Υπέροχα γκρίζα μαλλιά! Οι συμβουλές που θα τα κάνουν να λάμψουν

Υπέροχα γκρίζα μαλλιά! Οι συμβουλές που θα τα κάνουν να λάμψουν

Ασημί, γκρι, λευκά, στο χρώμα της πλατίνας ή σαν αλατοπίπερο; Ανεξάρτητα από το πώς μας αρέσει να αναφερόμαστε στα γκρίζα μαλλιά μας, το ζητούμενο είναι να τα περιποιηθούμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να λάμψουν κυριολεκτικά! Καταρρίπτουμε τους μύθους, μαθαίνουμε τις αλήθειες και ακολουθούμε 3 σημαντικά βήματα για ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα.

Από την Άντζελα Μολφέτα

Δεν έχει σημασία αν τα γκρίζα μαλλιά μας πρωτοεμφανίστηκαν στην ηλικία των 20 ή στα 50 μας! Δεν έχει σημασία εάν άσπρισαν εξαιτίας του DNA μας ή λόγο έντονων στρεσογόνων καταστάσεων που περάσαμε! Και επίσης, δεν έχει σημασία αν έχουν ασπρίσει όλα μας τα μαλλιά ή μόνο λίγες τούφες στην περιοχή των κροτάφων μας!

Καθώς, όμως, τα μαλλιά μας χάνουν τη χρωστική τους, υφίστανται αλλαγές στη δομή τους. Οπότε και η ρουτίνα περιποίησης που ακολουθούμε θα πρέπει να αλλάξει, σύμφωνα με τις ανάγκες μας!

Τα μελανοκύτταρα, που βρίσκονται στο δέρμα μας αλλά και στο τριχωτό της κεφαλής, παράγουν τη χρωστική ουσία που χρωματίζει τα μαλλιά και την επιδερμίδα μας.

Ανάλογα με το DNA μας, την ηλικία, την κατάσταση της υγείας μας, αλλά και των εξωτερικών επιθέσεων που δεχόμαστε, τα μελανοκύτταρα μας μειώνονται σε αριθμό, όπως το κολλαγόνο, η ελαστίνη, κ.λπ. Αποτέλεσμα; Τα μαλλιά μας να μην είναι πλέον χρωματισμένα και να αρχίσουν να γκριζάρουν ή να εμφανίζουν τα πρώτα λευκά!

Αυτό το φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί σε επιλεγμένες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής και σταδιακά, να επεκταθεί. Η διαδικασία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και για αυτό είναι δύσκολο να προβλέψουμε εάν θα εξελιχθεί αργά η γρηγορότερα.

Μύθοι και αλήθειες

Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με τα γκρίζα μαλλιά! Ας δούμε τι συμβαίνει:

1. Δεν αφαιρούμε τα λευκά, διότι θα διπλασιαστούν!

Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί! Ωστόσο, εάν «βγάλουμε» τις άσπρες τρίχες, αυτές θα αναπτυχθούν ξανά και επειδή θα είναι κοντύτερες, θα διακρίνονται ευκολότερα.

2. Δεν διορθώνεται το χρώμα τους!

Τα λευκά μαλλιά μπορούν πολύ εύκολα να αποκτήσουν μια κιτρινωπή ή μπρούτζινη απόχρωση που θα τα κάνει να δείχνουν άσχημα και απεριποίητα! Για να τα βοηθήσουμε χρησιμοποιούμε ειδικό σαμπουάν που θα τους χαρίσει τη λάμψη του ασημιού!

3. Λερώνονται εύκολα, όπως οποιοδήποτε χρώμα μαλλιών!

Όπως και τα πιο ανοιχτόχρωμα, έτσι και τα γκρίζα μαλλιά, έχουν αρκετά πορώδη υφή. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να λερωθούν πολύ εύκολα από το περιβάλλον και όχι μόνο! Η ρύπανση και ο καπνός μπορούν να τα θαμπώσουν, όπως και το σίδερο ισιώματος μπορεί να τα κάψει!

4. Προσοχή, εάν επιλέξουμε τη βαφή!

Σε περίπτωση που αποφασίσουμε να βάψουμε τα μαλλιά μας είναι καλύτερο να το ξανασκεφθούμε και εναλλακτικά, να επιλέξουμε να δημιουργήσουμε ανταύγειες σε ήπιους τόνους, πολύ διακριτικές! Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια και αραιότερες επισκέψεις στο κομμωτήριο, ενώ ακόμα και εάν αποφασίσουμε να τα αφήσουμε λευκά, θα είναι ευκολότερο!

