Τι ξέρετε για τις πέντε αισθήσεις;

Τι ξέρετε για τις πέντε αισθήσεις;

Tα αυτιά, τα μάτια, η μύτη, η γλώσσα και το δέρμα μας είναι τα «παράθυρά» μας στον έξω κόσμο. Πόσα ξέρετε για τις πέντε αισθήσεις [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ] και πώς μέσω αυτών αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο; Αγγίξτε, ακούστε, μυρίστε, γευθείτε και δείτε…

Από την Άντζελα Μολφέτα

Αφή

Aγγίξτε! Προσπαθήσετε να αγγίξετε συνειδητά διαφορετικά αντικείμενα και νιώστε την επιφάνεια, το σχήμα, το βάρος. Eίναι λείο ή άγριο, μαλακό ή σκληρό, ελαφρύ ή βαρύ, απαλό ή τραχύ;

Ξέρετε ότι:
 • Είναι η πιο σημαντική αίσθηση, την οποία βιώνουμε με ολόκληρο το σώμα μας;
 • Η ευαισθησία εξαρτάται από το είδος και τη συγκέντρωση των νεύρων. Τα νεύρα στα ακροδάχτυλά μας μπορούν να αισθανθούν καθαρά το φτερό μιας πεταλούδας αλλά δεν μπορούν να ανιχνεύσουν, αν ο καιρός είναι υπερβολικά κρύος ή ανυπόφορα ζεστός.
 • Η αφή είναι τόσο σημαντική για την καλή υγεία, όσο η τροφή και το νερό: Μόλις 5 ημέρες και τρία μασάζ των 15 λεπτών την ημέρα, πρόωρα γεννημένα μωρά πήραν 53% βάρος ημερησίως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα!

Ακοή

Aκούστε! Δώστε σημασία στου ήχους της καθημερινότητας. Αφεθείτε να αφουγκραστείτε και σκεφθείτε ποιοι ήχοι σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα.

Ξέρετε ότι:
 • Υπάρχουν πάνω από 17.000 τριχοειδή κύτταρα, στον κοχλία και μεταδίδουν στον εγκέφαλο κραδασμούς;
 • Μπορεί σύντομα να μπορούμε να παίρνουμε χάπια επόμενης ημέρας για τραυματικούς θορύβους: Είναι υπό δοκιμή.
 • Οι έρευνες σε ζώα έχουν δώσει ελπίδες ότι τα κατεστραμμένα νεύρα θα μπορούν μια μέρα να αναπαραχθούν εκ νέου και να αντιστρέψουν την κατάσταση απώλειας της ακοής.

Όσφρηση

Mυρίστε! Δοκιμάστε ποιες μυρωδιές προτιμάτε, ποια ένταση σας είναι ευχάριστη, με ποιον τρόπο επηρεάζουν τη διάθεσή σας.

Δείτε Επίσης
Μπορούν οι ορμόνες να επηρεάσουν την όσφρησή μας και πώς;

Ξέρετε ότι:
 • Μια συγκεκριμένη μυρωδιά μπορεί να σας πάει πίσω στην απόλαυση του πρώτου σας φιλιού; Αυτό γίνεται γιατί το μέρος του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις οσμές συνδέεται με το μεταιχμιακό σύστημα.
 • Οι γυναίκες αισθάνονται λιγότερη ένταση όταν εκτίθενται στις φερορμόνες, που αναδύονται στα μπράτσα των ανδρών.
 • Μπορείτε να μυρίζετε αρρώστια; Τα ποντίκια χρησιμοποιούν την οσμή για να εντοπίσουν τα άρρωστα ζώα και ίσως μια μέρα να είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν οι οσμές του σώματος για να ανιχνευθούν αρρώστιες όπως η ευλογιά.

Γεύση

Γευθείτε! Απολαύστε κάθε μπουκιά, προσπαθήστε να κάνετε το φαγητό μια μικρή ιεροτελεστία. Γλυκό, αλμυρό, πικρό, ξινό… δείτε τι αισθάνεστε.

Ξέρετε ότι:
 • Αν κλείσετε τη μύτη σας δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε τη μία τροφή από την άλλη, γιατί η γεύση και η όσφρηση είναι αλληλένδετες. Καθώς το σίελο διαλύει την τροφή, μικροσκοπικά σωματίδια επικάθονται πάνω στη γλώσσα και μεταφέρονται από το πίσω μέρος του λαιμού στη μύτη.
 • Είναι στα γονίδια μας: Το να είμαστε αθεράπευτα γλυκατζήδες ή να έχουμε μια ευαισθησία στις ξινές γεύσεις ή μια αντίδραση στις πικρές είναι κατά κάποιο τρόπο γενετικά προκαθορισμένο.
 • Μερικές γεύσεις ισοδυναμούν με άγγιγμα – μια καυτή πιπεριά ερεθίζει το εσωτερικό του στόματος και γεύεστε «ζέστη».

Όραση

Δείτε! Παρατηρήστε γύρω σας, κτίρια, δέντρα, λουλούδια, πρόσωπα, αντικείμενα. Απολαύστε τα χρώματα, ξεχωρίστε τις μορφές…

Ξέρετε ότι:
 • Εξαιτίας του τρόπου που οι ακτίνες φωτός πέφτουν, στο μάτι οι εικόνες σχηματίζονται ανάποδα; Ο εγκέφαλος δίνει λογική στα σήματα αυτά και τις στρέφει στη σωστή φορά.
 • Νέες τεχνικές έχουν ανακαλυφθεί για την πρόληψη του γλαυκώματος, ενώ οι εγχειρήσεις laser έχουν αποκαταστήσει την όραση εκατομμυρίων ανθρώπων.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.