Γήρανση αιδοίου: Ποια είναι τα σημάδια και πώς μπορεί μία γυναίκα να απαλλαγεί;

Γήρανση αιδοίου: Ποια είναι τα σημάδια και πώς μπορεί μία γυναίκα να απαλλαγεί;

Πολλά πράγματα μπορεί να προβληματίζουν τη γυναίκα σχετικά με την εμφάνιση της ευαίσθητης περιοχής με το πέρασμα του χρόνου, παρόλο που είναι εντελώς φυσιολογικά. Ο Δρ. Νίκος Ναούμ, Eιδικός στην Επανορθωτική Γυναικολογία – Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Γυναικολογίας εξηγεί τα φυσιολογικά σημάδια και πώς αντιμετωπίζονται.

Επειδή ανατομικά η εμφάνιση του αιδοίου μπορεί να απέχει πολύ από εικόνες που προβάλλονται ή με το πέρασμα του χρόνου να αλλάξει η εμφάνισή του, η γυναίκα μπορεί να προβληματίζεται και να μην νιώθει καλά με την εικόνα της γενετήσιας περιοχής, πράγμα που είναι δυνατό να σαμποτάρει τις σχέσεις της με τους άνδρες, καθώς και τη σεξουαλική της έκφραση.

Ο Δρ. Νίκος Ναούμ, Eιδικός στην Επανορθωτική Γυναικολογία – Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Γυναικολογίας, εξηγεί ότι ο συγκεκριμένος προβληματισμός σπάνια αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, ακόμα και στις πολύ ιδιαίτερες συζητήσεις μεταξύ των γυναικών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν την απασχολεί και δεν προβληματίζεται σχετικά με αυτό.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, συστήνει η γυναίκα να απευθυνθεί σε έναν γιατρό που εξειδικεύεται σε θέματα Αισθητικής Γυναικολογίας. Εκείνος, με απόλυτη εχεμύθεια και σεβασμό προς το θέμα που την απασχολεί, θα φροντίσει να προσφέρει την κατάλληλη για εκείνη θεραπεία.

Ποια είναι όμως τα συνηθισμένα σημάδια γήρανσης του αιδοίου που απασχολούν μια γυναίκα με το πέρασμα του χρόνου, αποκαλύπτοντας έτσι την ηλικία της, ακόμα κι αν η υπόλοιπη εμφάνισή της είναι νεανική;

Ο Δρ. Ναούμ επισημαίνει τρία από αυτά, τα οποία όμως είναι συχνά πιθανό να εμφανιστούν για άλλους λόγους και σε γυναίκες νεότερης ηλικίας.

Το δέρμα της γεννητικής περιοχής έχει σκουρύνει

Πολλές γυναίκες νιώθουν αμηχανία για το γεγονός ότι το δέρμα στο αιδοίο τους έχει γίνει πιο σκούρο χρώμα σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα τους. Ή μπορεί σε κάποια μόνο σημεία να έχει υπερχρωματισμό, προσδίδοντας μία προβληματική εικόνα που ενοχλεί τη γυναίκα στις ιδιαίτερες στιγμές της.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζει η γυναίκα είναι ότι ο υπερχρωματισμός στην περιοχή είναι κάτι σύνηθες και φυσιολογικό και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους:

  • συχνό τρίψιμο της περιοχής από στενά ρούχα
  • συχνή χρήση χαλάουας ή κεριού αποτρίχωσης
  • ορμονικές μεταβολές π.χ. κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο κύριος λόγος, όμως, που μια γυναίκα μπορεί να δει τη γεννητική περιοχή να αλλάζει χρώμα είναι η φυσιολογική γήρανση. Επομένως, όλες οι γυναίκες μεγαλώνοντας θα δουν το αιδοίο τους να σκουραίνει, παρόλο που τα χείλη του αιδοίου μπορεί να έχουν εξ αρχής πιο σκούρο χρώμα, πράγμα που θεωρείται φυσιολογικό, εξηγεί ο Δρ. Ναούμ.

Πώς αντιμετωπίζεται; Στο πλαίσιο των θεραπειών αντιγήρανσης που εφαρμόζουν οι γυναίκες (π.χ. για να δείχνει πιο νεανικό το πρόσωπό τους) είναι πολύ πιθανό να θέλουν να επαναφέρουν και το χρώμα του αιδοίου που είχαν σε νεότερη ηλικία. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν η υπόλοιπη εμφάνισή τους αποκρύπτει τη βιολογική τους ηλικία.

Η θεραπεία που επιλέγεται σε περιπτώσεις δυσχρωμιών στην ιδιαίτερη περιοχή των γυναικών είναι η λεύκανση γεννητικής περιοχής. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη θεραπεία συμπίπτει με τη δημοτικότητα της αποτρίχωσης με laser στην περιοχή.