5. Χρησιμοποιούμε τα ίδια προϊόντα περιποίησης!

Όπως ήδη αναφέραμε, όταν τα μαλλιά μας γκριζάρουν και ασπρίζουν αλλάζουν υφή και συνοχή. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να αναζητήσουμε προϊόντα ενυδάτωσης, λείανσης και αναζωογόνησης, ειδικά για λευκά μαλλιά.

6. Τα μαλλιά μας μπορούν να ασπρίσουν μέσα σε μια νύχτα!

Κι όμως! Το άγχος μπορεί να ευνοήσει το γκριζάρισμα! Σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ όταν είμαστε αγχωμένες, το σώμα μας μπαίνει σε θέση μάχης ή φυγής. Και σε μια τέτοια κατάσταση, το τριχωτό της κεφαλής χάνει το απόθεμα του στα βλαστοκύτταρα, τα οποία στη συνέχεια, θα μετατραπούν σε κύτταρα που παράγουν χρωστικές ουσίες!

7. Τα γκρίζα μαλλιά μας θυμίζουν πως γεράσαμε!

Όχι! Τα γκρίζα μαλλιά δεν είναι σημάδι πρόωρης γήρανσης! Μπορεί να εμφανιστούν λόγο άγχους, διατροφικών ανωμαλιών, θεμάτων υγείας αλλά δεν σημαίνει πως γερνάμε γρηγορότερα. Μάλιστα, μια μελέτη σε περισσότερα από 20.000 άτομα απέδειξε πως δεν υπήρξε συσχέτιση μεταξύ της εμφάνισης των γκρίζων μαλλιών και της θνησιμότητας!

3 βήματα, για υπέροχα γκρίζα μαλλιά!

1. Συζητάμε με τον κομμωτή μας

Είτε αποφασίσουμε να βάψουμε τα γκρίζα μας μαλλιά είτε όχι, είναι σημαντικό να το συζητήσουμε με τον κομμωτή μας. Η τεχνογνωσία του θα μας βοηθήσει να μην θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία των μαλλιών μας, αλλά και να σχεδιάσουμε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο.

Θα μπορέσουμε να εμβαθύνουμε στις αποχρώσεις των γκρίζων μαλλιών, θα αναλύσουμε τις επιλογές μας, θα ενημερωθούμε με προτάσεις εξειδικευμένων προϊόντων και άλλα πολλά!

Εάν τα μαλλιά μας είναι λευκά σε σποραδικά σημεία, τότε το πιθανότερο είναι να μας προτείνει ανταύγειες. Εάν είναι ήδη βαμμένα σε όλο τους το μήκος και θέλουμε να τα αφήσουμε στο φυσικό τους χρώμα, τότε θα μας βοηθήσει να γίνει πιο ομαλή η διαδικασία.

Δείτε Επίσης
Ξεχάστε τον «άντρα-κυνηγό»! Τα δεδομένα της Προϊστορικής εποχής αποκαλύπτουν…

Εκτός από τις συμβουλές για το χρώμα, όμως, μπορούμε να συζητήσουμε και για μια νέα κουπ, που θα αναδείξει την υφή και το χρώμα των μαλλιών μας. Δεν είναι φυσικά ανάγκη, να αλλάξουμε εντελώς το στιλ, αλλά με μικρές έξυπνες κινήσεις θα αποκτήσουμε μια πιο φρέσκια εμφάνιση!

2. Ελέγχουμε τα προϊόντα περιποίησης για τα μαλλιά μας!

Όταν τα μαλλιά αρχίζουν να γκριζάρουν, η υφή αλλάζει. Οι ασημένιες τρίχες συχνά γίνονται πιο παχιές, πιο ξηρέ και πιο άγριες! Επιπλέον, μπορεί τα μαλλιά να είναι πιο πορώδη και ακόμα πιο επιρρεπή στο φριζάρισμα!

