Τσάι ή καφές; Τι είναι καλύτερο για το περιβάλλον;

Με τα χρόνια μάθαμε να αγαπάμε το τσάι και τον καφέ να ξεχωρίζουμε τις ποικιλίες και να τα φτιάχνουμε σχεδόν τελετουργικά. Και ενώ η επιλογή ανάμεσα στα δύο είναι προσωπική προτίμηση, ίσως κάποιο από αυτά είναι καλύτερο για το περιβάλλον. Σε μια εποχή που πλέον η βιωσιμότητα αποτελεί προτεραιότητα για πολλούς, έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε την ανακύκλωση και τις εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα από τα οχήματα. Αλλά τι συμβαίνει με το ρόφημα που καταναλώνουμε;
Από τη Σοφία Κροκιδά
To τσάι και ο καφές είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, ενώ επίσης βοηθούν στη χώνεψη. Παράλληλα η καφεΐνη αυξάνει τη νοητική εγρήγορση και βελτιώνει τις νοητικές δεξιότητες. Τι προτιμά όμως το περιβάλλον;
Το τσάι επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον
Σύμφωνα με έρευνες ένα τσάι την ημέρα προσθέτει 15 κιλά ετησίως στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός ανθρώπου, με τον καφέ να το πολλαπλασιάζει επί δέκα. Αλλά θα πρέπει να σκεφτείτε πόσο καταναλώνετε εσείς και πώς φτάνει σε εσάς το κάθε ρόφημα.
Ένας σημαντικός παράγοντας για το αποτύπωμα του τι πίνουμε είναι και το γάλα. Αν βάζετε αγελαδινό γάλα στο ρόφημά σας τότε το αποτύπωμα του θα είναι πολύ μεγαλύτερο, λόγω της παραγωγής μεθανίου από τις αγελάδες.
Επίσης, και τα δύο ροφήματα χρειάζονται βραστό νερό. Γενικά, ο καφές γίνεται με συγκεκριμένη ποσότητα νερού. Αν όμως ζεσταίνετε νερό για το τσάι σας στον βραστήρα είναι πιθανό να βράσετε περισσότερη ποσότητα από αυτή που πραγματικά χρειάζεστε για ένα φλιτζάνι. Που σημαίνει επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Κάτι ακόμα που βοηθάει να υπολογίσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κάθε ροφήματος είναι το πώς αυτό φυτεύεται και καλλιεργείται κάθε φορά.
Βιώσιμοι τρόποι για καλλιέργεια καφέ και τσαγιού
Στην Κένυα οι περιοχές καλλιέργειας τσαγιού χρησιμοποιούν κάρβουνο και ξύλα για την επεξεργασία της πρώτης ύλης, που οδηγεί στην αποψίλωση των δασών. Ο καθαρισμός της γης για παραγωγή τσαγιού οδηγεί επίσης στην αποψίλωση, ενώ οι φάρμες πολλές φορές χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα.
Ένας ακόμη παράγοντας είναι ότι πολλά φακελάκια τσαγιού φτιάχνονται από πλαστικό, που μπορεί να οδηγήσει στην επιβάρυνση του οικοσυστήματος. Η καλύτερη επιλογή, αν θέλουμε να προστατέψουμε τον πλανήτη μας, είναι συνήθως τα φύλλα τσαγιού που μεγαλώνουν οργανικά.
Παραδοσιακά τα καφεόδεντρα έχουν μεγαλώσει κάτω από ένα υπόστεγο άλλων δέντρων, σε αντίθεση με τον καφέ που εκτίθεται απευθείας στον ήλιο. Η διαδικασία που εμπλέκει τον ήλιο έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες εντάσεις στον καφέ, αλλά επίσης προϋποθέτει αποψίλωση.
Σκεφτείτε μόνο πώς στην κεντρική Αμερική έχουν αποψιλωθεί πάνω από 2.5 εκατομμύρια στρέμματα για να κάνουν χώρο για τον καφέ κάτω από τον ήλιο. Και επίσης, ο καφές που μεγαλώνει στον ήλιο απαιτεί περισσότερα φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα.
Ο καθαρισμός των δασών για την καλλιέργεια καφέ επηρεάζει και τα πουλιά των τροπικών δασών, ενώ μετά από μια σειρά μελετών αποδείχτηκε πως για τα μεταναστευτικά πουλιά ο καφές που μεγαλώνει κάτω από υπόστεγα είναι ό,τι καλύτερο μετά από ένα φυσικό δάσος. Ένα ακόμη θετικό του καφέ αυτού είναι ότι κρατάει τον άνθρακα μακριά από τον αέρα.
Μήπως ήρθε η ώρα να επιλέγουμε τα ροφήματά μας με περισσότερη οικολογική συνείδηση;