Κάτι νέο για τα μαλλιά: Κάντε το τεστ της υγρασίας!

Κάτι νέο για τα μαλλιά: Κάντε το τεστ της υγρασίας!

Μέχρι σήμερα, γνωρίζουμε πως τα μαλλιά μας μπορεί να είναι κανονικά, ξηρά, λιπαρά, με τάσεις λιπαρότητας στις ρίζες, μικτά, κ.λπ. Όλο και περισσότερες αναφορές, όμως, γίνονται το τελευταίο διάστημα για το είδος των πόρων που έχουν τα μαλλιά μας. Εμβαθύνοντας σε αυτό, μαθαίνουμε περισσότερα και για τη σωστή φροντίδας τους!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Όπως γνωρίζουμε, οι τρίχες είναι κεράτινοι σχηματισμοί, οι οποίοι αποτελούνται από δύο μέρη: τη ρίζα και το στέλεχος. Με κύριο συστατικό την κερατίνη, δηλαδή πρωτεΐνες, δημιουργούνται μακριές αλυσίδες με πολύ δυνατούς δεσμούς, οι οποίοι διασπώνται δύσκολα και για αυτό τελικά, οι τρίχες είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στις επιδράσεις του περιβάλλοντος.

Συχνά, γίνεται λόγος για τους πόρους της τρίχας, οι οποίοι ανοίγουν ή κλείνουν. Στις περιπτώσεις που παρατηρείται άνοιγμα, διαπιστώνουμε πως δημιουργούνται αλλαγές στη διάταξη των αλυσίδων της κερατίνης, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ανισορροπίες.

Ανάλογα με το πόσο πορώδεις είναι οι τρίχες των μαλλιών μας έχουν και την ιδιότητα να απορροφούν περισσότερη ή λιγότερη υγρασία.

Τι επιπτώσεις έχει η απορρόφηση της υγρασίας

Όταν τα μαλλιά μας έχουν κλειστούς πόρους σημαίνει πως δεν απορροφούν εύκολα την υγρασία. Σε αυτήν την περίπτωση οι τρίχες διαθέτουν αρκετά ισχυρούς δεσμούς, έτσι ώστε να μην χάνουν εύκολα την υγρασία τους, οπότε θεωρούνται και υγιή.

Οι ανοιχτοί πόροι είναι ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή, τα μαλλιά μας σε μια τέτοια περίπτωση απορροφούν πολύ εύκολα την υγρασία και κατά συνέπεια, έχουν την ιδιότητα να χάνουν με μεγάλη ευκολία τα φυσικά επίπεδα υγρασίας.

Σε αυτήν την κατηγορία συγκαταλέγονται μαλλιά που υπόκεινται σε έντονες μεθόδους styling με θερμότητα, ήδη κατεστραμμένα μαλλιά ή περιπτώσεις που αγνοούν τη συστηματική φροντίδα των μαλλιών τους.

Το τεστ της αλήθειας…

Για να διαπιστώσουμε εάν τα μαλλιά μας ανήκουν στη μία ή στην άλλη κατηγορία, δεν έχουμε παρά να κάνουμε ένα πανεύκολο τεστ:

  • Αφού χτενίσουμε τα μαλλιά μας, παίρνουμε μερικές τρίχες από τη βούρτσα μας.
  • Γεμίζουμε ένα διάφανο μπολ με νερό της βρύσης και ρίχνουμε δυο-τρεις από τις τρίχες μας.

Το αποτέλεσμα του τεστ:

  • Εάν τα μαλλιά μας επιπλέουν, σημαίνει πως διαθέτουν κλειστούς πόρους, οπότε και δεν απορροφούν εύκολα υγρασία.
  • Εάν τα μαλλιά μας βυθιστούν στον πάτο ή παραμένουν στο μέσο του μπολ, τότε απορροφούν περισσότερο νερό και δείχνουν πως έχουν ανοιχτούς πόρους.
  • Σε μερικές περιπτώσεις βέβαια, μπορούμε να παρατηρήσουμε και συνδυασμό. Δηλαδή, εάν έχουμε κάνει στα μαλλιά μας ανταύγειες στις άκρες τους, ενδέχεται στο άκρο να παρατηρούνται ανοιχτοί πόροι, ενώ από τις ρίζες και προς το κέντρο της τρίχας να έχουμε ένα χαμηλότερο πορώδες σχήμα.

Η κατάλληλη φροντίδα για μαλλιά με κλειστούς πόρους

Για να διατηρήσουμε το καλό επίπεδο των πόρων στα μαλλιά μας είναι σκόπιμο να αποφύγουμε προϊόντα περιποίησης με πρωτεΐνες, στοιχείο που ενδέχεται να κάνει τα μαλλιά μας πιο εύθραυστα.

Δείτε Επίσης
Μυστικά για λαμπερά μαλλιά

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ελαφριές φόρμουλες με φυσικά συστατικά, όπως έλαια baobab και tea tree ή ανάλαφρες συνθέσεις κοντίσιονερ και προστατευτικά προϊόντα pre-styling.

Η κατάλληλη φροντίδα για μαλλιά με ανοιχτούς πόρους

Σε αυτήν την περίπτωση δεν χρειαζόμαστε απλά και μόνο προϊόντα που προσφέρουν υγρασία στα διψασμένα μας μαλλιά, αλλά ειδικές φόρμουλες που «κλειδώνουν» την υγρασία στο στέλεχος των τριχών.

Το σημείο κλειδί είναι να καταφέρουμε να εξισορροπήσουμε το pH των μαλλιών μας, οπότε και χρειαζόμαστε προϊόντα πολύ πλούσια σε ενυδατικούς παράγοντες, όπως λιπίδια, πρωτεΐνες μεταξιού και σύμπλεγμα βιταμινών.

Συμβουλή: Ανεξάρτητα από την κατηγορία, στην οποία ανήκουμε, πολύ σημαντικό είναι να εφαρμόζουμε μια ρουτίνα φροντίδας για τα μαλλιά μας στο σπίτι, σε εβδομαδιαία ή ακόμα και καθημερινή βάση, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες τους, ώστε να είναι υγιή, λαμπερά και ελαστικά.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.