Επομένως; Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε άμεσα είναι να αλλάξουμε τα βασικά προϊόντα περιποίησης των μαλλιών μας, τουλάχιστον! Μερικά πράγματα που θα πρέπει να προσέξουμε, σε κάθε περίπτωση είναι:

  • Επιλέγουμε σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα, καθώς απομακρύνουν  με μειωμένους ρυθμούς  τα φυσικά έλαια του τριχωτού της κεφαλής.
  • Προτιμάμε ενυδατικά μαλακτικά συστατικά, που δεν ενισχύουν τον όγκο και χαρίζουν μια ανάλαφρη αίσθηση. Όταν υπάρχει έντονη υγρασία, αντί για κοντίσιονερ χρησιμοποιούμε μάσκες μαλλιών για μια πραγματικά, μοναδική υφή!
  • Χρησιμοποιώντας ορούς για τη λείανση των μαλλιών και έλαια φροντίδας, θα μειώσουμε το φριζάρισμα για όλο το διάστημα της ημέρας.
  • Εάν πάλι, αντιμετωπίσουμε γκριζάρισμα και αραίωση των μαλλιών μας ταυτόχρονα, τότε ένας ορός που ενισχύει την υγιή ανάπτυξη και αυξάνει τον όγκο είναι αυτό που χρειαζόμαστε.
  • Ως μια φυσική λύση, το έλαιο δεντρολίβανου έχει αποδειχθεί πως επιβραδύνει τη διαδικασία γκριζαρίσματος στα μαλλιά, ενώ παράλληλα χαρίζει στις γκρι αποχρώσεις μας ασημένια λάμψη!
3. Όχι, στο οξειδωτικό στρες!

Τελευταίες έρευνες αποκαλύπτουν την πολύ ισχυρή σύνδεση μεταξύ του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες και του πρόωρου γκριζαρίσματος! Το οξειδωτικό στρες καταστρέφει στοιχεία στο δέρμα μας, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Με τον ίδιο τρόπο καταστρέφει και τα κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία.

Το οξειδωτικό στρες παρουσιάζεται όταν τα επίπεδα των ελεύθερων ριζών υπερτερούν των αντιοξειδωτικών, για παρατεταμένη περίοδο. Αυτή η ανισορροπία προκαλεί ανισορροπία στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των μαλλιών.

Προκαλείται συνήθως, από δίαιτες που δημιουργούν φλεγμονή, από ψυχολογικό στρες, αλλά και από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η ρύπανση.

Μπορούμε να μειώσουμε ή να διαχειριστούμε το οξειδωτικό στρες, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής μας με προτάσεις για διαχείριση του στρες ή μέσω αντιοξειδωτικών προϊόντων που θα χρησιμοποιήσουμε τοπικά ή μέσω κατάποσης.

Αναζητώντας επίσης, προϊόντα για τη φροντίδα των μαλλιών μας πλούσια σε φυτικά εκχυλίσματα, βότανα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία που θα χρησιμοποιούμε τακτικά, θα ενισχύσουμε την ισορροπία και την υγιή τους εμφάνιση, ακόμα και εάν δεν μπορέσουμε να αντιστρέψουμε το γκριζάρισμα!

3 έξτρα tips!

Ειδικά, εάν αντιμετωπίζουμε αλλαγές στην υφή των μαλλιών μας, σε συνδυασμό με το γκριζάρισμα, οι προτάσεις που ακολουθούν θα μας βοηθήσουν σημαντικά:

  • Για το φριζάρισμα: Δεδομένου ότι η υφή των ινών της τρίχας αλλάζει, μπορεί να διαπιστώσουμε ότι τα μαλλιά μας φριζάρουν πολύ πιο συχνά και ειδικά, όταν ξυπνάμε! Χρησιμοποιώντας μια σατέν ή μεταξωτή μαξιλαροθήκη θα εμποδίσουμε την τριβή, το σπάσιμο και το μπέρδεμα των μαλλιών μας, ενώ ταυτόχρονα θα διατηρηθούν τα φυσικά έλαια προστασίας στα μαλλιά μας!
  • Είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε τακτικά, μια βαθιά περιποίηση μαλλιών. Εάν έχουμε διαπιστώσει ότι τα μαλλιά μας σπάνε ευκολότερα και έχουν γίνει ξηρά, τότε μια περιποίηση σε βάθος είναι απαραίτητη! Μια καλή θεραπεία περιλαμβάνει θρεπτικές, ενυδατικές μάσκες που τρέφουν τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής με πρωτεΐνες, υδατικά στοιχεία και αντιοξειδωτικές συνθέσεις, που ενισχύουν την εμφάνιση και την υγεία τους!
  • Ας χρησιμοποιήσουμε πού και πού, ένα σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό. Τα σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό προσδίδουν εξαιρετική αντοχή και δυναμώνουν τα μαλλιά, καθώς αφαιρούν συστατικά που συσσωρεύονται αλλά και υπολείμματα. Παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να το παρακάνουμε με τη χρήση τους, καθώς μπορεί να προκαλέσουν έντονη ξηρότητα!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.