χ. μικρές αμυχές από πρόσφατο πεντικιούρ ή μεγαλύτερες πληγές, αλλά και από τη γενική κατάσταση της υγείας σας.

Επίσης, υπάρχουν και λοιμώξεις από μύκητες, που είναι εξαιρετικά μεταδοτικές, και τις κολλάμε με την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Με τις σαγιονάρες τα πόδια μας εκτίθενται πολύ εύκολα.

2. Οι σαγιονάρες επιβραδύνουν το βάδισμά μας, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Auburn που διαπίστωσε ότι τα άτομα που τις φορούν κάνουν μικρότερα βήματα από τα άτομα που φορούν παπούτσια. Και ταυτόχρονα, μας κάνουν πιο αδέξιες. Τα μικρότερα βήματα δηλαδή, αυξάνουν αυξάνουν τον κίνδυνο να πέσετε.

3. Οι σαγιονάρες καταστρέφουν τις φτέρνες σας. Επειδή οι φτέρνες χτυπούν το έδαφος με περισσότερη δύναμη, αφού δεν υπάρχει παρά μία «φλοίδα» που χωρίζει το πόδι σας από το έδαφος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνους – ειδικά αν στέκεστε ή περπατάτε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

4. Οι σαγιονάρες μπορεί να προκαλέσουν φουσκάλες. Όταν ένας λεπτός ιμάντας είναι το μόνο πράγμα που κρατά το παπούτσι σας, αυτός ο ιμάντας τρίβεται στο δέρμα σας κάθε φορά που κάνετε ένα βήμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και φουσκάλες. Όταν σκάσουν οι φουσκάλες, αφήνουν μια ανοιχτή πληγή που σας κάνει πιο ευάλωτους στα παθογόνα στα οποία εκτίθεται το πόδι σας.

5. Οι σαγιονάρες μπορούν να καταστρέψουν μόνιμα τα δάχτυλα των ποδιών σας, προκαλώντας πρόβλημα στις αρθρώσεις τους. Δηλαδή, οι αρθρώσεις των ποδιών να μένουν λυγισμένες.

Όταν φοράτε σαγιονάρες, τα δάχτυλα των ποδιών σας πρέπει να εργάζονται πολύ πιο σκληρά για να συγκρατήσουν το παπούτσι στο πόδι σας. Αν τις φοράτε πολλές ώρες και περπατάτε αποστάσεις, με την πάροδο του χρόνου μπορούν να προκαλέσουν ακαμψία, πόνο και πιθανή χειρουργική επέμβαση.

Δείτε Επίσης
Εxtrait de parfum: Παίρνω κομπλιμέντα, όταν φοράω αυτό το ακριβό άρωμα!

Γι’ αυτό προτιμήστε σαγιονάρες με πολλά λουριά ή με φαρδιά ταινία ή και με λουράκι που δένει στον αστράγαλο.

7. Οι σαγιονάρες μπορεί να προκαλέσουν διάφορους πόνους. Ιδιαίτερα σε άτομα με πλατυποδία, που χρειάζονται στήριξη του τόξου στο πέλμα για να διατηρούν τα γόνατα, τους γοφούς και την πλάτη τους ευθυγραμμισμένα.

8. Επίσης, μπορούν να προκαλέσουν διάφορους τραυματισμούς: Τενοντίτιδα του Αχιλλέα, με άλλα λόγια τραυματισμό στον τένοντα που συνδέει τον μυ της κνήμης με το οστό της φτέρνας, πόνο στη φτέρνα και «τσιμπήματα» των νεύρων στην πλάτη.

9. Οι σαγιονάρες μπορούν να επιδεινώσουν ή να προκαλέσουν κάλους. Επειδή τα δάχτυλα των ποδιών σας πρέπει να εργάζονται… σκληρά για να τις διατηρούν  στα πόδια σας, η υπερβολική τριβή μπορεί να επιδεινώσει κάλους και να τους κάνει οδυνηρούς ανάμεσα στα δύο δάχτυλα.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.