Κι αυτό επειδή με την απουσία της τριχοφυΐας της περιοχής είναι πιο ορατό το σκούρο χρώμα του δέρματος του αιδοίου, εξηγεί ο Δρ. Ναούμ. Για όλες αυτές τις γυναίκες που προβληματίζονται, η λεύκανση γεννητικής περιοχής προσφέρει μια ιδανική λύση, προκειμένου να απαλλαγούν από το «σκοτεινό» χρώμα που μπορεί να επέλθει και να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου σε αυτή την ιδιαίτερη περιοχή του σώματός τους.

Χείλη αιδοίου που εξέχουν

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν συχνά διάφορες δυσμορφίες στα μεγάλα χείλη της περιοχής του αιδοίου, επειδή γεννήθηκαν με αυτή την ανατομία. Συγκεκριμένα, μπορεί να είναι υπερμεγέθη ή να υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ τους.

Δεν είναι ωστόσο λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες το σχήμα και το μέγεθος των χειλέων μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας της χαλάρωσης της περιοχής λόγω πολλαπλών τοκετών αλλά και λόγω ηλικίας.

Δείτε Επίσης
«Ευαίσθητες» υποθέσεις: Η φυσιολογία του αιδοίου και όσα είναι καλό να γνωρίζετε

Οι γυναίκες, που μπορεί να βοηθηθούν από την επέμβαση σύγκλισης μικρών  χειλέων, αισθάνονται ότι τα μικρά  χείλη τους αποκλίνουν το ένα από το άλλο, αντί να συγκλίνουν. Επίσης, οι γυναίκες που ζητούν μείωση μικρών χειλέων συνήθως διαπιστώνουν ότι τα μικρά χείλη είναι πολύ μεγάλα αναλογικά με το συνολικό μέγεθος της συγκεκριμένης περιοχής, με αποτέλεσμα να τις προβληματίζουν στο ντύσιμο με εφαρμοστά ρούχα ή στην χρήση οργάνων γυμναστικής που εφάπτονται της περιοχής όπως το ποδήλατο

Πώς αντιμετωπίζεται; Η Αισθητική Γυναικολογία έρχεται να διορθώσει τις δυσμορφίες αυτές αναπλάθοντάς τα στις γυναίκες που αισθάνονται δυσφορία για αυτό. Η επέμβαση της αιδοιοπλαστικής – στην περίπτωση αυτή – αποσκοπεί στην απομάκρυνση της περίσσειας του δέρματος από το άνοιγμα του κόλπου και συστήνεται και εφαρμόζεται πολύ συχνά σε περιπτώσεις ανομοιομορφίας, ασυμμετρίας  ή  υπερτροφίας  εσωτερικών χειλέων.

Ο ειδικός σε τέτοιου είδους επεμβάσεις γιατρός προχωρά στη μείωση του όγκου των χειλέων του αιδοίου, ώστε να επιτευχθεί συμμετρία μεταξύ μικρών και μεγάλων χειλέων. Παράλληλα, στόχος είναι να αποκατασταθεί το περίγραμμα των χειλέων.

Απώλεια όγκου και χαλάρωση στην περιοχή

Σε γυναίκες με μεγάλα χείλη αιδοίου, η απώλεια κιλών ή η χαλάρωση λόγω γήρανσης μπορεί να επιφέρει απώλεια όγκου λόγω της απώλειας λίπους όχι μόνο στα χείλη του αιδοίου αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή του αιδοίου το οποίο φαίνεται να χάνει με τον πέρασμα του χρόνου τον όγκο του και οπτικά να φαίνεται ότι μαραζώνει ή έχει κρεμάσει προς τα κάτω.

Αυτό μπορεί να συμβεί όχι μόνο λόγω της χαλάρωσης που φέρνει η γήρανση, συνήθως όταν μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση, αλλά ακόμα και σε μια νεότερη γυναίκα που θα χάσει απότομα πολλά κιλά.

Πώς αντιμετωπίζεται: Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η ανάπλαση του αιδοίου και ανανέωση των μεγάλων χειλέων του με τον συνδυασμό εφαρμογής ειδικού ιατρικού laser CO2 και έγχυσης υαλουρονικού οξέος ή αυτόλογου λίπους για γέμισμα των περιοχών του αιδοίου που έχουν χάσει όγκο.

Ο συνδυασμός προκύπτει ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της καθεμιάς γυναίκας. Χάρη στην νεοκολλαγένεση που επιτυγχάνεται παρατηρείται προοδευτική βελτίωση της εικόνας των μεγάλων χειλέων με σύσφιξη και ανανέωση της περιοχής.

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.