Ξυπόλυτοι… στο πάρκο: Έρευνα εξηγεί τα πιθανά οφέλη της «γείωσης»

Ξυπόλυτοι… στο πάρκο: Έρευνα εξηγεί τα πιθανά οφέλη της «γείωσης»

Έχετε πάει σε ένα πάρκο ή σε μία καταπράσινη εξοχή και νιώσατε την ξαφνική επιθυμία να βγάλετε τα παπούτσια σας και να περπατήσετε ξυπόλυτοι στο γρασίδι; Λοιπόν, αυτή η αίσθηση του εδάφους ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας μπορεί στην πραγματικότητα να έχει οφέλη για την υγεία. Η έννοια της «γείωσης» είναι η πρακτική του να περπατάς ή να στέκεσαι πάνω στη γη με γυμνά πόδια για να συνδεθείς με τις εγγενείς θεραπευτικές της ενέργειες και είναι ίσως μια από τις πιο ευχάριστες και διαισθητικές πρακτικές ευεξίας.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Έχει πράγματι οφέλη για την υγεία η γείωση;

Αυτή η άμεση σύνδεση με τη γη είναι μια νέα γεύση που μπορεί να αλλάξει  ολόκληρη την οπτική μας για τη ζωή. Μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ισορροπίας και μία αίσθηση επαφής με το περιβάλλον που βοηθά στην ευημερία μας.

Αν το σκεφτείτε είναι λογικό, ότι η φυσική επαφή με τη γη θα είχε τέτοια αποτελέσματα.  Άνθρωποι και φύση εξελίχθηκαν μαζί, τελικά, οπότε το να βγεις έξω μπορεί να νιώθεις σαν να επιστρέφεις στο σπίτι. Έχει όμως άλλα επιστημονικά οφέλη για την υγεία;

Ο Κλιντ Όμπερ, ένας από τους ηγέτες του κινήματος της γείωσης, θα σας πει απολύτως. Η εταιρεία του, Ultimate Longevity, βρίσκεται πίσω από το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας σχετικά με το πώς η σύνδεση με την ενέργεια της Γης (μιλάμε για κυριολεκτική ενέργεια, όπως το ηλεκτρομαγνητικό της πεδίο) θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ισορροπήσουμε.

«Η επιφάνεια της Γης είναι αρνητικά φορτισμένη με ελεύθερα ηλεκτρόνια, που σημαίνει ότι η Γη έχει μια πληθώρα ελεύθερων (αρνητικά φορτισμένων) ηλεκτρονίων που ταξιδεύουν και μειώνουν γρήγορα το θετικό φορτίο», λέει ο Ober. «Παράδειγμα: Όταν στέκεσαι ξυπόλητος στη γη, το σώμα απορροφά αυτά τα ελεύθερα ηλεκτρόνια και εξισώνεται με το αρνητικό φορτίο της Γης».

Προς υποστήριξη αυτής της ιδέας, ο Ober επισημαίνει πάνω από 20 μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους καθηγητές που διαπίστωσαν ότι η γείωση μπορεί να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή, να τονώσει τη διάθεση, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να αυξήσει το επιφανειακό φορτίο στα ερυθρά αιμοσφαίρια, μειώνοντας έτσι το ιξώδες και τη συσσώρευση του αίματος που σχετίζεται με καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Και αρκετά περίεργο, καμία από αυτές τις μελέτες δεν διεξήχθη στην πραγματικότητα έξω. Αντίθετα, οι συμμετέχοντες και οι ομάδες placebo  στέκονταν και οι δύο σε χαλάκια ή κοιμόντουσαν σε στρώματα, μερικά από τα οποία ήταν ηλεκτρικά φορτισμένα για να προσομοιώσουν τις συνθήκες που θα έβρισκε κανείς σε εξωτερικούς χώρους.

Πλήρης αποκάλυψη: Η εταιρεία του Ober πουλά και αυτά τα προϊόντα, επομένως, ενώ αυτά τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά, χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα για την επαλήθευση τους.

«Η επιστημονική συμφωνία είναι ότι δεν είναι κάτι θεραπευτικό», λέει η νευρολόγος Ilene Ruhoy, M.D., Ph.D., σχετικά με την άποψη του ιατρικού κόσμου για τη γείωση, «αλλά μπορεί να συσταθεί σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κυρίως για προληπτική αλλά και θεραπευτική υγεία. Οι περισσότερες έρευνες γίνονται στον εναλλακτικό ιατρικό κόσμο και δεν συζητούνται τακτικά μεταξύ των παραδοσιακών γιατρών».

Προσθέτει ότι η ηλεκτρική ιατρική γενικά είναι ενδιαφέρουσα, ωστόσο, και οι δομές των ανθρώπινων κυττάρων έχουν παρομοιαστεί με πακέτα μπαταριών λόγω της ικανότητάς τους να μεταφέρουν ηλεκτρικά ρεύματα.

3 μέθοδοι γείωσης για να δοκιμάσετε

Είτε είναι σωματική είτε απλώς πνευματική, υπάρχει σίγουρα κάποιο είδος ανταλλαγής ενέργειας που συμβαίνει όταν τα πόδια μας ακουμπούν γυμνά σε στερεό έδαφος. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές για την εξάσκηση της γείωσης ανεξάρτητα από το πού ζείτε:

Δείτε Επίσης
Σιωπηλά χωράφια: Ένα κοκτέιλ φυτοφαρμάκων επηρεάζει τις μέλισσες σε όλη την Ευρώπη

1. Σταθείτε ξυπόλητοι σε ένα φυσικό τοπίο κοντά σας

Το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι πρόσβαση σε ένα μικρό κομμάτι γης. Αυτό μπορεί να είναι σε ένα πάρκο, σε ένα μονοπάτι, δίπλα σε ένα υδάτινο σώμα. Η αγορά μίας μπάλας χώματος για να τοποθετηθεί σε εσωτερικούς χώρους ή σε ένα αίθριο δεν θα είναι αποτελεσματική ούτε τα ηλεκτρικά χαλάκια γείωσης: Η σύνδεση σε μια πρίζα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη σύνδεσή μας με τη γη.

Όσο για το πόσο καιρό πρέπει να στέκεστε έξω για να αποκομίσετε τυχόν οφέλη αποκατάστασης, Ο Ober λέει ότι 30 λεπτά τη φορά είναι αρκετά για να αρχίσετε να απαλύνετε τον πόνο, την ένταση και το άγχος.

2. Αν έχετε χώρο, περπατήστε ξυπόλητοι σε εξωτερικούς χώρους (με ασφάλεια!).

Ο γιατρός Isaac Eliaz, M.D., M.S., L.A., είναι επίσης υπέρμαχος της γείωσης, αλλά προτιμά να το κάνει εν κινήσει. «Με το περπάτημα, ασκούμε τους μύες και το καρδιαγγειακό μας σύστημα, βελτιώνουμε την ψυχική μας υγεία, μειώνουμε το στρες και υποστηρίζουμε τη γενική μας ευεξία. Απλώς βγάζοντας τα παπούτσια μας φαίνεται να πολλαπλασιάζει αυτά τα οφέλη.

Ωστόσο, εσείς θα πρέπει πάντα να προσέχετε το περιβάλλον σας και να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές για εσάς να περπατάτε ξυπόλητοι (δηλαδή, το έδαφος δεν είναι αιχμηρό ή έχει τη δυνατότητα να τραυματίσει τα πόδια σας). Εάν αναρωτιέστε αν το να περπατάτε ξυπόλητοι είναι η σωστή κίνηση για εσάς, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν περπατήσετε στο γρασίδι.

3. Κάντε το συνειδητά

Κάντε μια μικρή σημείωση πριν βρεθείτε με γυμνά πόδια στο έδαφος, αναφέροντας τα επίπεδα πόνου σας, περιγράφοντας τυχόν πόνους και πώς νιώθετε. Παρατηρήστε οποιοδήποτε άγχος, θυμό ή ένταση στο σώμα σας. Στη συνέχεια, συγκρίνετε την αλλαγή μετά τη γείωση.

Τα οφέλη που μειώνουν το άγχος βγαίνοντας για περπάτημα έξω (με ή χωρίς παπούτσια) είναι αρκετά για να κάνουν οποιονδήποτε θέλει να απομακρυνθεί  από τις οθόνες τους και έρθει σε επαφή με τη φύση. Έτσι, είτε πρόκειται για μπότες πεζοπορίας είτε για γυμνά πόδια, σίγουρα θα απολαύσετε το ταξίδι…

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.